Ομπάμα: «Σβήνουμε το σύννεφο της αβεβαιότητας από τις επιχειρήσεις και τον αμερικανικό λαό»

Ομπάμα: «Σβήνουμε το σύννεφο της αβεβαιότητας από τις επιχειρήσεις και τον αμερικανικό λαό»Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι θα υπογράψει τη νομοθεσία για να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και να αποτραπεί μια χρεοκοπία, μόλις το σχετικό σχέδιο νόμου φτάσει στο Λευκό Οίκο.

Μιλώντας μετά την επιτυχή ψηφοφορία στη Γερουσία με την οποία τερματίστηκε το δημοσιονομικό αδιέξοδο, και πριν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει και αυτή με τη σειρά της (ενέκρινε λίγο αργότερα το σχέδιο), ο Ομπάμα είπε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει αμέσως αφού υπογραφεί το νομοσχέδιο, με το οποίο μπαίνει τέλος στο 16ημερο λουκέτο των κρατικών υπηρεσιών.

«Μπορούμε να αρχίσουμε να σβήνουμε αυτό το σύννεφο της αβεβαιότητας και ανησυχίας από τις επιχειρήσεις μας και από τον αμερικανικό λαό», είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός Πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα πει περισσότερα πράγματα σε νέα δήλωσή του που θα κάνει αργότερα σήμερα για τη συνεργασία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών πάνω σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

«Θα έχω περισσότερα να πω γι ‘αυτό, και έχω κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο υπόλοιπο του έτους, να παραμείνουμε εστιασμένοι στη δουλειά», ανέφερε.

Με μεγάλη πλειοψηφία

Νωρίτερα, είχε εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Γερουσία ο επίμαχος νόμος που αποτρέπει μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και με τον οποίο γίνεται δυνατή η επαναλειτουργία των, κλειστών από την 1η Οκτωβρίου, ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ο νόμος εγκρίθηκε με 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά.

Ουσιαστικά, η Γερουσία ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου και έστειλε το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία το υπερψήφισε (285 υπέρ, 144 κατά), βάζοντας τέλος στο πολυήμερο δημοσιονομικό θρίλερ.

Η συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ επήλθε την Τετάρτη στην αμερικανική Γερουσία λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η διορία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, αναφερόμενος στην αντίδραση του Ομπάμα στην διμερή συμφωνία Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε πως χάρις σε αυτή θα λειτουργήσει ξανά η κυβέρνηση και θα αποτραπεί η απειλή της χρεοκοπίας.

«Ο Πρόεδρος πιστεύει πως η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων που ανακοινώθηκε από την ηγεσία της Γερουσίας θα ξανανοίξει τις υπηρεσίες του κράτους και θα απομακρύνει την οικονομική απειλή, που ήδη υπήρξε επιζήμια για τη μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και την παγκόσμια οικονομική μας θέση», τόνισε ο Κάρνεϊ. «Ήδη έχουμε πληρώσει ένα τίμημα» για το ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν κοντά στην αθέτηση χρέους, πρόσθεσε.

«Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ και της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, διότι εργάστηκαν από κοινού για την επίτευξη ενός συμβιβασμού που θέτει τέλος στην παραλυσία του κράτους και προστατεύει την εμπιστοσύνη των δανειστών των ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Τελείωσε το ρευστό…

Ο Τζέι Κάρνεϊ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν φθάσει στο σημείο που το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις ενώ θα έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα δανεισμού του και διάθεσης ρευστού έως το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Κάρνεϊ πρόσθεσε πως η διάταξη για την επαλήθευση των εσόδων που προβλέπεται στη συμφωνία που επετεύχθη στη Γερουσία αποτελεί μία «μετριοπαθή ρύθμιση» στην νομοθετική πράξη για ένα οικονομικά ανεκτό πρόγραμμα πρόνοιας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό «τα πάντα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος».

«Ο συμβιβασμός που επετεύχθη θα δώσει στην οικονομία μας την σταθερότητα που χρειάζεται απεγνωσμένα», δήλωσε ο (δημοκρατικός) επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ράιντ μετά την επίτευξη της συμφωνίας, για τον τερματισμό του δημοσιονομικού αδιεξόδου, με τον επικεφαλής των ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ.

Η διακομματική συμφωνία προβλέπει και τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα διαπραγματευτεί τον προϋπολογισμό του 2014.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ο οποίος είχε αρνηθεί οποιοδήποτε συμβιβασμό εάν δεν περιλάμβανε όρους για τον τερματισμό της χρηματοδότησης του προγράμματος μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, του λεγόμενου Obamacare, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προκαλέσει καθυστερήσεις στην έγκριση της συμφωνίας. Και αυτό γιατί, όπως είπε, το χρονικό σημείο στο οποίο θα γίνει τελικά η ψηφοφορία «δεν θα κάνει καμία διαφορά» στο αποτέλεσμα.

Αντιδρώντας στην αισιοδοξία που προκάλεσαν οι δηλώσεις ρεπουμπλικανών γερουσιαστών – λίγο μετά τις 18.00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) – ότι επίκειται συμφωνία με τον Λευκό Οίκο, η Γουόλ Στριτ σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο, κερδίζοντας περισσότερες από 200 μονάδες.

ΜακΚέιν: «Εχουμε ηττηθεί»

Ο Τζον ΜακΚέιν, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών και υποψήφιος πρόεδρος το 2008 είχε σπεύσει νωρίτερα να δηλώσει: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ηττηθεί». Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας είχαν δεχθεί τα πυρά ακόμη και των πιο συντηρητικών εντύπων όπως η Wall Street Journal που απευθυνόμενη προς την αντιπολίτευση έγραψε την Τετάρτη: «Αρκετά πια!».

Οσον αφορά το Obamacare, στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται κάποια ουσιαστική διάταξη που να θίγει ή να επηρεάζει την εφαρμογή του.

Το όριο του αμερικανικού δανεισμού βρίσκεται στα 16,7 τρισ. δολάρια, και η Ουάσινγκτον αναμενόταν να το αγγίξει σήμερα Πέμπτη. Συνεπώς, θα έπρεπε είτε το όριο να αυξηθεί είτε να αθετηθούν ορισμένες οικονομικές υποχρεώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης -δηλαδή να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Χωρίς συμφωνία, το υπουργείο Οικονομικών θα είχε εξαντλήσει το περιθώριο για έκτακτα μέτρα άντλησης κεφαλαίων και θα είχε μείνει, σύμφωνα με τον υπουργό Τζακ Λιού, με περίπου 35 δισ. δολάρια και μόνο τα (κυμαινόμενα) φορολογικά έσοδα.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.