Εκπνέει τα μεσάνυχτα «τελεσίγραφο» για την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων – Συμμετοχή από Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών, Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Απογράφονται, αλλά δεν το λένε, οι διοικητικοί των ΑΕΙ

Αναζητείται το «κλειδί» για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια

Στην «κόψη του ξυραφιού» για τα πανεπιστήμια, με το χειμερινό εξάμηνο να απειλείται και τους διοικητικούς υπαλλήλους τους να συνεχίζουν κανονικά τις κινητοποιήσεις τους, εκπνέει τα μεσάνυχτα η προθεσμία που έθεσε το υπουργείο Παιδείας για την απογραφή τους. Αυξάνονται ωστόσο τις τελευταίες ώρες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι αριθμοί των διοικητικών υπαλλήλων που απογράφονται στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Από την άλλη πλευρά 18.266 υπογραφές έχουν συγκεντρώσει ήδη οι φοιτητές που ξεκίνησαν μέσω του Διαδικτύου (www.anoixtessxoles.gr) κίνηση υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων, δηλώνοντας «ότι τα πανεπιστήμια είναι χώρος ακαδημαϊκής δραστηριότητας και όχι εργαλείο για πολιτικά παιχνίδια».

Η τροπολογία που περιλαμβάνει τις ποινές για όσους διοικητικούς υπαλλήλους δεν πειθαρχήσουν ψηφίζεται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή, ωστόσο από το υπουργείο Παιδείας έχει συνταχθεί σχετική νομοτεχνική ρύθμιση που θέτει σε αναδρομική ισχύ από τις 11 Οκτωβρίου την τροπολογία με την οποία μπαίνουν σε αργία οι διοικητικοί υπαλληλοι των πανεπιστημίων που δεν θα απογραφούν. Οπως ανακοινώθηκε, αργά τη Δευτέρα, προγραμματίσθηκε νέα έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων των ΑΕΙ, την Τρίτη,  5 Νοεμβρίου.

Τελευταίες διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις τελευταίες οδηγίες προς κάθε διοικητικό υπάλληλο που θέλει να απογραφεί.

Αφού γίνεται αναφορά στην πρόσκληση απογραφής, το υπουργείο συνοψίζει τα ερωτήματα που έχουν υποβάλει οι προς απογραφήν υπάλληλοι και έχουν επεξεργαστεί από τις υπηρεσίες του.<

«Όλοι οι υπάλληλοι ανά Ίδρυμα που κατέχουν θέσεις σε κατηγορίες και κλάδους ή και ειδικότητες, ορισμένες εκ των οποίων καταργούνται, έχουν την υποχρέωση ως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12 τα μεσάνυχτα:

i. να απογραφούν στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα που παρέχει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στον ιστότοπο http://odysseas.it.minedu.gov.gr.

ii. και να προσκομίσουν, είτε ταχυδρομικώς είτε αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά των στοιχείων που δηλώνουν στο ανωτέρω αναφερόμενο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και περιγράφονται αναλυτικότερα στις κείμενες διατάξεις και στο εγχειρίδιο χρήσης στο Τμήμα Γ’ – Διοικητικού Προσωπικού της Διεύθυνσης Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Προσοχή: Την υποχρέωση απογραφής έχουν και οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στις κατηγορίες των εξαιρέσεων της περίπτωσης Δ της παραγράφου 2 του άρθρου 90 του Ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167/τ.Α’/23.7.2013) και του άρθρου 53 του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193/ τ.Α’/17.9.2013). Ειδικώς, οι υπάλληλοι αυτοί οφείλουν, επιπροσθέτως των ανωτέρω δικαιολογητικών της ΙΙ. περίπτωσης της παρούσας, να καταθέσουν και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την εξαίρεσή τους από τη διαθεσιμότητα.

– Για την απογραφή στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα, εφόσον ο απογραφόμενος υπάλληλος δεν είναι σίγουρος για την εγκυρότητα των πληροφοριών που δηλώνει, δύναται στην υπεύθυνη δήλωση που θα καταθέσει να σημειώσει: “…με κάθε επιφύλαξη για τα στοιχεία των πεδίων Έκθεση Αξιολόγησης ή Πειθαρχικές Ποινές ή Διοικητική Εμπειρία”. Επίσης εάν δεν δύνανται να προσκομίσουν κάποιο από τα απαραίτητα δικαιολογητικά να το σημειώσουν στην Υπεύθυνη Δήλωση που προσκομίζουν περί γνησιότητας.
– Σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος εισέρχεται στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα για να απογραφεί και αφού συμπληρώσει το προσωπικό του ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, το σύστημα δεν του επιτρέπει να συνεχίσει, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υπόχρεος απογραφής. Συμβουλεύουμε, σε κάθε περίπτωση, να προσπαθήσετε τουλάχιστον δύο φορές ελέγχοντας ότι καταχωρείτε σωστά τον προσωπικό σας ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ.
– Για την παροχή πληροφοριών και την υποβοήθησή σας μπορείτε να συμβουλεύεστε το εγχειρίδιο χρήσης του ειδικού πληροφοριακού συστήματος, καθώς και να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 210 3442.304, 210 3442.919, 210 3442.918, 210 3442.038 της οικείας υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Απογράφονται, αλλά δεν το λένε, οι διοικητικοί των ΑΕΙ

