ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ Η NOBLE

5 τρισ. κυβικά πόδια ο μέσος όρος φυσικού αερίου στην «Αφροδίτη»Από 3,6 έως 6 τρισ. κυβικά πόδια του φυσικού αερίου κυμαίνονται οι ακαθάριστοι πόροι του τεμαχίου «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με την πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση που πραγματοποίησε η Noble Energy.

Η στρατηγική για χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου παραμένει αναλλοίωτη, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο μέσος όρος των ακαθάριστων πόρων είναι περίπου 5 τρισ. κυβικά πόδια του φυσικού αερίου, με βάση τα αποτελέσματα της γεώτρησης που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία και ο κ.Λακκοτρύπης, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη.

Οπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Noble Κύπρου, Τζον Τόμιτς, πρόκειται για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, καλής ποιότητας. Επισήμανε δε ότι η συνεργασία της εταιρείας με τις κυπριακές Αρχές για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης παραμένει μέσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας.

Στην ανακοίνωσή της, η Noble Energy αναφέρει ότι γεώτρηση έφτασε σε συνολικό βάθος 18.865 ποδιών και έχουν εντοπιστεί 120 πόδια καθαρού φυσικού αερίου.

«Η δοκιμή η οποία περιορίζεται από τον εξοπλισμό επιφανείας, απέδωσε ένα μέγιστο ρυθμό ροής 56 εκατ. κυβικά πόδια ανά ημέρα (Mmcf/d) του φυσικού αερίου», προστίθεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι «η μοντελοποίηση επιδόσεων δείχνει πηγάδια ανάπτυξης στη δεξαμενή που έχουν την ικανότητα να προσφέρουν έως 250 Mmcf/d».

Εξάλλου, ο Κιθ Έλιοτ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Noble Energy στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν την ύπαρξη σημαντικών απολήψιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου και την υψηλή απόδοση του κοιτάσματος» και τόνισε ότι είναι απαραίτητες οι πρόσθετες δραστηριότητες αξιολόγησης για να βελτιωθούν περαιτέρω οι πόροι και να βελτιωθεί ο σχεδιασμός στον τομέα της ανάπτυξης.

«Συνεχίζουμε να εντοπίζουμε και να προωθούμε πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης. Εκτός από την ανακάλυψη αυτή, ενθαρρύνουμε, επίσης, περαιτέρω δυνατότητες εξερεύνησης στο οικόπεδο 12», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα είναι μικρότερα από αυτά που αναμένονταν και υπολογίζονταν γύρω στα οκτώ τρισ. κυβικά πόδια (TCF).

Σε δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» αναφέρθηκε και ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος ανέφερε εξάλλου, ότι νέα ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο «12» για άλλο κοίτασμα προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2014.

Παράλληλα, η κοινοπραξία των εταιρειών ENI-Kogas στοχεύει στην έναρξη γεωτρήσεων μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ η εταιρεία Total το πρώτο τρίμηνο του 2015.

αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.