Σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν στο ΠακιστάνΝεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Χακιμουλάχ Μεσούντ μετά από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν.

Η επίθεση είχε στόχο το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο ηγέτης των Ταλιμπάν. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άτομα, μεταξύ των οποίων ο σωματοφύλακας και ο οδηγός του.

Την είδηση του θανάτου του Χακιμουλάχ Μεσούντ επιβεβαίωσαν και οι Ταλιμπάν του Πακιστάν. Σύμφωνα με πηγές η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο.

Ο Χακιμουλάχ Μεσούντ, ο οποίος ήταν γύρω στα 35, ήταν από τους πλέον καταζητούμενος άνδρες στο Πακιστάν, ενώ έχει θεωρηθεί νεκρός αρκετές φορές στο παρελθόν.

Είχε αναλάβει τα ηνία των Ταλιμπάν του Πακιστάν από το 2009, όταν ο προκάτοχός του είχε σκοτωθεί και πάλι από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ.

Η επίθεση έγινε την ίδια ημέρα που η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει αντιπρόσωπο στο Βόρειο Ουαζιριστάν προκειμένου να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Σε συνέντευξή του στο BBC, πριν από δύο εβδομάδες ο Χακιμουλάχ Μεσούντ είχε δηλώσει ότι οι Ταλιμπάν είναι ανοιχτοί να ξεκινήσουν «σοβαρές συνομιλίες» με την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από πυρά αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Το Βόρειο Ουαζιριστάν θεωρείται προπύργιο των Πακιστανών Ταλιμπάν και γειτονεύει με το Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη του Μεσούντ, μετά την εμφάνισή του σε αποχαιρετιστήριο βίντεο Ιορδανού βομβιστή-καμικάζι ο οποίος είχε σκοτώσει επτά πράκτορες της CIA σε μία βάση στο Αφγανιστάν το 2009. Αμερικανοί εισαγγελείς είχαν ασκήσει ερήμην κατηγορίες σε βάρος του για την εμπλοκή του στην επίθεση αυτή.

δολ,  Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.