ΣΠΑΛΑΘΡΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΦΙΔΟΝΗΣΙ

Ρώσοι θέλουν να αγοράσουν δύο ελληνικά νησιά

Επενδυτές και εταιρείες ρωσικών συμφερόντων βρίσκονται πίσω από το αυξημένο ενδιαφέρον για τουλάχιστον δύο νησιά, τα οποία πωλούνται στη Βόρεια Ελλάδα, ήτοι για το Σπαλαθρονήσι στη Χαλκιδική και για τη νησίδα Φιδονήσι, ανοιχτά του νομού Καβάλας.

Ειδικότερα, στο «μικροσκόπιο» Ρώσων βρίσκεται το Σπαλαθρονήσι, στον Τορωναίο Κόλπο, ενώ στο τελικό στάδιο πριν από την οριστική συμφωνία βρίσκεται η πώληση της νησίδας Φιδονήσι σε Ρώσο επιχειρηματία.

Η διαδικασία
Δικηγορικές εταιρείες και μεσιτικά γραφεία, που εκπροσωπούν ιδιώτες και εταιρείες, κυρίως από τη Ρωσία και άλλες χώρες του εξωτερικού, έχουν έρθει σε επαφή με τον οίκο δημοπρασιών «Myro Antiques House» της Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει τη διαδικασία πώλησης του νησιού Σπαλαθρονήσι, αρχικά με τη διαδικασία «buy it now» και αν αυτή δεν ευοδωθεί, με τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Το υψηλότερο τίμημα που έχει προταθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται σε 8,5 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν ικανοποιεί την οικογένεια Φιλιππίδη, στην οποία ανήκει το νησί, αφού απέχει πολύ από τα 15 εκατ. ευρώ, που έχει οριστεί ως αφετηρία για την επιλογή «buy it now». Έτσι, θα δοθεί παράταση στη διαδικασία αυτή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους ενδιαφερομένους του εξωτερικού να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (έκδοση ΑΦΜ κ.ά.). Το νησί έχει εμβαδόν 103 στρέμματα και υπάρχει η δυνατότητα δόμησης ξενοδοχειακής υποδομής επιφάνειας ως και 8.300 τ.μ. ή κατοικίας ως 380 τ.μ.

Και από το Ντουμπάι
Μάλιστα, Ρώσος επιχειρηματίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετατροπή του νησιού σε εξοχική κατοικία, εταιρείες από την ίδια χώρα ενδιαφέρονται για τουριστική εκμετάλλευση, ενώ την «πόρτα» του οίκου δημοπρασιών έχουν χτυπήσει και ενδιαφερόμενοι από το Ντουμπάι και άλλες περιοχές. Ακόμη, διαδικαστικά ζητήματα απομένουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης για το Φιδονήσι, έκτασης 160 στρεμμάτων, σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου ανοικτά της Ηρακλείτσας Καβάλας. Ρώσικα συμφέροντα έχουν ήδη συμφωνήσει στο τίμημα για την αγορά του νησιού και διερευνούν θέματα μηχανικού, ώστε να οριστικοποιηθεί το deal, εάν δεν προκύψει κάποιο κώλυμα.

Δημήτρης Διαμαντίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.