SPIEGEL: ΣΤΟΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2002 Η ΑΓΚΕΛΑ

Γερμανική οργή και νέο λάδι στη φωτιά: Ο Ομπάμα ήξερε από το 2010Σάλο προκαλούν στη Γερμανία οι νέες αποκαλύψεις ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ βρισκόταν στο στόχαστρο αμερικανικών παρακολουθήσεων ήδη από το 2002.

Νεότερα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρουν ότι το όλο ζήτημα είχε περιέλθει σε γνώση του Μπαράκ Ομπάμα ήδη από το 2010, ενώ το Βερολίνο ετοιμάζεται να αποστείλει ανώτατα στελέχη των μυστικών του υπηρεσιών στην Ουάσινγκτον προκειμένου να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Την γερμανική αποστολή ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών το Σάββατο, μεταξύ δε των μελών αυτής θα βρίσκονται οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών «εσωτερικού» και «εξωτερικού» καθώς και ο συντονιστής της ομοσπονδιακής (κεντρικής) υπηρεσίας.

Η γερμανική αντιπροσωπεία θα αναζητήσει απαντήσεις τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στην NSA για την καταγγελλόμενη αμερικανική κατασκοπεία, αν και από γερμανικής πλευράς δεν διευκρινίζονται τα ακριβή ραντεβού.

«Τα μέλη της γερμανικής αποστολής θα βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύυσα πάρα πολύ σύντομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, ενώ δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου τοποθετούν, χρονικά, την γερμανική απόβαση στην Ουάσινγκτον για την επόμενη εβδομάδα.

Από αμερικανικής πλευράς, σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Κεϊτλίν Χέιντεν σημείωσε:

«Αυτό που κατανοούμε είναι ότι Γερμανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουάσινγκτον τις επόμενες εβδομάδες. Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει να έχει συναντήσεις μαζί τους».

Το δημοσίευμα που έριξε (νέο) λάδι στη φωτιά ήλθε το Σάββατο από το Spiegel.

Το έγκριτο γερμανικό περιοδικό ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενδέχεται να παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ για πάνω από 10 χρόνια.

Η οργή στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της Μέρκελ ώθησε το Βερολίνο να καλέσει τον Αμερικανό πρεσβευτή για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες για εξηγήσεις.

Ειδικότερα, το Spiegel ισχυρίζεται ότι το κινητό της Μέρκελ βρισκόταν στον κατάλογο των παρακολουθουμένων ήδη από το 2002.

Και προσθέτει ότι το κινητό τςη Μέρκελ συμπεριλαμβανόταν στον συγκεκριμένο κατάλογο έως και μερικές εβδομάδες πριν από την επίσκεψη Ομπάμα στο Βερολίνο, τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με το έγγραφο της NSA που επικαλείται το περιοδικό, η αμερικανική υπηρεσία ομολογεί ότι διαθέτει έναν «μη νόμιμα καταγεγραμμένο βραχίονα κατασκοπείας» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, γεγονός το οποίο εάν αποκαλυφθεί μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με άλλες κυβερνήσεις»

Πιο απλά, το έγγραφο που επικαλείται το Spiegel υποστηρίζει ότι μέσω της πρεσβείας, η NSA και η CIA παρακολουθούσαν με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων τις κυβερνητικές επικοινωνίες στο Βερολίνο.

Προστίθεται μάλιστα ότι τέτοιοι επιχειρησιακοί βραχίονες δρουσαν σε περίπου 80 τοποθεσίες διεθνώς—στο Παρίσι, στην Μαδρίτη, στη Ρώμη, στην Πράγα, στη Γενεύη, στην Φραγκφούρτη και αλλού.

Σύμφωνα με το περιοδικό, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η NSA υπέκλεπτε συνομιλίες ή απλώς κατέγραφε δεδομένα κλήσεων.

Συγγνώμη στην Μέρκελ
Οσον αφορά την αντίδραση του Ομπάμα;
Ζήτησε συγγνώμη από την Μέρκελ όταν του τηλεφώνησε την Τετάρτη για να του ζητήσει εξηγήσεις για το ζήτημα, λέει το Spiegel επικαλούμενο πηγή στην καγκελαρία, ενώ η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ανέφερε εξάλλου ότι ο Ομπάμα είπε στην Μέρκελ πως δεν γνώριζε ότι παρακολουθείτο.

Σύμφωνα δε και με το Spiegel, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τη γερμανίδα καγκελάριο ότι εάν γνώριζε για την υποκλοπή θα τη σταματούσε αμέσως.

Γνώριζε ο Ομπάμα;
Ωστόσο οι Γερμανοί αρχίζουν να προσβάλλουν και αυτόν τον ισχυρισμό: Η εφημερίδα Bild am Sonntag επικαλείται σήμερα πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής της ανερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Κιθ Αλεξάντερ είχε ενημερώσει από το 2010 τον Μπαράκ Ομπάμα για μια επιχείρηση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της ‘Αγγελα Μέρκελ.Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε από το 2010 για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ που είχε αρχίσει πιθανότατα το 2002, μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

«Ο Ομπάμα δεν έβαλε τέλος στην επιχείρηση αυτή, αντίθετα άφησε να συνεχιστεί», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της NSA, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.