Τα «κρακ» των χεριών προκαλούν αρθρίτιδα;Tα μικρά «κρακ» που κάνουμε με τα δάχτυλά μας, έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση αρθρίτιδας, αλλά δεν υπάρχουν στέρεα επιστημονικά ευρήματα που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Παρ’ όλα αυτά, η συνήθεια αυτή μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη λειτουργία των αρθρώσεων. Τι ακριβώς συμβαίνει.

Άρθρωση ονομάζεται το σημείο στο οποίο ενώνονται δύο ή περισσότερα οστά. Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους και ολόκληρη η δομή αυτή περιβάλλεται από ένα θύλακα. Στο εσωτερικό του θύλακα υπάρχει ένα φυσικό λιπαντικό που ονομάζεται αρθρικό υγρό και βοηθά την άρθρωση να κινείται ομαλά. Όταν πιέζουμε την άρθρωση και ακούμε το χαρακτηριστικό ήχο, ο θύλακας διαστέλλεται. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται η πίεση στο εσωτερικό του και τα αέρια που βρίσκονται διαλυμένα στο αρθρικό υγρό απελευθερώνονται προκειμένου να την αποκαταστήσουν. Ακριβώς σε αυτήν την απελευθέρωση αερίων οφείλεται το χαρακτηριστικό «κρακ» που ακούγεται.

Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά έως ότου το διοξείδιο του άνθρακα, το άζωτο και το οξυγόνο να ρευστοποιηθούν και πάλι μέσα στο αρθρικό υγρό. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ήχος δεν ακούγεται όταν πιέζουμε συνέχεια τις αρθρώσεις.

Με την πίεση που ασκούμε χαλαρώνει η άρθρωση και ενεργοποιούνται οι νευρικές απολήξεις. Είναι όμως επικίνδυνο; Είναι σχεδόν απίθανο να προκαλέσουμε σοβαρή βλάβη στο θύλακα και κατ’ επέκταση να εμφανίσουμε αρθρίτιδα. Παρ’ όλα αυτά, τα φαινομενικά ανώδυνα «κρακ» οδηγούν σε αστάθεια της άρθρωσης και μειωμένη δύναμη και λειτουργικότητα της παλάμης.

 

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.