Κρίσιμες ώρες στο Κογκρέσο - Παρέμβαση Ομπάμα για την αποφυγή λουκέτου στο δημόσιοΑντιμέτωπες με το λεγόμενο shutdown βρίσκονται οι ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, οι οποίες απασχολούν πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, καθώς οι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αρνούνται να ψηφίσουν νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την ομαλή χρηματοδότηση του κράτους, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ζητώντας από τους δημοκρατικούς βουλευτές να δεχτούν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που έχει γίνει γνωστό ως Obamacare.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ, τόνισε ότι οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές, δεν πρόκειται να εγκρίνουν το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, εάν δεν περιλαμβάνει ορισμένες παραχωρήσεις από τους δημοκρατικούς στο θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Όταν ρωτήθηκε αν οι Ρεπουμπλικανοί θα εξέταζαν την πιθανότητα μιας “καθαρής” λύσης, ενός νομοσχεδίου που θα συνέβαλε στη συνέχιση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, καθώς απομένουν ελάχιστες ώρες πλέον για να βρεθεί μια διέξοδος, ο Μπένερ απάντησε: “Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”.

Ο Μπένερ είπε ότι οι βουλευτές θα κληθούν απόψε να ψηφίσουν και πάλι την πρόταση με την οποία εγκρίνεται η προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και την τροπολογία για την αναστολή εφαρμογής, για ένα χρόνο, της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Νωρίτερα, η Γερουσία είχε απορρίψει ένα παρεμφερές σχέδιο των ρεπουμπλικανών και ο επικεφαλής των δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ, προειδοποίησε ότι το Σώμα θα συνεχίσει να απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση αφορά το σύστημα μεταρρύθμισης της υγείας.

Η νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να γίνει μετά την παρέμβαση που πρόκειται να κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα αυτό στις 23.45 απόψε, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί τελικώς το σχέδιο του προϋπολογισμού, τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βάλει «λουκέτο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποχρεωθούν να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών.

Οι Δημοκρατικοί, που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, απέρριψαν, σε μια πρώτη ψηφοφορία, την πρόταση που είχε κατατεθεί από την ελεγχόμενη από τους ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούσε την καθυστέρηση, για ένα χρόνο, της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρύθμισης της υγείας, του λεγόμενου Obamacare, σε αντάλλαγμα για την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και μετά τη λήξη του οικονομικού έτους, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η απόριψψη της πρότασης έγινε με ψήφους 54 κατά έναντι 46 υπέρ, ενώ καταψηφίστηκε και η τροπολογία της Βουλής με την οποία ανακαλείτο ο φόρος στα ιατρικά μηχανήματα.

Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχει ως στόχο να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της αμερικανικής κυβέρνησης. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα υπερψηφιστεί ή όχι η νέα πρόταση των ρεπουμπλικάνων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων έσπευσε πάντως να καθησυχάσει τους φόβους για κλείσιμο των ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

“Πιστεύω ότι δεν πρόκειται να κλείσουμε την κυβέρνηση. Θα κάνουμε το σωστό”, είπε νωρίτερα ο βουλευτής Πιτ Σέσιονς, ο πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Κανονισμών του σώματος. “Βρισκόμαστε στο ημίχρονο”, πρόσθεσε λίγο προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, των Ρεπουμπλικανών μελών της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό, με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την ομαλή χρηματοδότηση του κράτους.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 128,57 μονάδες (-0,84%) και έκλεισε στις 15.129,67 μονάδες ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 3.771,48 μονάδες, μειωμένος κατά 10,11 μονάδες ή -0,27%.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.681,55 μονάδες, χάνοντας 10,20 μονάδες ή -0,60%.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.