Αρραγής θεωρείται η Κ.Ο. της Ν.Δ. Σφοδρή επίθεση κατά Τσίπρα σχεδιάζει ο πρωθυπουργός

Ως ευκαιρία μετωπικής αντιπαράθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Αλέξη Τσίπρα αντιλαμβάνεται το Μέγαρο Μαξίμου την τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα αύριο.

Hδη οι πρώτες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών της Ν.Δ. ήταν ενδεικτικές των κατευθύνσεων που έδωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς για τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής μάχης: αναγνώριση των δυσκολιών που βιώνει ο ελληνικός λαός, ανάδειξη των επιτευγμάτων στον δημοσιονομικό τομέα και της προοπτικής επίτευξης πλεονασμάτων και, κυρίως, σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, ανευθυνότητα και διακινδύνευση της πορείας της χώρας προς την έξοδο από τη μνημονιακή πραγματικότητα.

Παρά τις επιμέρους ανησυχίες που διατυπώθηκαν με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Τσίπρα, η χθεσινή ημέρα επιβεβαίωσε -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- ότι δεν τίθεται ζήτημα διαρροών κατά την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή. Αντιθέτως, υπήρξαν πληροφορίες ότι βουλευτές που έχουν αποστασιοποιηθεί, όπως ο κ. Γ. Κασαπίδης, θα μπορούσαν με την ψήφο τους αύριο να σηματοδοτήσουν πορεία επανόδου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., κάτι ωστόσο που ελέχθη και κατά το παρελθόν χωρίς όμως να γίνει πράξη.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να τοποθετηθεί στο κλείσιμο της κοινοβουλευτικής μάχης και δεν θα διαφοροποιηθεί από όσα έχει κατά το παρελθόν υποστηρίξει. Συγκεκριμένα, θα αναγνωρίσει ότι το τρέχον έτος είναι το πλέον δύσκολο στο σπιράλ ύφεσης που βρίσκεται η χώρα, θα αναδείξει τις επιτυχίες της κυβέρνησης και, κυρίως, θα επιτεθεί στον κ. Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, επιδιώκοντας να αναδείξει και το διαφορετικό περιεχόμενο των όσων λέει εντός και εκτός Ελλάδος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού, αλλά και του κ. Γ. Στουρνάρα, σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Αλλωστε, στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι παρά την αναμενόμενη ανάσα που θα πάρει η κυβέρνηση από την καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής, τα «δύσκολα» είναι μπροστά και αφορούν όχι μόνον τη διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος εξακολουθεί και εγείρει αντιδράσεις. Τα δύο ζητήματα απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς καθώς, καίτοι θεωρείται δύσκολο οι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να την καταψηφίσουν λίγες ημέρες μετά για τον φόρο ακινήτων, μια ενδεχόμενη κοινοβουλευτική περιπέτεια στο συγκεκριμένο ζήτημα θα δοκιμάσει σφόδρα την κυβερνητική συνοχή.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Σαμαρά με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς παρέμενε ανοιχτό, καθώς οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της τριμερούς με τους υπουργούς της κυβέρνησης δεν είχαν φθάσει σε σημείο ωρίμανσης ώστε να δικαιολογείται μια συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό. Αν, πάντως, αυτή πραγματοποιηθεί, αυτό θα γίνει μεθαύριο Δευτέρα, καθώς την Τρίτη ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή Σύνοδο για την Απασχόληση, όπου πλην του οικοδεσπότη Φρανσουά Ολάντ, θα παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, και οι Αγκελα Μέρκελ, Ενρίκο Λέτα. Στις 21 Νοεμβρίου, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Βερολίνο.

Γιώργος Π. Τερζής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.