Εγκαινιάζεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και μετά από εννιά χρόνια εργασιών η υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα που ενώνει την ασιατική και ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου και που εκτιμάται ότι θα αμβλύνει κατά πολύ τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην μεγαλούπολη.

Αναφερόμενος στην ιδέα κατασκευής της σήραγγας, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για όνειρο 150 ετών που εμπνεύστηκαν οι πρόγονοί του και ανέλαβε η διακυβέρνησή του να το αποπερατώσει.

Ουσιαστικά, το έργο θα επιτρέψει στο μετρό να συνδέει σε λίγα λεπτά τις δυο ακτές του Βοσπόρου ενώ η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό άξονα ενός δικτύου που θα ξεκινάει από την Κίνα και θα φέρνει προϊόντα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Πραγματοποιήθηκε χάρη στην οικονομική υποστήριξη της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το συνολικό κόστος της κατασκευής της σήραγγας ανήλθε στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η σήραγγα θα έχει γραμμή μήκους 1,4 χιλιομέτρου σε βάθος 50 μέτρων κάτω από τον Βόσπορο.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2004 αλλά καθυστέρησαν και λόγω των αρχαιολογικών ανασκαφών που διαξάγονταν παράλληλα.

Συνολικά, 40.000 αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας ανευρέθησαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών, κυρίως στην ευρωπαϊκή πλευρά της θάλασσας του Μαρμαρά.

Στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν στα σημερινά εγκαίνια θα σταθεί και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.