Εκατοντάδες τα ερωτήματα με αφορμή τον νόμο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις

Δόθηκαν 20 άδειες παραμονής σε ξένους που αγόρασαν ακίνητοΣτις 20 ανέρχονται οι πρώτες άδειες παραμονής που δόθηκαν σε πολίτες τρίτων χωρών στην Ελλάδα, οι οποίοι επένδυσαν στην αγορά ακινήτων, με βάση την εφαρμογή του νόμου 4146/2013 για τη «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις και άλλες διατάξεις».

Οι περισσότερες άδειες δόθηκαν σε πολίτες από Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Ινδία, Καναδά και ΗΠΑ, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής κ. Αγγελος Συρίγος κατά τη συνάντηση εργασίας «Αδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για στρατηγικές επενδύσεις και αγορά ακινήτων» που πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο οργανισμός Invest in Greece σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εσωτερικών.

Την προσδοκία ότι η ρύθμιση θα αποφέρει καρπούς, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να έχει ορατά αποτελέσματα έναν περίπου χρόνο, υπογράμμισε ο κ. Συρίγος, επισημαίνοντας ότι «στους επόμενους μήνες θα φανεί ο νόμος αν έχει αποτέλέσμα».

Στόχος είναι να γίνουμε «από χώρα «Red Tape» σε «Red Carpet» για τις επενδύσεις», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις στρατηγικές επενδύσεις, που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ και δημιουργούν πάνω από 120 θέσεις εργασίας, καθώς και στο πλήθος των παραθεριστικών κατοικιών που «είναι στα αζήτητα» στη χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι το πλεονέκτημα της ελληνικής πρότασης είναι ότι δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης εντός της περιοχής Σένγκεν.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο από πολίτες τρίτων χωρών, καθώς από τον Απρίλιο που τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση, το Invest in Greece έχει δεχθεί 300 μεμονωμένα ερωτήματα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Στέφανος Ησαΐας. Μάλιστα ποσοστό 60% των ερωτημάτων είναι από την Ελλάδα, ενώ 40% είναι από το εξωτερικό, με την Κίνα να είναι η χώρα προέλευσης των περισσότερων ερωτημάτων, ενώ ακολουθεί η Ινδία, η Αίγυπτος και ο Λίβανος.

Στη συνάντηση, η οποία είχε ευρεία συμμετοχή από κατασκευαστές, εκπροσώπους και συμβούλους επενδυτών, διερευνήθηκαν πτυχές της νομοθετικής ρύθμισης, ενώ διαπιστώθηκε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας για την απόκτηση βίζας τύπου D για τους πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν στρατηγικά ή σε αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ στην Ελλάδα, θα διευκολύνει σημαντικά την επενδυτική κίνηση στη χώρα.

«Ζωντάνεψε» οικισμός με 300 κατοικίες στα Χανιά

Πάνω από 35 κατοικίες πουλήθηκαν εφέτος σε Κινέζους με αφορμή τη ρύθμιση, σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Leptos Estates στην Ελλάδα, κυρία Ρενάτα Δασκαλάκη. Η ίδια υπογραμμίζει την πραγματοποίηση συναλλαγών πολλών εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την επανεκκίνηση της κατασκευής ενός παραθαλάσσιου οικισμού του ομίλου με 300 κατοικίες στα Χανιά, αλλά και άλλων οικιστικών έργων του ομίλου.

«Ο αριθμός των ενδιαφερόμενων από Κίνα είναι απίθανος», δηλώνει αναφερόμενη στη δυναμική του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με την ψήφιση του ν. 4146/2013. Ο οικισμός στα Χανιά ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2006 και έως το 2009 είχαν ολοκληρωθεί 70 κατοικίες, εκ των οποίων τότε πουλήθηκαν οι 30 σε Ευρωπαίους και Ρώσους. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα «πάγωσε» το έργο, ωστόσο από την ψήφιση του νόμου και μετά, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την Κίνα, με αποτέλεσμα να πουληθούν άλλες 35 κατοικίες, ενώ πραγματοποιούνται συνεχώς συναντήσεις με κινέζους επενδυτές και ήδη οι υπόλοιπες 230 που είναι στο στάδιο της τοιχοποιίας, αναμένεται να παραδοθούν σε λίγους μήνες.

Δέκα χρόνια για στρατηγικές επενδύσεις και πέντε χρόνια για ακίνητα και μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων

Σύμφωνα με τον νόμο 4146/2013, για τις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων μπορεί να χορηγούνται άδειες διαμονής με διάρκεια έως και δέκα έτη στον νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα της στρατηγικής επένδυσης και έως και δέκα πρόσωπα. Αντίστοιχα, για ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, χορηγείται άδεια διαμονής για πέντε έτη σε υπήκοο τρίτης χώρας, εφόσον έχει λάβει θεώρηση εισόδου, όταν απαιτείται και διαθέτει, είτε προσωπικά είτε μέσω νομικού προσώπου του, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή έχει συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας χρονομεριστική μίσθωση (ν. 1652/1986), ή δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Πουτέτση Χριστίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.