Η υπερμαραθωνοδρόμος Σοφία Κασσίμη για καλό σκοπό στο εφετινό Σπάρταθλον

Τρέχει 246 χιλιόμετρα για πέντε ιδρύματα

Το Σπάρταθλον, ο αγώνας των 246 χιλιομέτρων από την Αθήνα ως τη Σπάρτη, συμπληρώνει εφέτος 29 χρόνια ζωής. Περίπου 350 άνθρωποι από 46 χώρες θα ξεκινήσουν στις 27 Σεπτεμβρίου από την Ακρόπολη και θα τερματίσουν στη Σπάρτη, οι τελευταίοι απ’ όσους θα τα καταφέρουν, 36 ώρες αργότερα. Ανάμεσά τους υπάρχουν και μερικές ιδιαίτερες συμμετοχές. Η κυρία Σοφία Κασσίμη κατάφερε για πρώτη φορά να τερματίσει στον αγώνα που απαιτεί συνδυασμό σωματικής και ψυχικής δύναμης το 2011, σε χρόνο 35½ ωρών. Εφέτος θα ξανατρέξει έχοντας ένα ιδιαίτερο κίνητρο.

Με βασικό υποστηρικτή τη Wind που της πρότεινε και τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η κυρία Κασσίμη συγκεντρώνει χρήματα τα οποία θα μοιραστούν ισόποσα σε πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα που εδρεύουν το καθένα σε έναν από τους πέντε νομούς που διασχίζει η διαδρομή (Νομός Αττικής: Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», Νομός Κορινθίας: Δράση «Θεοπροσφορά», Νομός Αργολίδας: Ειδικό Γυμνάσιο Ναυπλίου, Νομός Αρκαδίας: Ιδρυμα Βοσυνιώτη – Βρεφονηπιακός Σταθμός, Νομός Λακωνίας: Ιδρυμα Ανιάτων Σπάρτης «Ο Αγιος Παντελεήμων»).

Η προσπάθεια της Σοφίας Κασσίμη καθώς και ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο θα γίνονται οι δωρεές από κάθε ενδιαφερόμενο περιγράφονται στο www.doitlikekassimi.gr που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτόν. «Περισσότερο και από την ίδια τη συμμετοχή στον αγώνα εφέτος με ενδιαφέρει να συγκεντρωθεί ένα καλό ποσό, μιας και πρόκειται για έναν τέτοιον σκοπό. Οι προσπάθειες που κάνουν οι άνθρωποι σε αυτές τις οργανώσεις χρειάζονται σε κάθε περίπτωση τη στήριξή μας».

Στο παρελθόν η κυρία Κασσίμη έχει τρέξει σε αγώνες των 100 χιλιομέτρων στην Ιταλία, στο Βέλγιο και αλλού. «Δεν συγκρίνονται με το Σπάρταθλον. Οχι μόνο λόγω της μεγαλύτερης απόστασης που αναγκαστικά κάνει την προετοιμασία και τη στρατηγική προκειμένου να πετύχεις τον στόχο του τερματισμού τελείως διαφορετικές. Τα 75 σημεία αποκλεισμού (στα οποία η συμμετοχή του δρομέα στον αγώνα σταματά, αν δεν καταφέρει να φθάσει σε έναν προκαθορισμένο χρόνο) διατηρούν τον αγωνιστικό χαρακτήρα της διοργάνωσης. Υστερα απ’ όλη αυτή την προσπάθεια χρειάζεσαι περίπου τρεις μήνες ξεκούρασης. Ελπίζω όλη αυτή η προσπάθεια να μην πάει χαμένη, να τερματίσω και να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα».

Στα βήματα του Φειδιππίδη
Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Ελληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφθασε στη Σπάρτη μία ημέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Βασισμένοι στις αναφορές του έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα. Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατόν να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ενας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο ημέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μεγάλων αποστάσεων απ’ όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα βρετανών, ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής τον φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), διοργάνωσε το Α’ Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «Σπάρτη» και «άθλος». Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιελάμβανε και γυναικείες συμμετοχές. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.