ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

Πρόστιμα έως 16.000 ευρώ για τη «μαύρη» εργασία
Με χρηματικά πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν έως και τα 16.000 ευρώ, ποινικές διώξεις και «λουκέτα» θα βρίσκονται αντιμέτωποι, από τις 15 Σεπτεμβρίου, όσοι εργοδότες εντοπιστούν να απασχολούν αδήλωτο, παράνομο και ανασφάλιστο εργαζόμενο.

Την έναρξη «στοχευμένων» ελέγχων από μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και της οικονομικής αστυνομίας, με «όπλο» τα νέα αυξημένα πρόστιμα (που αν δεν πληρώνονται εντός δέκα ημερών θα βεβαιώνονται στις… ΔΟΥ) και στόχο την αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ύστερα από σύσκεψη με τον υφυπουργό Β. Κεγκέρογλου, τη γ.γ Αννα Στρατινάκη, τον διευθυντή της υπηρεσίας οικονομικής αστυνομίας και δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ταξίαρχο Β. Κοντογιάννη, στελέχη του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από κοινού για να επιβάλλεται το ανώτατο δυνατό πρόστιμο, έως και 16.000 ευρώ, όπως είπε η Α. Στρατινάκη: Δηλαδή 10.550 ευρώ για τη μη καταχώρηση του εργαζόμενου στην κατάσταση προσωπικού + 500 ευρώ αν είναι ανασφάλιστος + 5.000 ευρώ αν πρόκειται για παράνομα απασχολούμενο αλλοδαπό. Η ηγεσία του υπουργείου προανήγγειλε και νομοθετική πρωτοβουλία για την ενοποίηση τόσο των προστίμων (με αφορμή τη διατήρηση στα 500 ευρώ του προστίμου για απασχόληση ανασφάλιστου που αποκάλυψε η «Η») όσο και των υπηρεσιών ελέγχου.

Τα πρόστιμα
Το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία θα είναι το 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο -δηλσδή 10.550 ευρώ για τους άνω των 25 ετών αδήλωτους εργαζόμενους και 9.200 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών- και θα επιβάλλεται άμεσα με πρόβλεψη έκπτωση 30% αν πληρωθεί εντός 10 ημερών. Κλιμακωτά πρόστιμα από 300 ευρώ – 5.000 ευρώ θα επιβάλλονται ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων και το είδος της παράβασης. Πρόστιμο 2.500 ευρώ θα επισύρει η μη επίδειξη πιστοποιητικού ελέγχου ανυψωτικών μηχανημάτων, ανά μηχάνημα έργου.

Από 7.200 ευρώ – 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, θα επιβάλλεται για τη μη επίδειξη πιστοποιητικού απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες. «Όποιος εξακολουθεί να κινείται εκτός νομιμότητας στην αγορά εργασίας θα υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες των δικών του επιλογών», προειδοποίησε ο υπουργός Εργασίας.

Το ποινολόγιο
10.550 το ανώτατο πρόστιμο για αδήλωτο εργαζόμενο που απασχολείται στην επιχείρηση 500 ευρώ για τον ανασφάλιστο 5.000 ευρώ για κάθε παράνομα απασχολούμενο αλλοδαπό.

ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.