Το τελευταίο του χαρτί θα παίξει ο Μπαράκ Ομπάμα με το διάγγελμά του την Τρίτη, απευθυνόμενος για «βοήθεια» στον αμερικανικό λαό. Κι ενώ ακόμη πολλοί θεωρούν ότι η έγκριση του Κογκρέσου για την επίθεση στη Συρία είναι αμφίβολη, δημοσιεύματα θέλουν τους Αμερικανούς να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian, το Πεντάγωνο έχει εντοπίσει εδώ και αρκετές βδομάδες τους στόχους, κυρίως στρατιωτικές υποδομές. Οι πυραυλικές επιθέσεις θα γίνουν από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία. Τα ορμητήριο των Αμερικανών αναμένεται να είναι βάσεις του Ισραήλ και της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με την Washington Post πάντως, μόλις 23 Γερουσιαστές έχουν εκφράσει σαφώς την υποστήριξή τους στην επίθεση, ενώ 17 είναι κατά. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 από τους 100 για ψηφισθεί η επίθεση –την Τετάρτη εκτός απροόπτου- και να προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκεί θα χρειαστούν 218 ψήφοι, ενώ μόλις 25 μέλη έχουν εκφραστεί υπέρ, με τους 106 να είναι αντίθετοι. Ο ίδιος ο Ομπάμα δεν έχει κάνει σαφές αν θεωρεί απαραίτητη την έγκριση, παρά τις δηλώσεις εκπροσώπου του ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Και διαδικτυακός πόλεμος  

Το FBI εξέδωσε την Παρασκευή ανακοίνωση προς μεγάλες επιχειρήσεις, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διαδικτυακών επιθέσεων από μια ομάδα χάκερς προσκείμενη στην κυβέρνηση της Συρίας, με αφορμή την ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα. Στην ανακοίνωση, η οποία απεστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το FBI δηλώνει ότι η ομάδα Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός έχει υπάρξει «ιδιαίτερα αποτελεσματική στις διαδικτυακές της επιθέσεις σε μεγάλες ιστοσελίδες ενημέρωσης», αναφερόμενο, μεταξύ άλλων, στα πρόσφατα «χτυπήματα» στην ιστοσελίδα των New York Times και στο Twitter του Associated Press.

Αναφέρεται επίσης στην «πιθανότητα ότι μια ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία μπορεί να οδηγήσει στην κλιμάκωση αυτού του είδους των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο».

Η συριακή ομάδα χάκερς χρησιμοποιεί συνήθως ένα συγκεκριμένο είδος επίθεσης, κατά την οποία αποστέλλει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σε ένα άτομο ή μια μικρή ομάδα ατόμων και κατευθύνει τους παραλήπτες σε μια τοποθεσία η οποία είναι «μεταμφιεσμένη» σε μια ιστοσελίδα. Ύστερα ο παραλήπτης παραπέμπεται να δώσει όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Με τον τρόπο αυτόν οι χάκερς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα ώστε να παρεμποδίσουν τη λήψη ή να αποστείλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πιθανώς να συνδεθούν με λογαριασμούς στο Twitter και άλλες υπηρεσίες.

reuterstheguardian

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.