Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια των τροφίμων, ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης παραμένει υψηλός.

Το κοτόπουλο και ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι πρώτα στη λίστα με τα επικίνδυνα κρέατα, σύμφωνα με την οργάνωση καταναλωτών CSPI. Παράλληλα, ο περιβαλλοντικός οργανισμός EWG δημοσίευσε πρόσφατα μια εκτενή ανάλυση σχετικά με τα βακτήρια που βρίσκονται στο κρέας και είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να διασφαλίζεται πριν αυτά φτάσουν στον καταναλωτή, όμως «χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στην κουζίνα», δηλώνει ο Δρ Ρόμπερτ Τοξ, υποδιευθυντής του Τμήματος Τροφικών Δηλητηριάσεων στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν οι καταναλωτές;

Στο κατάστημα

Μελέτη που δημοσίευσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξε ότι πολλά παιδιά εκτίθενται στο ωμό κρέας όταν βρίσκονται στο κάθισμα του καροτσιού στο σούπερ μάρκετ. Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς να κρατούν τα παιδιά μακριά από τα προϊόντα, καθώς μπορεί να βακτήρια να μεταφερθούν. Επίσης, το ωμό κρέας και τα θαλασσινά θα πρέπει να τοποθετούνται χωριστά από τα υπόλοιπα προϊόντα.

Αποθήκευση φρέσκων προϊόντων

Το κρέας θα πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγείς συσκευασίες για να μη μεταφέρονται οι παθογόνοι οργανισμοί. Ορισμένα βακτήρια αναπτύσσονται μέσα στο ψυγείο, οπότε θα πρέπει ελέγχεται συστηματικά η θερμοκρασία του. Στο ψυγείο η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 4 βαθμούς και στον καταψύκτη πρέπει να είναι -17 ή και λιγότερο.

Αποθήκευση μαγειρεμένου φαγητού

Τα βακτήρια ξεκινούν να αναπτύσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε τα γεύματα που δεν καταναλώθηκαν πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο ή την κατάψυξη περίπου εντός δύο ωρών από τη στιγμή που μαγειρεύτηκαν.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.