Μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι σύντομα η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, έστειλε στη συνέντευξή του στο Mega ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς απέκλεισε τη λήψη οριζόντιων μέτρων γιατί δεν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία ενώ παράλληλα, είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στα παιχνιδάκια της τρόικας με την έλευσή της έστειλε το εξής μήνυμα: «Σημασία έχει, ότι είμαστε μια χώρα η οποία ήταν η ασταθής χώρα σε μια σταθερή περιοχή. Σήμερα, είμαστε η σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή, έχουμε πίσω μας μια θυσία του ελληνικού λαού απίστευτη. Και να το πω να το ακούσει ο κόσμος, 25% έχουμε χάσει στο εισόδημα, στο ΑΕΠ, την παραγωγή και αν προσθέσετε πληθωρισμό κι αν προσθέστε φόρους, έχει χάσει ο μέσος Έλληνας ένα διαθέσιμοεισόδημα 40%. Η  κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβονται –και κατά την άποψή μου δεν ήρθε κανένας να μας πει ότι δεν το σέβεται- αλλά πρέπει να σέβεται αυτές τις θυσίες που ήδη έχουν γίνει. Από εκεί ξεκινάμε και σας λέω ποια είναι τώρα η κατάσταση:Το πρώτο είναι ότι πρέπει αυτή τη στιγμή, έχουμε τώρα μπροστά μας να κάνουμε το ζήτημα που λέγεται «τα προαπαιτούμενα».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας ο κ. Σαμαράς τον κάλυψε πλήρως λέγοντας: «Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται. Και πιστεύω ότι ο Στουρνάρας σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι. Εγώ πραγματικά θεωρώ ότι έχει βάλει την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος. Και αυτό το θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ…».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Σαμαράς είπε: «Πρωτογενές πλεόνασμα: Επιτρέψτε μου , θα μας ακούει πολύς κόσμος σήμερα, να πω στον κόσμο τι θα πει: Έχεις ένα σπίτι, έχεις έσοδα 10, έξοδα 9. Αυτό πετύχαμε. Να έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πάρα πολλά χρόνια περισσότερα έσοδα από δαπάνες. Από αυτή τη διαφορά, το 70% θα το δώσουμε πίσω σ’ αυτούς που είναι οι περισσότερο αδικημένοι. Παράδειγμα: Οι ένστολοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο και την έξοδο της χώρας από αυτό τόνισε πως «δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο» και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι στην Ευρώπη μιλούν για προέκταση του υπάρχοντος μνημονίου λόγω του ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα συνεχίσει να μας δανείζει το ΔΝΤ.

Ωστόσο «η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα. Δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει. Το χρηματοδοτικό κενό είναι δική τους υποχρέωση να το καλύψουν. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει και θα είναι κακό για την Ελλάδα είναι να αρχίσει μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους γιατί θα προκαλέσει ανησυχία στις αγορές».

Σημείωσε πάντως ότι η ΕΕ προβλέπει ότι όλες οι χώρες θα είναι σε επιτήρηση, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν κάτω από 3% έλλειμμα και με την έννοια ότι όλων ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται. «Ασφαλώς. Η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο. Η χώρα ήδη με μια μελέτη την οποία κάναμε, προβλέπουμε ότι θα έχουμε πετύχει και το ’17, να υπάρχει στη χώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα; Θα έχεις τα λεφτά προκειμένου να διορθώνεις αδικίες, δηλαδή να βγάζεις λίγο – λίγο τις πληγές που δημιουργήθηκαν από το Μνημόνιο. Αυτός είναι ο ρόλος μου, έτσι αισθάνομαι ότι κάνω τώρα.

Αυτό αν θέλετε είναι το όραμά μου, βγαίνω στον κόσμο και μιλάω και αυτό μου λένε όλοι «Πότε;» δεν λέω. Επαναλαμβάνω «την Παρασκευή», αλλά μπορώ να πω ότι έχει ξεκινήσει αυτή η πορεία και αυτό είναι αυτό το οποίο πρέπει να κάνω. Με σταθερότητα.

Αναφερόμενος στο θέμα της υπερφορολόγησης είπε ότι «η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της στο φορολογική απόδοση, πλην φοροφυγάδων βεβαίως, που και με αυτούς δεν ξέρω πόσοι έχουν μειωθεί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εγώ είμαι ο θεωρητικός θερμός υποστηρικτής και εύχομαι αυτό να γίνει και πράξη, της άποψης ότι στην Ελλάδα ο φόρος είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πρέπει, πρέπει να πάει παράδειγμα των κερδών των επιχειρήσεων και τα λοιπά για όλες τις επιχειρήσεις στο 15% παντού. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλότερα από το δικό μας.

