Η νέα μόδα στη διαδικτυακή πορνογραφία είναι οι ιστότοποι που μεταδίδουν ζωντανά σεξουαλικά σόου από ερασιτέχνες. Σεξουαλική απελευθέρωση ή ανάγκη λόγω οικονομικής κρίσης; Μία 25χρονη ελληνίδα δίνει τη δική της απάντηση…

Τα κόκκινα φανάρια του ΙντερνετΓυρίζει στο σπίτι της το απόγευμα ύστερα από οκτώ ώρες δουλειάς. Είναι κουρασμένη και πεινασμένη, αλλά δεν χάνει καιρό: ζεσταίνει το φαγητό που έχει ετοιμάσει από νωρίς το πρωί, τρώει βιαστικά και τρέχει στο λάπτοπ της. Αφού το ανοίξει, πληκτρολογεί μια διεύθυνση στο Ιντερνετ και παίρνει θέση μπροστά στην κάμερα που έχει συνδέσει. Το σόου είναι έτοιμο να αρχίσει.

Η 25χρονη Κατερίνα (δεν πρόκειται για το πραγματικό της όνομα) από την Αθήνα είναι κυριολεκτικά ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας. Τα πρωινά εργάζεται στο τηλεφωνικό κέντρο μιας ιδιωτικής εταιρείας και τα απογεύματα κάνει μια δεύτερη δουλειά στο σπίτι: δεν κολλάει ένσημα, δεν έχει ασφάλεια, ούτε αφεντικό – και δεν πρόκειται ποτέ να τη συμπεριλάβει στο βιογραφικό της. Τι δουλειά είναι αυτή;

«Θα μπορούσες να πεις ότι είμαι μια online πόρνη lol», γράφει γελώντας (στη γλώσσα του Διαδικτύου το αρκτικόλεξο «lol» – εκ του laughing out loud – συμβολίζει τα γέλια).

Την ίδια στιγμή που η Κατερίνα ανοίγει την κάμερά της, κάπου αλλού στον κόσμο παίρνουν θέσεις πίσω από τους υπολογιστές τους εκατομμύρια άνθρωποι: μαθητές, φοιτητές, γιατροί, δικηγόροι, οικοδόμοι, άνεργοι. Δεν έχουν τίποτε κοινό μεταξύ τους. Εκτός από ένα: όλοι τους βρίσκονται εκεί για να παρακολουθήσουν τα ερωτικά σόου δεκάδων χιλιάδων ερασιτεχνών που γδύνονται ζωντανά μπροστά στην κάμερα και ικανοποιούν τις σεξουαλικές ορέξεις του κοινού τους.

Το «μην αγγίζετε» δεν έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση: το στριπτίζ είναι αυστηρά εικονικό και ο «πελάτης» δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με τον «εργαζόμενο».

Πρόκειται για τη νέα μορφή που έχει λάβει η online πορνογραφία: από τα βιντεάκια ερωτικού περιεχομένου που βρίσκονται αναρτημένα σε εκατομμύρια σάιτ (τα οποία παραμένουν δημοφιλή), περάσαμε στους ιστότοπους που μεταδίδουν ζωντανά σεξουαλικά σόου από ερασιτέχνες άνδρες και γυναίκες. Τα σάιτ αυτά είναι δημοφιλή και στην Ελλάδα και η λειτουργία τους έχει εξελιχθεί σε ιδιαιτέρως επικερδή βιομηχανία.

«Εχω ανοίξει λογαριασμό στο σάιτ Cam4.com. Δεν είμαι εθισμένος στο πορνό, αλλά δεν κρύβω ότι είναι αρκετά δελεαστικό να έχεις απέναντί σου ένα γυμνό “μοντέλο”, με το οποίο μιλάς και του λες τι θέλεις να κάνει για σένα», μας λέει ο 28χρονος Γιώργος Κ., ένας από τους εκατοντάδες – ίσως χιλιάδες – Ελληνες που διατηρούν λογαριασμό σε τέτοιους ιστότοπους. Πολύ λιγότεροι είναι οι συμπατριώτες μας που δέχονται να εμφανιστούν γυμνοί μπροστά στην κάμερα, παρότι τελευταία ο αριθμός έχει αρχίσει να αυξάνεται.

Σεξουαλική απελευθέρωση ή ανάγκη, λόγω οικονομικής κρίσης; «Πιθανότατα και τα δύο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Διονύσης Πάνος, λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Από τη μια, υπάρχει η διάσταση του ναρκισσισμού και της επιδειξιομανίας που εμφανίζουν ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι απολαμβάνουν να κάνουν σεξ σε κοινή θέα. Από την άλλη, υπάρχει ο οικονομικός παράγοντας: μεσούσης της κρίσης, κάποιοι στρέφονται στο εύκολο κέρδος που μπορεί να αποκομίσουν επιδιδόμενοι σε σεξουαλικά σόου στο Ιντερνετ».

Η Κατερίνα που «εργάζεται» σε ένα από αυτά τα σάιτ ως μοντέλο, υποστηρίζει ότι κάνει online στριπτίζ για να συμπληρώσει το εισόδημά της. «Είναι όμως κάτι που μου αρέσει. Αν δεν μου άρεσε, δεν θα το έκανα».

Σε αντίθεση με άλλους «συναδέλφους» της, η 25χρονη περιορίζεται στην αφαίρεση των ρούχων της. Ωστόσο τα περισσότερα μοντέλα προχωρούν πιο πέρα: χρησιμοποιούν σεξουαλικά βοηθήματα, αυνανίζονται ή εμφανίζονται μαζί με τους ερωτικούς συντρόφους τους και κάνουν σεξ μπροστά στην κάμερα.

Τα φιλοδωρήματα και τα πριβέ σόου

Οι ιστότοποι που προβάλλουν ζωντανό πορνό κάνουν θραύση, φουσκώνοντας τις τσέπες τόσο των ιδιοκτητών τους όσο και των μοντέλων. Μπορεί πολλοί χρήστες να επιλέγουν τη δημιουργία δωρεάν προφίλ, δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που πληρώνουν (περίπου 20 ευρώ τον μήνα) για να αποκτήσουν premium λογαριασμό, που τους επιτρέπει να συνομιλούν με τα μοντέλα και να έχουν πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο.

Ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που αγοράζουν μάρκες (tokens, στη γλώσσα αυτών των σάιτ) με σκοπό να δώσουν φιλοδωρήματα (tips) στα μοντέλα, είτε για να τα επιβραβεύσουν για το σόου τους είτε για να τους ζητήσουν να κάνουν κάτι ξεχωριστό (π.χ. να χρησιμοποιήσουν ένα ερωτικό βοήθημα).

Συνήθως, τα φιλοδωρήματα αυτά ισοδυναμούν με ελάχιστα ευρώ. Ωστόσο, η ταρίφα ανεβαίνει όταν οι χρήστες ζητούν από τα μοντέλα ιδιωτικά ερωτικά σόου (πριβέ) στο Skype: όταν ο ενδιαφερόμενος στείλει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το συμφωνημένο φιλοδώρημα (10, 20 ή περισσότερα ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια του πριβέ), τα μοντέλα τού δίνουν τη διεύθυνσή τους στο Skype, τον προσθέτουν στις επαφές τους και στη συνέχεια πραγματοποιούν βιντεοκλήση, κατά τη διάρκεια της οποίας δίνουν μια ερωτική παράσταση (συχνά πιο τολμηρή από τα σόου που κάνουν σε κοινή θέα) που την απολαμβάνει μόνο ο χρήστης που έχει πληρώσει.

Αν αναρωτιέστε γιατί στήνεται αυτό το ψηφιακό ερωτικό γαϊτανάκι, η απάντηση είναι απλή: για την απόλαυση και για το κέρδος. Οι μεν θεατές (πολλοί περισσότεροι από όσο φαντάζεστε) ικανοποιούν τις σεξουαλικές ορέξεις τους, τα δε μοντέλα (cam models, στην ορολογία των σάιτ) κερδίζουν δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα.

Τα πιο δημοφιλή μοντέλα, μάλιστα, τα οποία συγκεντρώνουν καθημερινά εκατοντάδες θεατές, γίνονται πλουσιότερα κατά μερικές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα σάιτ θησαυρίζουν από τις συνδρομές των μελών και τις διαφημίσεις.

Ζωντανό σόου παντού

Τα περισσότερα μοντέλα μεταδίδουν ζωντανά τα σόου από το σπίτι τους. Αλλα όμως είναι πιο τολμηρά: ανοίγουν την κάμερα στη δουλειά τους, στο αυτοκίνητο, ακόμη και σε δημόσιους χώρους. Το μόνο που χρειάζεται για να γίνει κάποιος cam model είναι μια σύνδεση στο Ιντερνετ, μια web camera και ένας λογαριασμός σε κάποιον από τους επίμαχους ιστότοπους: οι MyFreeCams, Cam4 και LiveJasmin είναι οι πιο δημοφιλείς.

