Ένα όνειρο, ειδικά ένας εφιάλτης, μπορεί να μας απασχολεί όλη την ημέρα, να μας βάζει σε σκέψεις και να μας κάνει να ανοίγουμε τον ονειροκρίτη αναζητώντας… ερμηνείες.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές, υποστηρίζουν ότι τα όνειρα κάθε άλλο παρά προμηνύουν το μέλλον. Αντίθετα, πολλές φορές χτυπούν το καμπανάκι κινδύνου για την υγεία μας, καθώς φαίνεται πως παρέχουν στοιχεία ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.

Γιατροί, ψυχολόγοι και ψυχίατροι επισημαίνουν τη σπουδαιότητα του ύπνου REM (Rapid Eyes Movement) γνωστού και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών, που είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail, ο ύπνος REM βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων της υγείας μας, και μάλιστα αρκετά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα σωματικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με έρευνα την οποία συμμετείχαν περισσότερα από 6.000 άτομα και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Medicine της Ολλανδίας, τα άσχημα όνειρα συνδέονται με μεταβολικές παθήσεις (καρδιολογικές και αναπνευστικές), καθώς τα αναπνευστικά προβλήματα επιφέρουν μείωση στα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Τα άσχημα όνειρα σχετίζονται και με την ημικρανία, ενώ τα όνειρα με βίαιες καταστάσεις μπορεί να προειδοποιούν για νόσο Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, νευρολογικά προβλήματα ή για απώλεια μνήμης.
Ο ψυχολόγος Ian Wallace που ερευνά τα όνειρα σεξουαλικού χαρακτήρα, υποστηρίζει ότι αυτά συνδέονται με αυξημένα επίπεδα δημιουργικότητας.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.