Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χοντρός λαγός, βαρύς χειμώνας!

15 Οκτωβρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Οι παλιοί ναυτικοί προέβλεπαν τι καιρό θα κάνει καρφώνοντας ένα ατσάλινο μαχαίρι στην ξύλινη πλώρη του καραβιού. Οι σημερινοί Κρητικοί «βλέπουν» ότι θα έχει βαρυχειμωνιά, αν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου οι λαγοί είναι θρεμμένοι και κάνουν την εμφάνισή τους οι σφήκες με το φαρμακερό κεντρί!

«Προλαβαίνοντας» τις επιστημονικές προβλέψεις των μετεωρολόγων, κάποιοι κάτοικοι ορεινών περιοχών του Ρεθύμνου παρατηρούν τις συμπεριφορές κάποιων ζωντανών και αναλόγως λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Αυτές τις ημέρες, ο Νίκος Φουντεδάκης, (εικόνα πάνω αριστερά), από τις Βρύσες Αμαρίου έχει διαπιστώσει κάποια «σημάδια» που μαρτυρούν τον βαρύ χειμώνα με τα χιόνια που έρχεται στο χωριό του: «Από τους παλιούς έχουμε ακούσει ότι όταν οι σφήκες είναι πολλές και με φαρμακερό κεντρί, δεν είναι καλό σημάδι για τα καιρικά φαινόμενα που προμηνύονται» είπε στην «Espresso» και πρόσθεσε ότι έχει προμηθευτεί τόνους ξυλεία: «Εχω μαζέψει τουλάχιστον δεκαπέντε τόνους και θεωρώ πως δεν αρκούν».

Ο κ. Φουντεδάκης αναφέρθηκε και στον λαγό, ο οποίος όταν είναι παχύς, αυτό αποτελεί ένδειξη για βαρυχειμωνιά: «Στις Βρύσες, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ρίχνει χιόνι που φτάνει τους 70 πόντους. Πιο πάνω, στο βουνό που λέγεται Κέδρος, στα 1.700 μέτρα υψόμετρο το χιόνι φτάνει τα δύο μέτρα! Αυτό σημαίνει ότι είναι σκεπασμένα τα πάντα και το ζώο πατάει από πάνω μη μπορώντας να βρει τροφή να φάει. Αν το χιόνι διαρκέσει δέκα ημέρες, ο λαγός θα ψοφήσει από την πείνα. Για να αντέξει λοιπόν περισσότερες ημέρες, φροντίζει να τρέφεται περισσότερο τώρα, ώστε τα νεφρά του να έχουν περισσότερο από το κανονικό λίπος. Αν λοιπόν οι λαγοί που θηρεύουμε είναι “νεφρόχωστοι”, σημαίνει ότι θα κάνει κακό χειμώνα»!

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

This entry was posted on Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2013 at 21:14 and is filed under ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply