Νέα στοιχεία στη δημοσιότητα

Aπό το 2002 άκουγε η NSA την Μέρκελ, αποκαλύπτει το Spiegel

Νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το Spiegel, οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν την Μέρκελ από το 2002, πολύ πριν γίνει καγκελάριος της Γερμανίας.

Το Spiegel δεν διευκρινίζει αν η Υπηρεσία παρακολουθούσε τις συνομιλίες ή διάβαζε τα γραπτά μηνύματα ή υπήρχε απλώς πρόσβαση σε δεδομένα για το πότε και με ποιους επικοινωνούσε η Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με έγγραφα της NSA, εκτός από το Βερολίνο, οι ΗΠΑ διατηρούσαν «έδρες παρακολούθησης» στη Φρανκφούρτη.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα αξιωματούχοι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Μάλιστα, το όλο ζήτημα απασχολεί και τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας, τα οποία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού».

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βραζιλίας καταρτίζουν σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία θα καλεί να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη κατασκοπεία και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από την αμερικανική NSA.

Όπως ανέφεραν διπλωμάτες του ΟΗΕ, οι αντιπροσωπείες της Γερμανίας και της Βραζιλίας στον ΟΗΕ έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σχέδιο απόφασης το οποίο σχεδιάζουν να θέσουν σε ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση των 193 κρατών-μελών του Οργανισμού.

Αρκετούς μήνες προτού προκύψει το ζήτημα με την Γερμανία, είχε αποκλαυφθεί ότι η NSA παρακολουθούσε την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ.

Οι αποκαλύψεις βασίστηκαν στα έγγραφα που παρέδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν στον δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος ζει στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Αλλά και το κανάλι TV Globo αποκάλυψε ότι η NSA παρακολουθούσε όχι μόνο την Ρουσέφ, αλλά και τους στενούς συνεργάτες της, εκατομμύρια Βραζιλιάνους καθώς και τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, τον πετρελαϊκό κολοσσό Petrobras.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.