Ο τζίρος και οι μισθοί στα στριπτιζάδικα.com

Το δέλεαρ για να επισκεφθεί κάποιος αυτά τα σάιτ είναι ότι δεν περιέχουν βίντεο γυρισμένα από επαγγελματίες πορνοστάρ, αλλά λάιβ ερωτικά σόου ερασιτεχνών. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα είδος ψηφιακών στριπτιζάδικων – μόνο που εδώ ο πελάτης μπορεί να ζητήσει από τον «εργαζόμενο» να του ικανοποιήσει τα προσωπικά του γούστα.

«Το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές των σεξουαλικών σκηνών είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ιντριγκάρει τους θεατές. Η σκέψη και μόνο ότι μπορούν να εισβάλουν στον ιδιωτικό χώρο κάποιου που είναι σαν κι αυτούς και να τον παρακολουθήσουν στις πιο απόκρυφες στιγμές του είναι από μόνη της ισχυρότατο κίνητρο» εξηγεί ο καθηγητής Διονύσης Πάνος, ο οποίος ειδικεύεται στην Κοινωνιολογία των Νέων Μέσων.

Οι περισσότεροι χρήστες είναι άνδρες. Αντιστοίχως, τα πιο πολλά μοντέλα είναι γυναίκες. Υπάρχουν, ωστόσο, χιλιάδες άνδρες που παρουσιάζουν σόου, ικανοποιώντας τις ορέξεις τόσο του γυναικείου όσο και του ανδρικού κοινού (τα ομοφυλοφιλικού περιεχομένου σόου σε αυτά τα σάιτ δέχονται τεράστιο αριθμό επισκεπτών).

Και αν νομίζετε ότι μόνο περιθωριακά στοιχεία γδύνονται online, κάνετε λάθος. Η Σερένα, ένα από τα πιο δημοφιλή cam models, σπούδασε βιολογία σε μεγάλο αμερικανικό πανεπιστήμιο, αλλά κατάλαβε γρήγορα ότι μπορεί να κερδίσει πιο πολλά χρήματα ασκώντας διαφορετικό επάγγελμα: το 2011 άρχισε να κάνει ερωτικά σόου στο Ιντερνετ, επειδή «δεν μπορούσε να βρει θέση ερευνητή με αμοιβή μεγαλύτερη του κατώτατου μισθού», όπως δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Σήμερα, σε έναν καλό μήνα κερδίζει 8.000 δολάρια, μόνο και μόνο επειδή γδύνεται μπροστά στην κάμερα.

Η επισκεψιμότητα των σάιτ αυτού του είδους είναι διαρκώς αυξανόμενη, με τα πιο δημοφιλή να δέχονται περίπου 30 εκατ. επισκέπτες τον μήνα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Compete.com, ο οποίος μετρά την κίνηση στο Διαδίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν περνά λεπτό καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου που να μην βρίσκονται online εκατοντάδες μοντέλα.

Ο τζίρος αυτής της βιομηχανίας ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς. Ο ιστότοπος LiveJasmin είναι το 80ό πιο δημοφιλές σάιτ στις ΗΠΑ και το 103ο παγκοσμίως. Κάθε μήνα δέχεται περίπου 25 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σάιτ MyFreeCams συγκεντρώνει 4 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως και κατατάσσεται στην 341η θέση των πιο δημοφιλών ιστότοπων στις ΗΠΑ.

Ο τρόπος με τον οποίο πληρώνονται τα μοντέλα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μπορούν να εργάζονται από την ασφάλεια του σπιτιού τους έχει ανατρέψει τις ισορροπίες στη βιομηχανία του σεξ: ένα μοντέλο στο Ιντερνετ δεν χρειάζεται προαγωγό (όπως στην περίπτωση της πορνείας) ούτε παραγωγό (όπως στην περίπτωση των πορνοταινιών).

Βέβαια, ορισμένες κοπέλες ασκούν το «επάγγελμα» επειδή έχουν ανάγκη τα χρήματα, ενώ άλλες γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από ανθρώπους που τις αναγκάζουν να «εκπορνεύονται» στο Διαδίκτυο (κυρίως σε ασιατικές χώρες).

τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.