Το βράδυ της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου, περίπου στις 21.00, σημειώθηκε νέο τροχαίο ατύχημα με θύμα μία αρσενική αρκούδα. Το ζώο, ηλικίας 3-5 κιλών χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στον κάθετο άξονα της Εγνατία οδού, «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής», στην κατεύθυνση προς Καστοριά, περίπου 2 χλμ πριν από τον κόμβο της Νεάπολης.

Οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων της Εγνατίας, μετά από κλήση της Τροχαίας Κοζάνης και έσπευσαν στην περιοχή για να διαπιστώσουν δυστυχώς πως το άτυχο ζώο ήταν ήδη νεκρό. Η αρκούδα η οποία χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο, κατέληξε λίγη ώρα αργότερα από εσωτερική αιμορραγία και έγινε το 7ο θύμα τροχαίου ατυχήματος για το 2013.

Ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του, ενώ το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα η νέα υπερ-ύψηλη περίφραξη η οποία πιστεύουμε πως θα θωρακίσει σημαντικά το συγκεκριμένο δρόμο ώστε να μην υπάρξουν άλλα αντίστοιχα περιστατικά. Προκειμένου μάλιστα να τοποθετηθεί η νέα περίφραξη, έχει ξηλωθεί και ο παλιός φράχτης για τεχνικούς λόγους, μετατρέποντας τον συγκεκριμένο τομέα ιδιαίτερα επικίνδυνο πέρασμα για την πανίδα της περιοχής.

Με τη συνεργασία των Ομάδων ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και τη βοήθεια του Αντιδημαρχείας Νεάπολης το ζώο θάφτηκε σε δασική περιοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί για μία ακόμα φορά πως η διευθέτηση και ταφή του άτυχου ζώου, έγινε με πολλές δυσκολίες αφού το αρμόδιο Δασαρχείο ολιγώρησε δυσκολεύοντας τελικά τη διαδικασία ταφής της αρκούδας.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κάνουν έκκληση για επίσπευση των εργασιών τοποθέτησης της περίφραξης από την Εγνατία Οδό, στα 4 εναπομείναντα χιλιόμετρα – καθώς λειτουργούν πλέον ως πολύ επικίνδυνη δίοδος για τα ζώα. Σήμερα Δευτέρα, διενεργείται μάλιστα αυτοψία στην περιοχή από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους υπεύθυνους της Εγνατίας, προκειμένου να εστιαστούν οι προσπάθειες ολοκλήρωσης της εργολαβίας τοποθέτησης της νέας περίφραξης στο συγκεκριμένο πολύ επικίνδυνο τμήμα του δρόμου.

Υπενθυμίζουμε πως το πολύ σημαντικό έργο τοποθέτησης της νέας περίφραξης ειδικών προδιαγραφών σε όλα τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2013. Μέχρι τότε, εφιστούμε την προσοχή και στους ίδιους τους οδηγούς που κινούνται σε περιοχές που αποτελούν βιότοπο αρκούδας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες νέων περιστατικών τροχαίων με θύμα σχεδόν πάντα την αρκούδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.