ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Ενοίκιο ανάλογα με τον τζίρο  Νέου τύπου μισθωτήρια συμβόλαια με βάση τα οποία το ύψος του ενοικίου είναι κυμαινόμενο και προσδιορίζεται κάθε μήνα ως ποσοστό του τζίρου του καταστήματος, φέρνουν τα λουκέτα στην αγορά και η οικονομική ασφυξία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μετά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, το νέο καθεστώς επεκτείνεται και στα άλλα καταστήματα, καθώς οι ιδιοκτήτες αντί να έχουν ξενοίκιαστα μαγαζιά επιχειρούν να δελεάσουν τους υποψήφιους ενοικιαστές προτείνοντας το μίσθωμα να πληρώνεται με βάση τις εισπράξεις τους.

Τα νέα ήθη στο ενοικιοστάσιο καταγράφει και η έρευνα της εταιρείας Αθηναϊκή Οικονομική, η οποία διαπιστώνει ότι η ποσοστιαία αμοιβή του ιδιοκτήτη του καταστήματος κυμαίνεται από 5% και μπορεί να φθάνει στο 7%.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του ενοικίου έχει αποδοχή στους υποψήφιους ενοικιαστές, ενώ οι ιδιοκτήτες δεν διατυπώνουν άλλες αξιώσεις, αφού η μοναδική τους έγνοια ήταν το ακίνητο να φέρνει έσοδα.

Τα «παζάρια» δεν χωρούν σε ό,τι αφορά το ύψος του τζίρου, ενώ όταν η δυσπιστία κτυπά κόκκινο μεταξύ των δύο πλευρών, η λύση δίνεται με συμβολαιογραφική πράξη.

Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι το ενδιαφέρον για ενοικίαση καταστημάτων στρέφεται σε αυτά που έχουν ειδικές άδειες από τις υγειονομικές υπηρεσίες και μπορούν να λειτουργήσουν ως κατάστημα του κλάδου της εστίασης. Οι φούρνοι έρχονται πρώτοι στη λίστα του ενδιαφέροντος, διότι η κατηγορία αυτή των καταστημάτων αντέχει στην κρίση. Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα της έρευνας ήταν και η καθίζηση των τιμών των ενοικίων.

Παραμένουν άδεια
Η κρίση που χτύπησε τα εμπορικά καταστήματα οδήγησε τέσσερα στα δέκα καταστήματα να παραμένουν άδεια, διότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να βγάλουν τα έξοδά τους. Το ντόμινο των άδειων καταστημάτων έφερε και την υποχώρηση των τιμών των μισθωμάτων.

Η πτώση κινείται υψηλότερα του 40% για τους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και ο δρόμος – σύμβολο για τους καταστηματάρχες, που είναι η Ερμού. Ο ενοικιαστής ενός καταστήματος πλήρωνε 220 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το 2008, ενώ σήμερα η αξία του μισθώματος έχει υποχωρήσει στα 130 ευρώ. Στο εμπορικό κέντρο τα μισθώματα μειώθηκαν στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Τριετείς οι επαγγελματικές μισθώσεις

Τελευταία απόπειρα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να πείσει την τρόικα για τη διατήρηση ενός στοιχειώδους πλαισίου προστασίας των ενοικιαστών.

Το υπουργείο επιμένει στην τελευταία συμβιβαστική πρόταση για τριετή υποχρεωτική διάρκεια των συμβάσεων στις επαγγελματικές μισθώσεις και αποστέλλει τη θέση του στην τρόικα. Οι δανειστές επέμειναν στην πλήρη απελευθέρωση, απορρίπτοντας στην πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Το υπουργείο επιδιώκει για τις νέες επαγγελματικές μισθώσεις να ισχύει η τριετής διάρκεια των συμβάσεων και για τις τρέχουσες εισηγείται να μην αλλάξει το καθεστώς της 12ετίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.