Βουλή: Εγκρίθηκε η ρύθμιση για τη ψηφιακή τηλεόραση

Με ονομαστική ψηφοφορία -έπειτα από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ- εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το άρθρο 18 που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας και ρυθμίζει το ψηφιακό τηλεοπτικό τοπίο.

Η εν λόγω ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας αναφορικά με την απελευθέρωση του ψηφιακού μερίσματος και προβλέπει πως εν όψει της οριστικής μετάβασης της χώρας μας στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, αποσαφηνίζεται το μεταβατικό καθεστώς ψηφιακής εκπομπής του προγράμματος των νομίμως λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών, που εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα την 31.8.2013 μέχρι την αδειοδότησή τους ως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

Ειδικότερα, τίθεται ως προϋπόθεση για τη νόμιμη εκπομπή του τηλεοπτικού τους προγράμματος με ψηφιακή τεχνολογία, η σύναψη σύμβασης ως νομίμως αδειοδοτημένο (σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4070/2012) πάροχο δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και η συμμόρφωση με τους κανόνες προγράμματος της παραγράφου 13 του άρθρου 6 του νόμου 3592/2007 (για την αδειοδότηση επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου είχε δηλώσει σχετικά ότι η ρύθμιση «είναι προσωρινή για να μην μείνουν χωρίς τηλεοπτικό περιεχόμενο οι περιοχές της επαρχίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αδειοδότηση». «Η διαδικασία της αδειοδότησης θα γίνει κανονικά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και θα υπάρξουν έσοδα για το κράτος», έχει πει.

Υπέρ της διάταξης αναμένεται να ταχθούν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠαΣοΚ, καθώς και της ΔΗΜΑΡ, η οποία παρά τις επιφυλάξεις που πήρε κατά την συζήτηση του επίμαχου άρθρου φέρεται διατεθειμένη να το υπερψηφίσει, αν και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, να υπάρξουν διαρροές.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην στάση που θα κρατήσει ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει εμφανιστεί αντίθετος στην ρύθμιση αυτή ζητώντας από την κυβέρνηση να την αποσύρει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δεν αποκλείεται να καταψηφίσει το άρθρο 18.

Όπως είχε προϊδεάσει άλλωστε προ ημερών με δήλωσή του, «το μέγα θέμα του διαγωνισμού αδειοδότησης της ψηφιακής τηλεόρασης, που αποτελεί και ευκαιρία εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση -προσωρινά ισχυρίζεται- στην ουσία να ματαιώσει», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έτσι όμως, ενισχύει ακόμη περισσότερο μια κατεστημένη αντίληψη, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται πραγματικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα ανατρέπουν όλα όσα εξέθρεψαν το πελατειακό κράτος και τα πάσης φύσεως συμφέροντα, που με τη σειρά τους προσέθεσαν νέα δεινά, οδηγώντας τη χώρα στο χείλος της καταστροφής».

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.