Πιρουέτα του Καβαλιέρε μετά τη ανταρσία των βουλευτών του

Ιταλία: Ο Λέτα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και από τον... ΜπερλουσκόνιΤην τελευταία στιγμή και ενώ οι βουλευτές του κόμματός του τον είχαν αμφισβητήσει δημοσίως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα.

Όμως, παρά την αναδίπλωσή του οι διαφωνούντες της δεξιάς προχωρούν στη σύσταση νέων κοινοβουλευτικών ομάδων σε Βουλή και Γερουσία.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Λέτα θα λάμβανε ψήφο εμπιστοσύνης και πριν την αναδίπλωση του Μπερλουσκόνι με τη στήριξη διαφωνούντων βουλευτών της κεντροδεξιάς. Τώρα, με την απρόσμενη «πιρουέτα» του Καβαλιέρε εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης με 235 «ναι» και 70 «όχι» έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση στη Γερουσία.

Μία μεταστροφή ταπεινωτική για τον Σίλβιο Μπερλουκόνι που από θέση ισχύος βρέθηκε το τελευταίο 24ωρο να δέχεται το τελεσίγραφο του «υπαρχηγού» του Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος ζητούσε να ψηφίσει ενωμένος ο Λαός της Ελευθερίας (Pdl) για τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης. Ήδη πριν την ψηφοφορία 23 στελέχη της δεξιάς είχαν δηλώσει ανοιχτά ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Μετά την ανακοίνωση ο Καβαλιέρε κάλυψε με τα χέρια το πρόσωπό του ακούγοντας τον Ενρίκο Λέτα. Ενδεχομένως σε μία από τις τελευταίες του πράξεις στη Γερουσία -πριν ξεκινήσει την Παρασκευή η διαδικασία αποπομπής του- 77χρονος Μπερλουσκόνι έριξε την ψήφο του υπέρ της κυβέρνησης που προσπάθησε να ρίξει. Καθώς αργότερα έφευγε με το αυτοκίνητό του από τη Γερουσία δέχτηκε τις αποδοκιμασίες πολιτών.

Έχοντας ξεκινήσει ως ψήφο εμπιστοσύνης για τον Λέτα, η ημέρα μετατράπηκε σε δοκιμασία για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον πρωτοφανούς αμφισβήτησης. Όμως, παρά την αιφνίδια μεταστροφή του Καβαλιέρε, στον Λαό της Ελευθερίας γεννιούνται τελικά κοινοβουλευτικές ομάδες διαφωνούντων.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων έως και 26 βουλευτές αναμένεται να περάσουν σε νέο σχήμα υπό τον πρώην εκπρόσωπο του Pdl Φαμπρίτσιο Τσικίτο, ανάμεσά τους και η τέως υπουργός Μπεατρίτσε Λορεντσίν. Ανάλογη κίνηση ετοιμάζεται στη Γερουσία με στελέχη που πρόσκεινται στον Αντζελίνο Αλφάνο και κινούνται για τη δημιουργία αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας, της οποίας θα ηγείται ο Ρομπέρτο Φορμπιγκόνι, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Μένει την ίδια στιγμή να αποδειχθεί εάν και πόσο σταθερή είναι η κυβέρνηση η οποία καλείται να διαχειριστεί τη χειρότερη ύφεση της ιταλικής οικονομίας τα τελευταία 60 χρόνια.

Στο μαγνητοσκοπημένο βίντεο που είχε πολυδιαφημίσει προ ημερών η δεξιά, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προχώρησε σε διακήρυξη παραμονής του στην πολιτική ανεξαρτήτως της αποπομπής του ή μη από τη Γερουσία.

Το διάγγελμα περιλάμβανε επίσης οξύτατη επίθεση στον… προαιώνιο εχθρό (τους δικαστές) μαζί με διακήρυξη απόλυτης αθωότητας για όλα, και κάλεσμα «αφύπνισης» στους Ιταλούς να σηκώσουν ξανά τη σημαία της «αναστημένης» Forza Italia για τα ηνία της οποίας προορίζει τη «σιδηρά» κόρη του Μαρίνα.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.