Οι παλιοί ναυτικοί προέβλεπαν τι καιρό θα κάνει καρφώνοντας ένα ατσάλινο μαχαίρι στην ξύλινη πλώρη του καραβιού. Οι σημερινοί Κρητικοί «βλέπουν» ότι θα έχει βαρυχειμωνιά, αν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου οι λαγοί είναι θρεμμένοι και κάνουν την εμφάνισή τους οι σφήκες με το φαρμακερό κεντρί!

«Προλαβαίνοντας» τις επιστημονικές προβλέψεις των μετεωρολόγων, κάποιοι κάτοικοι ορεινών περιοχών του Ρεθύμνου παρατηρούν τις συμπεριφορές κάποιων ζωντανών και αναλόγως λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Αυτές τις ημέρες, ο Νίκος Φουντεδάκης, (εικόνα πάνω αριστερά), από τις Βρύσες Αμαρίου έχει διαπιστώσει κάποια «σημάδια» που μαρτυρούν τον βαρύ χειμώνα με τα χιόνια που έρχεται στο χωριό του: «Από τους παλιούς έχουμε ακούσει ότι όταν οι σφήκες είναι πολλές και με φαρμακερό κεντρί, δεν είναι καλό σημάδι για τα καιρικά φαινόμενα που προμηνύονται» είπε στην «Espresso» και πρόσθεσε ότι έχει προμηθευτεί τόνους ξυλεία: «Εχω μαζέψει τουλάχιστον δεκαπέντε τόνους και θεωρώ πως δεν αρκούν».

Ο κ. Φουντεδάκης αναφέρθηκε και στον λαγό, ο οποίος όταν είναι παχύς, αυτό αποτελεί ένδειξη για βαρυχειμωνιά: «Στις Βρύσες, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ρίχνει χιόνι που φτάνει τους 70 πόντους. Πιο πάνω, στο βουνό που λέγεται Κέδρος, στα 1.700 μέτρα υψόμετρο το χιόνι φτάνει τα δύο μέτρα! Αυτό σημαίνει ότι είναι σκεπασμένα τα πάντα και το ζώο πατάει από πάνω μη μπορώντας να βρει τροφή να φάει. Αν το χιόνι διαρκέσει δέκα ημέρες, ο λαγός θα ψοφήσει από την πείνα. Για να αντέξει λοιπόν περισσότερες ημέρες, φροντίζει να τρέφεται περισσότερο τώρα, ώστε τα νεφρά του να έχουν περισσότερο από το κανονικό λίπος. Αν λοιπόν οι λαγοί που θηρεύουμε είναι “νεφρόχωστοι”, σημαίνει ότι θα κάνει κακό χειμώνα»!

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.