Διεθνής αναγνώριση μέσω του CNN

Φέτος, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ημέρας βιομηχανικού σχεδιασμού, το αμερικανικό δίκτυο CNN, ένα από τα πιο μεγάλα και αναγνωρίσιμα ειδησεογραφικά κανάλια στον πλανήτη, ζήτησε από 12 εμπειρογνώμονες διεθνούς φήμης στο τομέα του σχεδιασμού, να εντοπίσουν τις πιο σημαντικές και επιτυχημένες ιδέες των τελευταίων 100 χρόνων που σημάδεψαν τη βιομηχανική δημιουργικότητα.

Το συναρπαστικό αυτό θέμα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολύ γνωστά ονόματα στο χώρου του βιομηχανικού σχεδιασμού, όπως ο Αμερικανός Dick Powell, συνιδρυτής του γραφείου αρχιτεκτονικών εφαρμογών Seymour Powell, ο Ολλανδός σχεδιαστής Daan Roosegaarde, ο Ουαλός σχεδιαστής Ross Lovegrove, ο Ιάπωνας Yoshiro Nakamatsu, ο Ιταλός Gianfranco Zaccai, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Continuum, ο Deyan Sudjic, διευθυντής σχεδιασμού στο Μουσείο του Λονδίνου καθώς επίσης και ο καθηγητής Miles Pennington, επικεφαλής Καινοτομικών Σχεδιαστικών Εφαρμογών στο Royal College of Art, στο Λονδίνο.

Όλοι συμφώνησαν πως η Vespa, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του βιομηχανικού σχεδιασμού. Μία επαναστατική ιδέα, που γεννήθηκε, τοποθετώντας τον άνθρωπο στο κέντρο της δημιουργικής διαδικασίας. Ένα αντικείμενο που αξίζει και με το παραπάνω τη θέση του στο πάνθεον των αντικειμένων με τον καλύτερο βιομηχανικό σχεδιασμό.

Πολλοί και διαφορετικοί οι λόγοι που οδήγησαν τους ειδικούς, να δώσουν στη Vespa μία θέση ανάμεσα στα δώδεκα αντικείμενα που έχουν γράψει ιστορία στο χώρο του design. Όλοι όμως συμφώνησαν στο εξής: «Η Vespa είναι ένα unisex, έξυπνο σχεδιαστικά όχημα το οποίο επιτρέπει σε όλους να την οδηγούν χωρίς να θυσιάζουν τίποτε από το στυλ τους. Η Vespa κέρδισε την αθανασία της στο La Dolce Vita, του Fellini, αγαπήθηκε από τους Beatles, ενώ έχει επιδράσει βαθιά στον πολιτισμό και την κοινωνία».

Η ιστοσελίδα του CNN, στην ενότητα Blueprint, η οποία παρουσιάζει όλες τις καινοτόμες ιδέες και τ πιο προηγμένες τάσεις στον κόσμο της τεχνολογίας, δημοσίευσε τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας. Όλα τα προϊόντα που διακρίθηκαν αποτελούν καινοτομικές ιδέες για την εποχή τους, οι οποίες ξεχωρίζουν στην κατηγορία τους όχι μόνο για τη σχεδίαση αλλά και για την αλληλεπίδραση στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Εκτός από τη Vespa, στη λίστα με τα δώδεκα αντικείμενα που σημάδεψαν τον κόσμο του design τον τελευταίο αιώνα, συναντάμε και άλλους θρύλους, όπως τον υπολογιστή Mac της Apple του 1984, το στερεοφωνικό σύστημα Bang & Olufsen 2400 του 1979, το μεγάλο επιβατικό αεροπλάνο Airbus 380, τη κυλιόμενη σκάλα και το πρώτο κινητήρα τζετ από τον Frank Whittle.

Η παγκόσμια ημέρα βιομηχανικού σχεδιασμού είναι μία πρωτοβουλία της ICSID – του Διεθνούς Συμβουλίου Εταιρειών Βιομηχανικού Σχεδιασμού, με έδρα το Μόντρεαλ. Πρόκειται για μία Ένωση επιχειρήσεων και τοπικών οργανισμών και ινστιτούτων, με κύριο στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Δημήτρης Μπαλής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.