Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Οργανισμού Μιχάλη Τσαμάζ στο Μεγαρο Μαξίμου

Επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τον ΟΤΕ για την επόμενη τετραετίαΟι επενδύσεις του ΟΤΕ σε δίκτυα νέας γενιάς, ο μετασχηματισμός του οργανισμού και οι εξελίξεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών εν Ελλάδι αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο συζήτησης στη συνάντησης του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά και του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια του οργανισμού, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, και στη συμβολή του στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Ελλάδας.

«Τα νέα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υποδομές είναι παρακαταθήκη για το μέλλον και εγγύηση εισόδου της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή. Στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, την αύξηση της παραγωγικότητας και εξωστρέφειας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις που ο ΟΤΕ προγραμματίζει για τα επόμενα 4 χρόνια στην Ελλάδα αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και επιβεβαιώνουν αυτό που συχνά τονίζουμε, ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις επενδύσεις» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

«Η επιτυχημένη πορεία του ΟΤΕ επιβεβαιώνει την ορθότητα της στρατηγικής των αποκρατικοποιήσεων, αποτελώντας κορυφαίο παράδειγμα ενός πρώην κρατικού μονοπωλίου που μέσα σε λίγα χρόνια έχει μετασχηματιστεί πλήρως σε μια υγιή, ανταγωνιστική εταιρεία, προς όφελος όλων των πολιτών της χώρας μας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στον Πρωθυπουργό τις επενδύσεις που πραγματοποιεί ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα και οι οποίες την τελευταία πενταετία ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Ήδη το ADSL είναι διαθέσιμο στο 91% του πληθυσμού της χώρας ενώ ο ΟΤΕ επενδύει εντατικά στην ανάπτυξη δικτύου FTTC-VDSL με τις οπτικές ίνες να φθάνουν σταδιακά στις γειτονιές και ταχύτητες 50 Mbps να είναι ήδη διαθέσιμες σε 1 εκατ. νοικοκυριά. Στην κινητή τηλεφωνία η COSMOTE πρώτη διέθεσε και αναπτύσσει με γοργούς ρυθμούς, υπηρεσίες 4G, με την πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου να ξεπερνάει σε λιγότερο από 1 χρόνο το 50%» τόνισε ο κ. Τσαμάζ.

«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια σχεδιάζουμε επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά σε δίκτυα Νέας Γενιάς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Ο ΟΤΕ διαθέτει το μέγεθος, την τεχνογνωσία και την οικονομική ευρωστία και θα συνεχίσει τις απαραίτητες επενδύσεις εκσυγχρονίζοντας τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020 και τη μετάβαση της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών» τόνισε ο επικεφαλής του ΟΤΕ.

Υπεύθυνος για 100.000 έμμεσες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, στη συνάντηση αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, ότι ο όμιλος είναι σημαντικός εργοδότης στην Ελλάδα, καθώς απασχολεί 14.700 εργαζομένους και είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία περισσότερων από 100.000 έμμεσων θέσεων εργασίας. Επίσης, ειπώθηκε ότι το 2012 συνεισέφερε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία μέσω φορολογίας και κοινωνικών εισφορών.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάθε αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας οδηγεί σε αύξηση 1,2% του ΑΕΠ. Η αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης στην Ελλάδα στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά  περίπου 4 δισ. ευρώ και ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας» αναφέρει ο ΟΤΕ.

«Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στο σύνολο των τηλεφωνικών γραμμών στη χώρα μας ενισχύθηκε κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ οι ταχύτητες πρόσβασης διπλασιάστηκαν, με ορατά οφέλη στην ψηφιακή μας οικονομία. Ενδεικτικά η χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου το ίδιο διάστημα (2008-2012) διπλασιάστηκε. Παράλληλα, ενισχύθηκε η χρήση υπηρεσιών e-government συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα» σημειώνει ο όμιλος.

Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ στην επόμενη τετραετία

Σύμφωνα με στελέχη του οργανισμού, ο ΟΤΕ αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, οδηγό της τεχνολογικής εξέλιξης και ίσως τον σημαντικότερο εγχώριο επενδυτή στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ σχεδιάζονται σταθερά και κινητά δίκτυα, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ για τα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Επίσης, μιλούν για ταχύτατο μετασχηματισμό του ΟΤΕ σε μία εύρωστη εταιρεία με ποιοτικά προϊόντα, άρτια εξυπηρέτηση και τεχνολογική υπεροχή, αλλά και ετοιμότητα για την επόμενη μέρα των τηλεπικοινωνιών της χώρας, για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας 2020.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν ως «success story» την διαδικασία μετασχηματισμού του οργανισμού, καθώς «έχει αλλάξει σε μία οικονομικά εύρωστη, μοντέρνα εταιρεία με τον πελάτη στο επίκεντρο». «Ειδικά στη σταθερή τηλεφωνία, το βάρος έπεσε στην ουσιαστική αλλαγή της εμπειρίας του πελάτη, μέσω του επανασχεδιασμού όλων των τρόπων συναλλαγής με το κοινό: Ανακαίνιση καταστημάτων, νέοι λογαριασμοί, αναδιοργάνωση και ενοποίηση τηλεφωνικών κέντρων, ουσιαστική μείωση χρόνου απόκρισης και επισκευής βλαβών» τονίζουν.

«Η οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο μετασχηματισμό του ΟΤΕ και στην ικανότητά του να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και επενδύσεις» επισημαίνουν. Παράλληλα, συμπληρώνουν ότι ο ΟΤΕ «υλοποίησε ένα γενναίο και πολυεπίπεδο πλάνο αναχρηματοδότησης και μείωσης του δανεισμού του, με το οποίο κατόρθωσε να μειώσει το καθαρό του χρέος κατά πάνω από 50% από το 2011, σε 1.8 δισ. ευρώ».

«Μάλιστα, το Φεβρουάριο του 2013, ο ΟΤΕ πέτυχε παρά την κρίση, να βγει στις αγορές και να αντλήσει 700 εκατ. ευρώ με την έκδοση ομολόγων, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ» εξηγούν. «Με τις θετικές ταμειακές ροές του να καλύπτουν τις λήξεις των δανείων του τα επόμενα χρόνια, και περιθώριο EBITDA 34%, ο ΟΤΕ είναι πλέον σε ισχυρή οικονομική θέση και έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες επενδύσεων στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά» τονίζουν και επισημαίνουν ότι «η COSMOTE αποτελεί σταθερά τα τελευταία χρόνια πρότυπο ανάπτυξης και επιτυχίας με τις επιδόσεις της να την κατατάσσουν στην κορυφή των εταιρειών κινητής στην Ευρώπη».

Το 60% των επενδύσεων του 2012

«Οι εξαιρετικές αυτές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα του άρτιου  τηλεπικοινωνιακού της δικτύου της COSMOTE, που υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα, της πελατοκεντρικής φιλοσοφίας της εταιρείας, του εκτεταμένου δικτύου διανομής και των ενεργειών για συνεχή προσαρμογή του κόστους» σημειώνουν.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ο ΟΤΕ πραγματοποίησε το 2012 πάνω από το 60% των επενδύσεων από το σύνολο των παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην αγορά. Και εξηγούν ότι οι επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε ευρυζωνικά δίκτυα Νέας Γενιάς μπορούν να στηρίξουν την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Μάλιστα, τονίζουν ότι «ο ΟΤΕ επενδύει εντατικά στην ανάπτυξη δικτύου FTTC-VDSL με τις οπτικές ίνες να φθάνουν σταδιακά στις γειτονιές και ταχύτητες 50 Mbps να είναι ήδη διαθέσιμες σε 1 εκατ. νοικοκυριά». «Παράλληλα, η COSMOTE πρώτη διέθεσε και αναπτύσσει με γοργούς ρυθμούς, υπηρεσίες 4G, με την πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου να ξεπερνάει σε λιγότερο από 1 χρόνο το 50%» καταλήγουν.

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.