Στα τέλη Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί την πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τα τοπικά «καμάρια» τα οποία η Εκκλησία θα προβάλλει, είναι το γνωστό στην συμπρωτεύουσα, Αγιολογικό κέντρο της Μητρόπολης. Ένα έργο για το οποίο η οικογένεια Φωκά προσέφερε 2 εκατ. ευρώ. Κι όμως. Από αυτήν την ξενάγηση θα λείπει ο άνθρωπος που έδωσε αυτό το ποσό.

Ο μεγάλος ευεργέτης της εκκλησίας της Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια, ο Λέανδρος Φωκάς. Χολωμένος ο 88χρονος επιχειρηματίες εδώ και ημέρες όχι απλά βλέπει το δημιούργημα του, το πολυκατάστημα της οδού Τσιμισκή, να κινδυνεύει να φύγει από τα χέρια του από την εμμονή της τοπικής εκκλησίας που είναι ιδιοκτήτρια να θέλει να κάνει έξωση, αλλά ταυτόχρονα βιώνει μικρόψυχες συμπεριφορές ανθρώπων που αμφισβητώντας το φιλανθρωπικό του έργο τονίζουν πως «τις δωρεές δεν τις έκανε ο Λέναδρος Φωκάς, αλλά η εταιρεία του»! «Λες και τα δύο πράγματα είναι κάτι διαφορετικό» τονίζει σε συνέντευξή της στο newmoney η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Βασιλική Φωκά.

Η ίδια σε μια κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων του ομίλου που διοικεί μαζί με τον αδελφό της Ανέστη θεωρεί πως δίνει έναν αγώνα οικογενειακής τιμής ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να πιστέψει ότι άνθρωποι της εκκλησίας της Θεσσαλονίκης διατηρούν κρυφή ατζέντα για το ακίνητο της Τσιμισκή. «Είμαστε εκεί εδώ και 40 χρόνια. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως κάποιοι δίχως να σέβονται την εμπορική, ιστορική μνήμη της πόλης, δίχως να λογαριάζουν τις 800 οικογένειες που ζουν από τη δραστηριότητά μας αυτή, να θέλουν να κλείσουν μια εταιρεία με εμπορική παράδοση τόσων ετών και να οδηγήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους στα συσσίτια. Δεν είναι δυνατό να πιστέψουμε εμείς στη Φωκάς πως η Εκκλησία της πόλης και της περιοχής μας κάνει …πλάτες σε ξένα προς την πόλη συμφέροντα. Ο όμιλος μας είναι παιδί της Θεσσαλονίκης και η Εκκλησία το γνωρίζει αυτό. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να μας βάζουν κάποιοι τόσες πολλές τρικλοποδιές και να θέλουν να προωθήσουν πολυεθνικές ή μακρινά από την πόλη μας συμφέροντα» αναφέρει η επιχειρηματίας.

Η ίδια συμπληρώνει πως «η εταιρία μας μπήκε στην κρίση τα τελευταία 2 χρόνια αν και η ύφεση μετράει ήδη έξι. Εμείς καθυστερήσαμε τις πληρωμές μας μόνο τον τελευταίο χρόνο κι αυτό το γνωρίζει η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας. Τους τελευταίους δε μήνες πληρώνουμε κανονικά τα τρέχοντα προσπαθώντας να βρούμε μία λύση διακανονισμού για τα λοιπά, την οποία και συμφωνήσαμε.  Η άλλη πλευρά θεώρησε σκόπιμο να κάνει «εκτέλεση της διαδικασίας έξωσης» νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία. Όταν λοιπόν κάποια στελέχη της εκκλησίας φέρονται με τέτοιο τρόπο τότε θα επικρατήσει γενικότερα ο νόμος της ζούγκλας. Αν η εκκλησία κάνει εξώσεις τότε τι να περιμένει κανείς από άλλους ιδιώτες»;

Επειδή όμως κατά Άνθιμο «οι δουλειές είναι δουλειές» για ποιο λόγο αθετήθηκε η διαδικασία πληρωμών από την μεριά της βορειοελλαδίτικης επιχείρησης;

«Θα πρέπει να πούμε πως ήδη βρισκόμασταν στη διαδικασία υλοποίηση μίας συμφωνίας και υπήρξε μία προφορική παράταση έως τις 27/09/13 που καταστρατηγήθηκε ενώ βρήκαμε τα χρήματα από τις τρεις πιστώτριες Τράπεζες. Κάποιοι θέλησαν απλά να μας τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια. Οι σκοποί τους; Σαφώς επιχειρηματικοί κι όχι λόγοι ουσίας. Ας μην ξεχνάτε πως υπάρχουν οφειλέτες προς την Μονή Αγίας Θεοδώρας που χρωστάνε για πολύ μεγαλύτερα από εμάς διαστήματα. Ας είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι. Κάποιοι έχουν σχέδιο να μας εξοντώσουν για να φέρουν άλλους ενοίκους στην Τσιμισκή. Εταιρείες με κανένα αποτύπωμα στη βόρειο Ελλάδα» τονίζει η κα. Φωκά.

Το γεγονός πως οι προμηθευτές της εταιρείας από τη βόρειο Ελλάδα, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, πλήθος μητροπολιτών και το Εργατικό Κέντρο στηρίζουν την επιχείρηση όμως δείχνει να μην κάμπτει την εκκλησία.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί μία επιχείρηση σαν τη δική μας με τόσο έντονο επιχειρηματικό, κοινωνικό, κοινωφελές έργο στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την Ελλάδα, να έχει εισπράξει μία συμπεριφορά από την Εκκλησία που δεν αρμόζει  ούτε στο πρόσωπό της, ούτε στο έργο που έχουμε παραθέσει όλα αυτά τα 40 χρόνια συνεργασίας μαζί της και τα 77 χρόνια στην πόλη μας. Θα μπορούσαμε να τύχουμε μίας μεταχείρισης που να εμπεριέχει τους κανόνες δεοντολογίας που αντανακλούν στη δύσκολη συγκυρία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Η πρωτοβουλία είναι στα χέρια της Εκκλησίας. Με την ευχή Της θα θέλαμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα για την εταιρία μας και αυτό αιτούμαστε. Δεν είναι προτιμότερο λοιπόν οι 3.000 εξαρτώμενοι από εμάς εργαζόμενοι και οι 800 άμεσα απασχολούμενοι να εργάζονται με υπερηφάνεια; Τι θέλει η Ιερά Μονή; Να τους έχει όλους αυτούς στα συσσίτια και μετά να διαφημίζει το …κοινωφελές έργο επάνω στη δυστυχία τους; Εμείς ζητάμε λοιπόν μια δίκαιη λύση» καταλήγει η κα. Φωκά.

Δημήτρης Μαρκόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.