ΟΡΙΑΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Πτώση 6 μονάδων της Χρυσής Αυγής δείχνει νέα δημοσκόπησηΕιδικότερα, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει το 8,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ σε δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει η ίδια εταιρεία τον περασμένο Ιούλιο, η Χρυσή Αυγή βρισκόταν στο 14,5%.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή), ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει οριακό προβάδισμα με ποσοστό 29,5% (28,5% τον Ιούλιο) έναντι 29% που συγκεντρώνει η ΝΔ (28% τον Ιούλιο).

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,5% (14,5%), το ΚΚΕ με 7,5% (7,5%), το ΠΑΣΟΚ με 7% (7%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6% (5,5%) και η ΔΗΜΑΡ με 4% (2,5%). Άλλο κόμμα επιλέγει το 8,5% (6,5%) των ερωτηθέντων.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 37% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,7%. «Άλλο κόμμα», απάντησε το 2,1% και «κανένα» το 15,5% των ερωτηθέντων. Το 23,6% των ερωτηθέντων επιλέγει την απάντηση «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».

Στο ερώτημα αν η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση, το 54% απαντά «συμφωνώ απόλυτα», το 14% «μάλλον συμφωνώ», το 8% «διαφωνώ απόλυτα» και το 8% «μάλλον διαφωνώ». Το 16% των ερωτηθέντων επιλέγει την απάντηση «Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ».

Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 25 Σεπτεμβρίου και 30 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου 2013.

vprc sept 2013

Tο σχόλιο από το “Rizopoulos Post” το οποίο παρήγγειλε την έρευνα και το οποίο έχει ως εξής:

Η έρευνα που παρουσιάζει το “Rizopoulos Post” σήμερα 3 Οκτωβρίου, διεξήχθη μέσα σε μια ιδιαζόντως ρευστή πολιτική και κοινωνική κατάσταση, που επικαθορίστηκε τις τελευταίες ώρες από τις δικαστικές εξελίξεις ως προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Η συλλογή δεδομένων γινόταν μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες σήμερα Πέμπτη (3/10) και καταγράφει τη μεγάλη κινητικότητα γνωμών και παραστάσεων της κοινής γνώμης.

Επισημαίνεται κάτι ουσιώδες: η «εν θερμώ» αποτύπωση δημοσκοπικών δεδομένων πιθανόν να παράγει μεροληψίες. Είναι πολύ πιθανόν τα καταγραφόμενα δεδομένα να «υπακούουν» σε εντυπώσεις που σε λίγες ημέρες να έχουν αλλάξει ριζικά.

Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις τα συμπεράσματα της έρευνας ως προς τις βασικές διακυβεύσεις των τελευταίων ημερών είναι τα εξής:

1. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει σημαντική πτώση στην εκτίμηση ψήφου (από 14.5% του Ιουλίου 2013 στο 8.5% του Οκτωβρίου 2013). Ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί ένα συμπαγή πολιτικό και εκλογικό πόλο, σε μια εξαιρετικά δυσμενή γι’ αυτή πολιτική «στιγμή». Είναι άγνωστο αν θα εξελιχθεί περαιτέρω η τάση μείωσης των ποσοστών της ή αντίθετα θα σταθεροποιηθεί σε μια αντίστοιχη με τα σημερινά δεδομένα περιοχή. Επισημαίνεται ότι το 16% της κοινής γνώμης δεν έχει πεισθεί ότι η «Χ.Α. αποτελεί μια εγκληματική οργάνωση».

2. Η πτώση της Χρυσής Αυγής ενισχύει κατά τι την ΝΔ, όχι όμως καταλυτικά. Δεν είναι, τουλάχιστον ακόμα, ικανή η ενίσχυση αυτή να ανατρέψει τη φορά των πραγμάτων, η οποία δείχνει στην εκτίμηση της ψήφου τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται και την ΝΔ να ακολουθεί, έστω κι αν η διαφορά είναι εξαιρετικά μικρή. Οι όποιες διαρροές της Χρυσής Αυγής κατευθύνονται σε πολλές πλευρές και όχι συστηματικά σε μία. Η ρευστότητα του εκλογικού σώματος είναι και στο υποσύνολο αυτό σημαντικότατη.

3. Το ζοφερό κοινωνικό και οικονομικό κλίμα έχει το αποτέλεσμα να ενισχύει δραματικά την «τάση άρνησης δήλωσης ψήφου» στις δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό έχει ως συστηματική συνέπεια, τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ) να εμφανίζονται «περισσότερο ενισχυμένα» απ΄ ότι πιθανόν θα συμβεί σε συνθήκες πραγματικών εκλογών. Μια μικρή γεύση γι’αυτό δείχνουν οι «συσπειρώσεις» τους, που είναι γενικά πολύ μικρές (κυρίως ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ).

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.