Τουλάχιστον 500 ιδιοκτήτες έπεσαν στα χέρια του ΣΔΟΕ

Πάρτι εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί στα ελληνικά νησιά. Οι ιδιοκτήτες υπερπολυτελών κατοικιών νοικιάζουν τα ακίνητά τους χωρίς να δηλώνουν το παραμικρό στην εφορία.

Ένα τεράστιο κύκλωμα φοροδιαφυγής με ενοικίαση πολυτελών βιλών χωρίς τα εισοδήματα να δηλώνονται πουθενά, αποκαλύπτει έρευνα του ΣΔΟΕ. Το μεγάλο κόλπο έχει στηθεί κυρίως στα κοσμοπολίτικα νησιά με τα διαφυγόντα έσοδα να ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Από το Ιούνιο του 2012 που ξεκίνησε η έρευνα έως σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 3.000 ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών κατοικιών και έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 500 περιπτώσεις παράνομων εκμισθώσεων.

Οι περισσότερες υποθέσεις εντοπίστηκαν σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Πάτμο και Κεφαλλονιά ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται για να αποκαλυφθεί το «μαύρο χρήμα» που διακινείται από τις παράνομες ενοικιάσεις.

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν αποκαλύψει μέχρι στιγμής τα εξής:

– Το κόλπο στήνεται μέσω διαδικτύου. Οι ενοικιάσεις των πολυτελών ακινήτων γίνονται μέσω Ιντερνετ και γραφείων του εξωτερικού τα οποία κλείνουν τις παράνομες και «αόρατες» ενοικιάσεις. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τα διαφημίζουν στη διεθνή αγορά, αναρτώντας τις αγγελίες ενοικιαστηρίων σε ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες, που αφορούν στην αγορά του real estate. Δεκάδες είναι τα ελληνικά και ξένα site, στα οποία έχουν εντοπιστεί σχετικές καταχωρήσεις εξοχικών κατοικιών, που διατίθενται από ιδιώτες προς ενοικίαση, προσφέροντας στις περισσότερες των περιπτώσεων ακόμα και ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

– Οι κατοικίες επιφάνειας έως και 600 τ.μ ενοικιάζονται σε ξένους και Έλληνες από 300 έως 10.000 ευρώ την ημέρα. «Και βεβαίως μιλάμε για εισοδήματα που είναι «μαύρα» και αφορολόγητα» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΔΟΕ.

– Τα καταλύματα ενοικιάζονται χωρίς να έχουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, κάτι που δεν γνωρίζουν οι ξένοι ενοικιαστές και χωρίς να εκδίδονται τα νόμιμα παραστατικά.

– Οι περισσότερες ενοικιάσεις είναι κυρίως μιας εβδομάδας και παρουσιάζονται ως φιλοξενία. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για τουριστικά πακέτα που κλείνονται μέσω γραφείων του εξωτερικού. Συνήθως η προκαταβολή του μισθώματος κατατίθεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και η εξόφληση με μετρητά κατά την άφιξη στη χώρα μας, χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να εκδίδεται απόδειξη. Οι ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών καταφέρνουν με τον τρόπο αυτό να αποκτούν σημαντικά εισοδήματα τα οποία δεν δηλώνουν στην εφορία και δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο στο Δημόσιο. Ήδη το ΣΔΟΕ ερευνά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων για να εντοπίσει αδήλωτες συναλλαγές.

– Δεκάδες βίλες δηλώνονται στην εφορία ότι είναι κενές, δηλαδή δεν κατοικούνται. Όμως οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αποκαλύπτουν μεγάλες καταναλώσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μέσω των στοιχείων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

– Πολλές πολυτελείς κατοικίες που ενοικιάζονται εμφανίζονται στην εφορίας ως αγροικίες με πλασματικά στοιχεία για τις δαπάνες ανέγερσης και τα τετραγωνικά μέτρα με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να γλιτώνουν από το τεκμήριο της κατοικίας και να πληρώνουν μικρά ποσά για το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Μαρία Βουργάνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.