Ρήτρα εισπραξιμότητας για το φόρο ακινήτων: «Πληρώστε για να μειωθούν οι συντελεστές»

Οι τελικές αποφάσεις για πετρέλαιο θέρμανσης και για φόρο ακινήτωνΣήμερα «κληρώνει» για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης καθώς αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων με αλλαγές που αφορούν κυρίως όσους έχουν οικόπεδα εντός οικισμών και κτίσματα εντός αγροτεμαχίων για αγροτική χρήση.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί για την κυβέρνηση αν τελικά η τρόικα θα δεχθεί να μειωθεί κατά 15% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων να έχουν μία μείωση στην τελική τιμή ανά λίτρο κατά 5 λεπτά.

Πάντως, σύμφωνα με δήλωση ανώτερου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στο Βήμα, στην περίπτωση που η τρόικα απορρίψει τη μείωση κατά 15% τότε το επίδομα που θα δοθεί στους δικαιούχους θα είναι 35 λεπτά το λίτρο από 28 λεπτά πέρυσι όπως αποκάλυψε το Βήμα την περασμένη Κυριακή.

Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι τελικά η τρόικα θα δεχθεί τη μείωση κατά 15% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο καθώς δεν συνοδεύεται από ισοδύναμα μέτρα.

Η μείωση του ΕΦΚ κατά 15% θα μείωνε το φόρο για όλους κατά 5 λεπτά το λίτρο, δηλαδή στα 1.000 λίτρα η μείωση θα ήταν 50 ευρώ.

Επίσης, το σχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα δεν περιλαμβάνει καμία αλλαγή στις γεωγραφικές ζώνες και τα λίτρα επιδότησης ανά τετραγωνικό κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια αυτά αυξάνονται κατά 5.000 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ θα αυξηθούν σημαντικά και τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας κάτω από τα οποία θα δίνεται το επίδομα.

Παράλληλα, το σύστημα TAXIS προετοιμάζεται ώστε να δώσει στους δικαιούχους προκαταβολή 25% του επιδόματος και το υπόλοιπο με προσκόμιση τιμολογίου.

 

Παράδειγμα προκαταβολής

Οικογένεια διαμένει σε κατοικία 80 τ.μ. στην Αττική

– Αγοράζει 1.500 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης με 1,30 € το λίτρο

– Κόστος: 1.950 €

– Επιδοτούμενα λίτρα: 640 λίτρα

– Ποσό επιδότησης: 640 λίτρα Χ 0,35 € = 224 €

– Προκαταβολή επιδότησης: 56 €

Το κράτος δίνει προκαταβολή 56 € και η οικογένεια για να ζεσταθεί θα πληρώσει άλλα 1.894 €

 

Ανώτατο ποσό επιδόματος ανά γεωγραφική ζώνη

Α΄ Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία)

– Επιδοτούμενη κατανάλωση: 25 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας

– Ανώτατο επίδομα πέρυσι: 840 €

– Ανώτατο επίδομα εφέτος: 1.050 € ( + 210 € από πέρυσι)

Β΄ Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρου)

– Επιδοτούμενη κατανάλωση: 15 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας

– Ανώτατο επίδομα πέρυσι: 504 €

– Ανώτατο επίδομα εφέτος:630 € ( + 126 € από πέρυσι)

Γ΄ Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα)

– Επιδοτούμενη κατανάλωση: 8 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας

– Ανώτατο επίδομα πέρυσι: 269 €

– Ανώτατο επίδομα εφέτος: 336 € ( + 67 € από πέρυσι)

Δ΄ Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού)

– Επιδοτούμενη κατανάλωση: 5 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας

– Ανώτατη επίδομα πέρυσι: 168 €

– Ανώτατο επίδομα εφέτος: 210 € ( + 42 € από πέρυσι)

 

Το σχέδιο για το ενιαίο φόρο ακινήτων

Σε νέες αλλαγές προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών μετά τα παράπονα πολιτών ότι θα πληρώσουν πολύ υψηλή φορολογία στην περίπτωση που έχουν κτίσμα σε οικόπεδο εντός οικισμού ή αγροτεμαχίων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να προτείνει στην Τρόικα για να μην αυξηθούν το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρων από τα ακίνητα τη ρήτρα εισπραξιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2014 εφόσον πιαστούν οι στόχοι των εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων θα μειώνονται αυτόματα οι φορολογικοί συντελεστές.

Οι αλλαγές στον ενιαίο φόρο «κλείδωσαν» χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη.

Η Τρόικα απαιτεί να εισπραχθούν το 2014 περίπου 2,9 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με ποσοστό εισπραξιμότητα 80% οι βεβαιωμένοι φόροι θα πρέπει να κινηθούν στα επίπεδα των 3,5 – 3,6 δισ. ευρώ. Η τρόικα όμως επιμένει ότι το ποσοστό εισπραξιμότητα θα είναι κάτω από 75% γι΄αυτό και ζητά να επιβληθουν φόροι συνολικού ύψους 3,8 – 3,9 δισ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτοντας ότι η επιβάρυνση  στα αγροτεμάχια θα είναι ελάχιστη καθώς και για τα οικόπεδα  που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.