» Πράγματι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ. Αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει, είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά».

Μιλώντας για τις αντιδράσεις των βουλευτών του είπε ότι «υπήρχαν αντιδράσεις ασφαλώς κι εγώ βουλευτής επαρχίας είμαι και ξέρω. Είχανε αντιρρήσεις στα θέματα των στρεβλώσεων, και πιστεύω ότι πολλά διορθώνονται με τις παρεμβάσεις των βουλευτών, πολλά θα διορθωθούν με τις παρεμβάσεις των βουλευτών. Νομίζω ότι όπως είδατε, μαζέψαμε ζητήματα τα οποία υπήρχαν, για στάνες και τα λοιπά, αυτά δεν πρόκειται να γίνουν».

Υποσχέθηκε επίσης  ότι θα έχουμε  δωρεάν ασύρματο wi-fi, internet σε όλη την Ελλάδα σ’ ένα χρόνο.

«H κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει η Δημοκρατία να υποκύψει στην ωμή βία».

Αναφερόμενος στη δολοφονία των δύο νέων ανθρώπων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι «χρειάζεται αυστηρότητα του κράτους και ενωτική διάθεση» για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι αποκλείει το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι κατά της βίας». «Ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης είναι να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταίτιων της βίας»

Απευθυνόμενος, δε, στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, σημείωσε ότι «και ο λαός θα είναι ανελέητος και θα εισπράξει την καταδίκη του λαού, όποιος δεν κάνει το παν για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα».

Επισήμανε ακόμη την ανάγκη για αυστηρότητα του κράτους και ενωτική διάθεση, σταθερότητα και εμπιστοσύνη απ’ όλους τους Έλληνες.

«Το καλύτερο μνημόσυνο στα παιδιά είναι η ενότητα του κόσμου» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και ενότητα και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στον τόπο τους και των ξένων στην Ελλάδα».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και στους τρομοκράτες που επιδιώκουν αποσταθεροποίηση λέγοντας ότι αυτό που κάνουν κάποιοι αυτή τη στιγμή είναι να ρίχνουν σπίρτο στην πυριτιδαποθήκη την ώρα που έχουμε δίπλα μας τόσες φωτιές, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες.

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το να ανέχεσαι ή το να δικαιολογείς πράξεις, συμπεριφορές ακραίες, είναι κάτι το οποίο, όπως σας είπα πριν, οδηγεί κατευθείαν στην έννοια βία. Δεν είναι δυνατόν να μην καταγγέλλεις γεγονότα, όπως είναι, για παράδειγμα, ο εμπρησμός της MARFIN, ή οι Σκουριές με τον τρόπο που περιμένει ο κόσμος να το καταγγείλεις, όπως το κατήγγειλαν όλοι οι άλλοι. Δεν θέλω να φτάσω σε άκρα, ούτε θέλω ως Πρωθυπουργός να κάνω τώρα συζήτηση η οποία φτάνει στα άκρα. Να υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι να πηγαίνουν να καταθέσουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν. Εννοώ ότι όλα αυτά τα θέματα δείχνουν μια οσμή και αυτό ακριβώς το οποίο αισθάνομαι είναι ότι αυτό «ναι μεν καταδικάζω, αλλά …» είναι εκείνο που δίνει το δικαίωμα σε έναν κόσμο, είναι πολλοί αυτοί δυστυχώς, οι οποίοι λένε ότι βρίσκεται στο άκρο ο ΣΥΡΙΖΑ…

… Ο Τσίπρας δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση. Δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, απειλεί τους επενδυτές, δηλαδή, «σκοτώνει» την οικονομία. Έρχεται και λέει ότι και «ο δημόσιος υπάλληλος αν βοηθήσει και ο βουλευτής άμα ψηφίσει και ο επενδυτής άμα βάλει τα λεφτά του, θα μας βρει μπροστά του». Αυτά είναι απίστευτα πράγματα και νομίζω ότι είναι ασυγχώρητα πράγματα, να καταδιώκεις δηλαδή τον επενδυτή στη Δικαιοσύνη.