Απογράφονται σιωπηρά τις τελευταίες ώρες οι διοικητικοί υπάλληλοι των περισσοτέρων πανεπιστημίων, εμμένοντας ωστόσο στην καταγγελία της διαδικασίας της διαθεσιμότητας, με ανακοινώσεις και ψηφίσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου ελήφθη αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ, απόφαση της γενικής τους συνέλευσης να μην υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Βήματος», έχουν απογραφεί ήδη 225 άτομα, δηλαδή το 1/4 των υπαλλήλων του ΕΜΠ.

Το Πολυτεχνείο έγινε «άνω κάτω» χθες το βράδυ για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς είναι γνωστό ότι στο συγκεκριμένο Ίδρυμα υπηρετούν οι πλέον «σκληροπυρηνικοί» εκπρόσωποι του κλάδου, οι οποίοι και το κρατούν κλειστό σχεδόν επί δίμηνο, με συνεχόμενες καταλήψεις στις πύλες του.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ κατά την θυελλώδη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν ότι ανεξαρτήτως των αντιδράσεών τους και των κινητοποιήσεων που θα συνεχίσουν, είναι υποχρεωμένοι να απογραφούν στην ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για το λόγο αυτό στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας, καθώς επαπειλείται ποινή αργίας για όσους δεν το κάνουν.

Μάλιστα εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων (και πολιτικά προσκείμενος στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε χθες ανοιχτά, ενώπιον των συναδέλφων του, κλείνοντας την συνεδρίαση: «πρέπει να απογραφούμε τώρα και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε».

Στην συνέχεια ωστόσο, σε νέα «δια περιφοράς» συζήτηση, οι διοικητικοί υπάλληλοι …μετέβαλαν γνώμη. Μετά από διαφωνίες και τσακωμούς, επικράτησε η άποψη ότι δεν πρέπει να προσχωρήσουν επίσημα στη «γραμμή» υπέρ της απογραφής. Έτσι στην ανακοίνωση, που εξέδωσαν, δηλώνουν ότι δεν προ(σ)χωρούν στην απογραφή και η απεργία τους συνεχίζεται ως τη Παρασκευή.

«Εμμένουμε στην απόφαση μας της προηγούμενης γενικής συνέλευσης και δεν προχωρούμε σε καμία ατομική υποβολή στοιχείων στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Όλοι οι συνάδελφοι (μοριοδοτούμενοι ή μη) δηλώνουμε υπεύθυνα και ενυπόγραφα ότι βρισκόμαστε σε απεργία και δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία ατομικής απογραφής και σε οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη. Παράλληλα συλλέγουμε και ατομικές υπεύθυνες δηλώσεις μη απογραφής για όσους συναδέλφους το επιθυμούν» σημειώνει ο Σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ.

Στην πράξη, ωστόσο, την ίδια ώρα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ έχουν αρχίσει, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, να απογράφονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Ηδη έχουν συμπληρώσει τα στοιχεία τους 225 άτομα, το 1/4 των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ.

Το υπουργείο Παιδείας επιζητεί την απογραφή περίπου 200 ατόμων ακόμη, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί ότι από το σύνολο των 800 διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ θα μπουν σε διαθεσιμότητα οι 438. Στο σύνολο των πανεπιστημίων, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι έχουν απογραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.000 διοικητικοί υπάλληλοι.

Παπαματθαίου Μάρνυ

One thought on “Αναζητείται το «κλειδί» για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια”
  1. Συνάδελφοι, διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, μην παρασύρεσθε από δικολάβους και σοφίσματα. Να μιλάτε για τις παράνομες προσλήψεις με πλαστές προϋπηρεσίες κ.λπ., που παρανόμως κάποιοι τους εξαίρεσαν. Είναι εκατοντάδες διδάκτορες μηχανικοί, που στο ΕΜΠ, τους βάφτισαν ΙΔΑΧ. Αυτούς βγάλτε στο ξέφωτο. Αυτοί για να προστατευτούν, διώχνουν εσάς τους κανονικούς και νόμιμους υπαλλήλους. Μιλώ φιλικά, γιατί είσαστε θύματα αυτών και των άθλιων που τους προσέλαβαν. Εκεί πρέπει να κτυπήσετε και νομικά. Κτύπημα και στους άθλιους που τους προστατεύουν. Εκεί είναι η δύναμή σας. Μην ακούτε δικολάβους που προστατεύουν αυτούς και τους άθλιους εργοδότες τους που τους μανατζάρουν. Μην αποπροσανατολίζεστε!!
    ΛΟΥΚΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.