Αντιλήφθηκε εγκαίρως ψευδοσυναγερμό για επίθεση των ΗΠΑ

Πετρόφ: Ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από τον πυρηνικό πόλεμοΠριν από  30 χρόνια, ο κόσμος σώθηκε από τον πυρηνικό όλεθρο χάρη σε έναν σοβιετικό αξιωματικό, τον αντισυνταγματάρχη Στανισλάβ Πετρόφ. Στα 74 χρόνια του σήμερα, ο Πετρόφ μίλησε στο BBC για τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε εκείνη τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου του 1983.

Είχε υπηρεσία σε μια θέση-κλειδί για την αντιπυραυλική προστασία της Μόσχας. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η σειρήνα άρχισε να ουρλιάζει, και πέντε κόκκινα προειδοποιητικά στίγματα φάνηκαν στην οθόνη του υπολογιστή του.

Ο Πετρόφ κοκκάλωσε. Αυτό που έβλεπαν τα μάτια του σήμαινε ότι οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης. Δηλαδή σήμαινε ότι μόλις είχε αρχίσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Εκείνη την εποχή, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, η απόλυτη πυρηνική καταστροφή εθεωρείτο πιθανή. Τον προηγούμενο μήνα, η ΕΣΣΔ είχε καταρρίψει ένα κορεατικό επιβατικό αεροσκάφος, και στις ΗΠΑ ο Ρίγκαν χαρακτήριζε τη Σοβιετική Ενωση ως «Αυτοκρατορία του Κακού».

Ο Πετρόφ είχε, φυσικά, τις διαταγές του. Επρεπε να ενημερώσει αμέσως τους ανωτέρους του. Αλλά τί θα τους έλεγε ακριβώς;

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ήταν νέο, και ο Πετρόφ δεν το εμπιστευόταν. Επίσης εκτίμησε ότι ήταν απίθανο η Αμερική, η οποία είχε χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, να ξεκινούσε πυρηνική επίθεση με μόλις πέντε.

Με τον υπολογιστή να επιμένει στις προειδοποιήσεις, ο Πετρόφ πήρε την πρωτοβουλία. Κάλεσε την ανώτατη διοίκηση και ανέφερε «ψευδοσυναγερμό».

Φυσικά ακολούθησαν έρευνες στις οποίες αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο, πράγματι, για λάθος των δορυφόρων.

«Δεν ήταν ηρωική πράξη. Ηταν η δουλειά μου, δεν έκανα κάτι το ηρωικό, δεν νιώθω ότι είμαι ήρωας», λέει ο Πετρόφ.

Αντί για ανταμοιβή, ο στρατός ξεκίνησε μια εσωτερική έρευνα, και απαίτησε να μάθει γιατί ο Πετρόφ δεν είχε κρατήσει πιο λεπτομερείς σημειώσεις. Τον αποστράτευσαν πρόωρα, και αυτό του κόστισε ιδιαίτερα, λέει.

Μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το περιστατικό, και το όνομα του Πετρόφ, ουδέποτε είδαν το φως της δημοσιότητας. Η ιστορία του αποκαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, τί θα μπορούσε να είχε συμβεί εκείνη την νύχτα, αν ο Πετρόφ είχε ενεργήσει διαφορετικά.

Μάλλον ένας πυρηνικός όλεθρος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μαζικές ανταλλαγές πυραυλικών χτυπημάτων σημαίνουν ότι η χώρα που επιτέθηκε πρώτη, θα πεθάνει 27 λεπτά αργότερα. Διότι μόλις η χώρα, κατά της οποίας γίνεται η επίθεση το αντιληφθεί, αμέσως θα εκτοξεύσει τους δικούς της πυραύλους.

Να γιατί λένε τον Πετρόφ «σωτήρα της ανθρωπότητας».

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.