Οι καταναλώτές συνεχίζουν να προτιμούν τα καυσόξυλαΚαμία επίπτωση δεν φαίνεται πως έχουν οι εξαγγελίες περί καθιέρωσης δακτυλίου στα τζάκια καθώς οι επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων συνεχίζουν για άλλη μια χρονιά να κάνουν χρυσές δουλειές.

Στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα η παρατεταμένη καλοκαιρία έχει «φρενάρει» σε κάποιο βαθμό τις αγορές. Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου από τον Αύγουστο έχουν γίνει οι απαραίτητες προμήθειες.

«Λεφτά δεν υπάρχουν ακόμα και για ξύλα… Γι’ αυτό και κάποιοι αγοράζουν  ½ κυβικό ξύλα… Παρ’ όλα αυτά, εμείς παρατηρούμε μία αύξηση στην κίνηση σε σχέση με πέρυσι, που φθάνει και το 40%. Τώρα που έβρεξε βλέπω ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Σίγουρα, στο τέλος, η αύξηση στην αγορά καυσόξυλων θα είναι μεγαλύτερη, αλλά θα σημειωθεί από εδώ και στο εξής, γιατί όλοι θα σπεύσουν την τελευταία στιγμή», λέει ο έμπορος ξύλων Παναγιώτης Κρυεμπάρδης.

Από 90 ευρώ το κυβικό ξεκινούν φέτος οι τιμές για τα καυσόξυλα. Η υγρασία τους δεν πρέπει να ξεπερνά το 15%

«Η εξωτερική διάσταση δείχνει μόνο τον όγκο, όχι και την ποσότητα, γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε να είναι όσο γίνεται πιο πυκνός ο στοιβαχτικός σύνδεσμος και να προτιμάμε τις μικρές συσκευασίες όπου αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε ευκολότερα» λέει στο «Εθνος» ο κ. Γεώργιος Νταλός, καθηγητής στο Τμήμα Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου και διευθυντής στο Εργαστήρι Ποιοτικού Ελέγχου στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Το δεύτερο που χρειάζεται να κοιτάει κάποιος όταν προμηθεύεται ξύλα είναι να μην έχουν μεγάλη υγρασία, γιατί κατά τη διάρκεια της καύσης έχουμε μεγάλη απώλεια θερμικής ενέργειας και κατά συνέπεια περισσότερο μονοξείδιο».

Μπορεί οι ειδικοί να συμβουλεύουν πως η ιδανικότερη περίοδος για να προμηθευτεί κάποιος ξύλα είναι από τον Ιούνιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου έτσι ώστε αυτά να προέρχονται από τα κατάλληλα είδη δέντρων και η αποθήκευσή τους να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να στεγνώσουν και να ξεραθούν όσο γίνεται καλύτερα, όμως η οικονομική στενότητα ανατρέπει τους σχεδιασμούς.

Περιμένουν
«Οι πελάτες μας είναι διστακτικοί ακόμα και παρά το γεγονός ότι φέτος είναι πιο χαμηλά οι τιμές, από 90 ευρώ / κυβικό, δεν έχουν προμηθευτεί εγκαίρως τα ξύλα τους. Βέβαια, σημαντικός παράγοντας, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα και τον ήπιο μέχρι τώρα καιρό, για τη μείωση της προσέλευσης είναι και το γεγονός ότι έχουν πια ανοίξει πολλά μαγαζιά με αποτέλεσμα οι πελάτες να διαχέονται», λέει ο κ. Γιώργος Μίχας, έμπορος ξύλων.

Η κατ’ όγκον διακίνηση και κοστολόγηση του καυσόξυλου προκύπτει από τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στους νέους Κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών και τέθηκε σε εφαρμογή ήδη από το τέλος του 2012. Ως χωρικό κυβικό μέτρο νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου συμπεριλαμβανομένων των κενών λόγω της στοίβαξης, ενώ τα προς πώληση καυσόξυλα πρέπει να στοιβάζονται με τα μικρότερα δυνατά κενά μεταξύ τους, ώστε να διευκολύνεται η μέτρηση των διαστάσεων της στοίβας που πρόκειται να πωληθεί.

ΟΔΗΓΟΣ
Ποια κάνουν την καλύτερη φωτιά

Η επιλογή των ξύλων θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, για να επιτυγχάνεται και καλύτερη παραγωγή θερμότητας, καθώς ορισμένα είδη παράγουν πολύ καπνό και έχουν δυσάρεστη οσμή ή αναφλέγονται. Μεγαλύτερη διάρκεια καύσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει η δρυς, ενώ καλύτερη φλόγα χωρίς προβλήματα δίνει η οξιά. Το πεύκο ή το έλατο αρπάζουν γρήγορα και δίνουν μεγαλύτερη φλόγα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως για προσάναμμα και όχι για συνεχή χρήση.

«Οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν τα πλατύφυλλα δέντρα, δρυ και οξιά, και να αποφεύγουν τα κωνοφόρα, όπως είναι το πεύκο και η ελάτη. Εκτός από τη χαμηλότερη απόδοση, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, καθώς εκτοξεύονται φλεγόμενα τμήματα και υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και ανάφλεξης της καπνοδόχου», επισημαίνει ο κ. Νταλός.

Προσοχή χρειάζεται και στο κατά πόσο είναι φυσικά τα ξύλα. Επιβάλλεται να αποφεύγονται τα βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα, τα περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό, ενώ απορρίπτονται τα εμποτισμένα με χημικά ξύλα. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση χημικών προσαναμμάτων, με παράγωγα πετρελαίου και άλλες ανθυγιεινές ουσίες.

Μετρητής
Για να μην έχουν πάντως οι αγοραστές αμφιβολίες αν τα ξύλα που παίρνουν είναι ξερά ή χλωρά ή, στη χειρότερη περίπτωση, ποτισμένα, μπορούν με έναν ηλεκτρονικό μετρητή που δείχνει με ακρίβεια πόση υγρασία περιέχει το ξύλο να μην εξαπατηθούν. Ξύλα με υγρασία έως 15% θεωρούνται καλά και μπορεί κάποιος να τα αγοράσει. Με μεγαλύτερη υγρασία θεωρούνται χλωρά και η τιμή τους πρέπει να πέφτει κατακόρυφα.

Στέλλα Κεμανετζή

Star-fm.gr: Εάν ενδιαφέρεστε για την αγορά ξύλων, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Κώστα Σιδηρόπουλο στο 6971962216.

Εννοείται ότι το τζάκι σας θα πρέπει να είναι καθαρό. Επικοινωνήστε με την εταιρεία Προμηθέας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.