Από την άλλη πλευρά, προνόμια ακόμη κι εκείνα των υπαλλήλων της Βουλής υπερασπίστηκε, δηλαδή τους 16 μισθούς να γίνουν 12 το να μπουν κι αυτοί στο ενιαίο μισθολόγιο, το να πάρουν σύνταξη στα 67, το να έχουν εφ’ άπαξ σαν τους άλλους εκεί τα υπερασπίζεται. Άμα είναι καμία επένδυση… Και σας λέω για παράδειγμα, σας είπα πριν το σιδηρόδρομο. Πόθεν θα πάρει τα λεφτά; Ο Γλέζος του λέει «όχι λεφτά υπάρχουν, πόροι υπάρχουν από που το ’βγαλες»;  Θυμίζει έντονα το προηγούμενο «τα λεφτά υπάρχουν». Και είναι απαράδεκτο.

Και ρωτάω: που θα βρει για να κάνει στους σιδηροδρόμους τις επενδύσεις τις αναγκαίες; Που θα βρει για να μπορέσουμε να βάλουμε τα υπόγεια τα υποθαλάσσια καλώδια να φτάσουν στα νησιά, που το καλοκαίρι είχαμε πρόβλημα και τα οποία απαιτούν να είναι διαφορετική η ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ, που δεν το θέλει; Πως θα γίνει; Πρέπει η Ευρώπη –λέει- να είναι η μεταφορά της ενέργειας ξεχωριστή. Ποιος θα βάλει αυτά τα λεφτά τα οποία απαιτούνται;

Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία ξέρετε είναι πολύ εύκολο να καταργείς τα πάντα, είναι όπως κατάργησε τις παρελάσεις. Θα καταργήσει υποθέτω αύριο τον εθνικό ύμνο. Είναι πολύ εύκολο. Το έχει κάνει καμία χώρα; Πείτε μου ποια το έχει κάνει από την Κίνα, τη Ρωσία, την Αμερική, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία καμία δεν το κάνει. Αυτός το λέει με μια ευκολία.

 Για την Χρυσή Αυγή

Πιστεύω πρώτα απ’ όλα ότι αυτοί οι οποίοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή δεν έχουν καμία σχέση με την ηγεσία και τις απόψεις της Χρυσής Αυγής και το νεοναζισμό στην Ελλάδα. Πιστεύω ως εκ τούτου, ότι αυτοί οι οποίοι τώρα, με αυτά τα γεγονότα, ο απλός κόσμος, αντιλήφθηκε περί τίνος πρόκειται,  επόμενο είναι να αποδρά από τη Χρυσή Αυγή. Το πόσο θα αποδομηθεί, είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην πράξη. Σίγουρα τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν μια μείωση σημαντική, εύχομαι αυτό το πράγμα να συνεχιστεί.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι ρίζες ναζί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Εγώ μεγάλωσα και δεν γνώρισα ποτέ μου ένα φασίστα, να μου πουν ότι «ξέρεις, αυτός είναι φασίστας» από μικρός. Δεν βρήκα έναν. Που είναι; Γιατί είναι; Αυτή είναι μια αντίδραση στα πάρα πολύ δύσκολα οικονομικά τα οποία περνάει σήμερα ο κόσμος, σε ένα κατεστημένο πολιτικό, που το θεωρούν υπαίτιο για τα πάντα. Και ήρθε ο κόσμος και σου λέει «εγώ θα βάλω την ψήφο μου σε κάποιον ο οποίος μπορεί και να χαστουκίζει και μια γυναίκα στην τηλεόραση, αλλά αρκεί που είναι βουλευτής αυτή η γυναίκα, καλά της έκανε». Αυτό είναι μια περίεργη φάση που περνάει σήμερα η Ελλάδα, που νομίζω ότι  με το που θα μειωθεί η ανεργία και θα ξεκινήσει ο κόσμος δουλειά και θα μπούμε σε μια σταθερότητα και ομαλότητα, αυτό τότε θα εξαφανιστεί τελείως. Τελείως.

Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα περιορίζουν μισθούς και συντάξεις

Για τα λεγόμενα «οριζόντια» μέτρα, τέτοια ούτε έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα να πάρουμε άλλα, όσα έχουν συμφωνηθεί είναι μόνον, από παλιά, ούτε το αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, ούτε και απαιτείται από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Η κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβονται -και κατά την άποψή μου δεν ήρθε κανένας να μας πει ότι δεν το σέβεται- αλλά πρέπει να σέβεται αυτές τις θυσίες που ήδη έχουν γίνει. Από εκεί ξεκινάμε και σας λέω ποια είναι τώρα η κατάσταση:

Από κει και πέρα, ποιο είναι το ζητούμενο; Πού, αν θέλετε προσωπικά, χτίζω τη δική μας την αξιοπιστία; Και πού είναι εκεί που δεν περίμενε κανένας την Ελλάδα να το πετύχει; Πρωτογενές πλεόνασμα: Επιτρέψτε μου , θα μας ακούει πολύς κόσμος σήμερα, να πω στον κόσμο τι θα πει: Έχεις ένα σπίτι, έχεις έσοδα 10, έξοδα 9. Αυτό πετύχαμε. Να έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πάρα πολλά χρόνια περισσότερα έσοδα από δαπάνες.

Από αυτή τη διαφορά, το 70% θα το δώσουμε πίσω σ’ αυτούς που είναι οι περισσότερο αδικημένοι. Παράδειγμα: Οι ένστολοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συνεπώς εμμένετε στη δήλωση «δε θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν», το διαβάζω ακριβώς, «μισθούς και συντάξεις»;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μένετε σ’ αυτό.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ είμαι ο θεωρητικός θερμός υποστηρικτής και εύχομαι αυτό να γίνει και πράξη, της άποψης ότι στην Ελλάδα ο φόρος είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πρέπει, πρέπει να πάει παράδειγμα των κερδών των επιχειρήσεων και τα λοιπά για όλες τις επιχειρήσεις στο 15% παντού. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλότερα από το δικό μας.

Εχουμε λόγω της διευρυμένης βάσης έναν πιο δίκαιο κατ΄ αρχήν φόρο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή θα πληρώσουν οι περισσότεροι λιγότερα;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Οι περισσότεροι λιγότερα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα!

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Οι περισσότεροι λιγότερα!

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεσμεύεστε γι΄ αυτό πάλι;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Βεβαίως, τα ίδια λεφτά θα μαζέψουμε..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αλλά από περισσότερο κόσμο;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Από περισσότερους, δηλαδή είναι 2,9 αν δεν κάνω λάθος, δεν τα θυμάμαι ακριβώς τα νούμερα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για να κλείσουμε με τα οικονομικά. Θέλετε να βγάλετε τη χώρα από το Μνημόνιο; Αυτός είναι ο στόχος σας;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς. Η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εννοώ θα βγει κάποτε ή θα βγει σε ορατό μέλλον, προ των επόμενων εκλογών;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν θέλω να κάνω τέτοιες προβλέψεις και τα λοιπά. Εγώ αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι η χώρα ήδη με μια μελέτη την οποία κάναμε, προβλέπουμε ότι θα έχουμε πετύχει και το ’17, να υπάρχει στη χώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα; Θα έχεις τα λεφτά προκειμένου να διορθώνεις αδικίες, δηλαδή να βγάζεις λίγο – λίγο τις πληγές που δημιουργήθηκαν από το Μνημόνιο. Αυτός είναι ο ρόλος μου, έτσι αισθάνομαι ότι κάνω τώρα. Αυτό αν θέλετε είναι το όραμά μου, βγαίνω στον κόσμο και μιλάω και αυτό  μου λένε όλοι «Πότε;» δεν λέω.  Επαναλαμβάνω «την Παρασκευή», αλλά μπορώ να πω ότι έχει ξεκινήσει αυτή η πορεία και αυτό είναι αυτό το οποίο πρέπει να κάνω. Με σταθερότητα.

Για τις εκλογές

Στη συνέχεια της συνέντευξης του ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016. Δήλωσε επίσης ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ δεν θα κατέβει στις εκλογές μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Ούτε υπάρχει συμβίωση με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Κοινή ευθύνη υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Ελλάδος και των προβλημάτων της. Αυτό είναι σήμερα η σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω σε αυτό.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε τέλος ότι δεν έχει κανέναν στο μυαλό του, πιστεύει όμως  ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει να μας προσφέρει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές το 2015. Και πιστεύω ότι θα βρεθεί ο άνθρωπος αυτός, υπάρχουν θαυμάσιοι Έλληνες παντού. Και Ελληνίδες.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι απαραίτητα από την παράταξή σας εννοείτε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι προς Θεού, θα κοιτάξουμε κάποιον ο οποίος να συμπυκνώνει στο όνομά του, στην εικόνα του, ό,τι καλύτερο μπορεί σήμερα να δώσει η Ελλάδα και για μέσα και για έξω.

antinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.