Την τυποποίηση των ζωοκομικών προϊόντων στη χώρα μας με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, που απευθύνει στους αρμοδίους υπουργούς.

Συγκεκριμένα ο κ. Κασαπίδης κάνει λόγο για μεγάλο κενό στο θεσμικό πλαίσιο της εμπορίας γενικότερα των αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα των ζωοκομικών, που παράγονται από αυτόχθονες φυλές ζώων στην ελληνική ύπαιθρο.

Σύμφωνα με νεώτερα δεδομένα της επιστήμης, τα προϊόντα αυτά διακρίνονται για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν εξαιτίας της φυλής των ζώων, του τρόπου εκτροφής και του τόπου όπου εκτρέφονται. Τα ποιοτικά αυτά χαρακτηριστικά επιδρούν πολύ σημαντικά στην καλή υγεία των καταναλωτών, αφού εκτός των ανώτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (γεύση, άρωμα, χρώμα κ.α.) διακρίνονται και για φαρμακευτικής φύσεως χαρακτηριστικά π.χ. ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, υψηλή σε φωσφωλιπίδια κ.α.

Δυστυχώς, όμως, τα προϊόντα αυτά που παράγονται σε μικρές ποσότητες από ζώα αυτόχθονων φυλών (αιγοπρόβατα, βοοειδή), δε διακρίνονται στην αγορά από τα άλλα ομοειδή τους, (αλλά πολύ κατώτερης ποιότητας προϊόντα), που παράγονται από ζώα ξενικών φυλών, πλήρως ενσταβλισμένα και σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, είναι, τα σπουδαία πλεονεκτήματα των προϊόντων αυτών για την υγεία των καταναλωτών, να μη λαμβάνονται υπ’ όψιν από τους εμπόρους στη διαμόρφωση των τιμών. Κατά συνέπεια οι τιμές τους είναι οι ίδιες ή και χαμηλότερες εκείνων των ομοειδών αλλά κατώτερης ποιότητας προϊόντων.

Η διάκριση λοιπόν αυτή επιβάλλεται να γίνει ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία που θα οδηγήσει σύντομα στη θέσπιση ποιοτικών προδιαγραφών ως κριτήρια για την πιστοποίηση, ποιοτική κατηγοριοποίηση και την τυποποίηση των ζωοκομικών προϊόντων στη χώρα. Η κατηγοριοποίηση τους θα γίνεται σύμφωνα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά τα οποία είναι άμεσα συναρτώμενα της φυλής, της περιοχής και του τρόπου εκτροφής των ζώων απ’ όπου παράγονται.

Έτσι θα αρθεί η αδικία εις βάρος των εκτροφέων αυτών που κοπιάζουν πολύ περισσότερο και σε αντιξοότερες συνθήκες, εκτρέφοντας με ελεύθερη βοσκή τα κοπάδια τους, αλλά και των καταναλωτών που σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Παράλληλα η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και του κτηνοτροφικού τομέα τη χώρας θα εκτιναχθεί στα ύψη, δεδομένου ότι τα αναγνωρισμένα πλέον αυτά ποιοτικά ζωοκομικά προϊόντα μπορούν να διεκδικήσουν επάξια την ίδια τύχη στις διεθνείς αγορές κρεάτων με αυτή της φέτας που κυριαρχεί σήμερα στην παγκόσμια αγορά των τυριών.

Σύμφωνα με το βουλευτή Κοζάνης, η πρώτη διάκριση ανάλογου περιεχομένου που καθιερώθηκε στη χώρα, αφορά τη φέτα και την πιστοποίησή της στην Ε.Ε. ως Π.Ο.Π. ελληνικό προϊόν. Κάτι αντίστοιχο προτείνει ο κ. Κασαπίδης να γίνει και για το κρέας των ζώων αυτών αλλά και για το σύνολο των ζωοκομικών προϊόντων που αυτά παράγουν (δέρμα, μαλλί) υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες που παράγουν και το αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της φέτας.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:               Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας

κ. Κωστή Χατζηδάκη

                                           Παιδείας και Θρησκευμάτων

                                           κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο

ΘΕΜΑ:  Θέσπιση ποιοτικών προδιαγραφών ως κριτηρίων για ποιοτική κατηγοριοποίηση (τυποποίηση) και αξιοποίηση ζωοκομικών προϊόντων παραγομένων από αυτόχθονες φυλές ζώων (αιγοπροβάτων, βοοειδών) προς μεγιστοποίηση του όφελους της χώρας.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, έστω και σε μικρή έκταση, εκτρέφονται, ευτυχώς ακόμα μέχρι σήμερα, κάποιες φυλές αιγοπροβάτων και βοοειδών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην εμφάνιση και στην παραγωγή. Τα ζώα αυτά, διαιωνίζονται στις περιοχές όπου εκτρέφονται, από γενιά σε γενιά κτηνοτρόφων. Αρκετοί δε από τους κτηνοτρόφους αυτούς ουδέποτε σκέφτηκαν να αλλάξουν κάτι από τα ζώα αυτά. Τα διατήρησαν γενετικώς αναλλοίωτα, διασώζοντας και διαιωνίζοντας καθαρές τις φυλές αυτές στο πέρασμα του χρόνου.

Τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά των φυλών αυτών, φαινοτυπικά και γενοτυπικά, δημιουργήθηκαν εξαιτίας των συνθηκών κάθε ιδιαίτερης περιοχής της χώρας. Όπως το κλίμα, το έδαφος, το υψόμετρο, η χλωρίδα, ο τρόπος εκτροφής, η τεχνική των κτηνοτρόφων κ.α.

Μιλάμε για τις αυτόχθονες φυλές των αιγοπροβάτων και των βοοειδών της πατρίδας μας. Ένα ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτηριστικό της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας, αναπόσπαστο κομμάτι της μοναδικής και επαπειλούμενης ελληνικής βιοποικιλότητας και του πολιτισμού μας.

Εξαιτίας αυτών των φυλών αιγοπροβάτων και άλλων δύο μοναδικών παραμέτρων στην παραγωγική διαδικασία των τυριών, η πατρίδα μας μπόρεσε και κατοχύρωσε στην Ε.Ε. τη φέτα και άλλα 19 τυριά ως  Ελληνικά Π.Ο.Π. προϊόντα. Η φέτα μάλιστα, φιγουράρει και ως το κυρίαρχο τυρί στην αγορά με το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και τζίρο παγκοσμίως. Η ύπαρξη των αυτόχθονων αυτών φυλών και η συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία της φέτας, ήταν και το βασικό επιχείρημα της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, για την αντιμετώπιση των τριών μέχρι σήμερα ενστάσεων, ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, για την άρση της Ελληνικότητας του εθνικού μας αυτού προϊόντος.

Η πείρα έδειξε και η επιστήμη απέδειξε ότι τα ζώα αυτά διακρίνονται:

  1. Για τη μακροζωία τους.
  2. Για την αντοχή τους σε μεταδοτικές ασθένειες.
  3. Για την αντοχή τους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.
  4. Για την παραγωγή γάλακτος με υψηλή αναλογία σε λίπος, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  5. Για την παραγωγή αρωματικού και πολύ υψηλής βιολογικής αξίας γάλακτος.
  6. Για την παραγωγή κρέατος με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στη γεύση αλλά και στη σύστασή του. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι κάποιες φυλές περιέχουν πολύ χρήσιμα για την υγεία μας λιπαρά οξέα στο κρέας τους και χαμηλή χοληστερίνη!!.
  7. Για την παραγωγή δέρματος και μαλλιού με ξεχωριστά ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τα ζώα των φυλών αυτών όμως, παράγουν προϊόντα σε μικρότερες ποσότητες. Τα προϊόντα αυτά, κυρίως κρέας και γάλα, πωλούνται σήμερα στην αγορά στις ίδιες τιμές προϊόντων άλλων φυλών, που παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες κατώτερης όμως ποιότητας ομοειδών προϊόντων.

Βέβαια οι περισσότεροι καταναλωτές αγνοούν τη μεγάλη αυτή ποιοτική διαφορά μεταξύ τέτοιων ομοειδών προϊόντων, ενώ και η ίδια η Πολιτεία μέχρι σήμερα, με την «εκκωφαντική της» απραξία, φροντίζει η διαφορά αυτή να μη διακρίνεται υποχρεωτικά στην αγορά και να συνεχίζουν να την αγνοούν οι καταναλωτές.

Μεγάλοι κερδισμένοι από την απραξία αυτή των οργάνων της Πολιτείας είναι οι μεγάλες, κυρίως, αλλά και μικρότερες μεταποιητικές βιομηχανίες και οι μεγαλοεισαγωγείς κρεάτων, ενώ μεγάλοι χαμένοι είναι οι εκτροφείς αυτών των φυλών παραγωγικών ζώων που δεν αμείβονται δίκαια και οι ίδιοι οι καταναλωτές που πληρώνουν πολλές φορές «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τους λίγους εναπομείναντες εκτροφείς παραγωγικών ζώων αυτόχθονων φυλών, τα τελευταία χρόνια, να σκέπτονται τη λύση της αλλαγής φυλής και του τρόπου εκτροφής των ζώων τους για την αύξηση του εισοδήματός τους. Αυτό θα σημάνει την οριστική εξαφάνιση των αυτόχθονων φυλών της πατρίδας μας, αλλά και των υψηλότατης βιολογικής αξίας και ποιοτικά ανώτερων προϊόντων τους, καθώς και τη σοβαρή απομείωση του πολιτισμικού αποθέματος και της παράδοσης της ελληνικής  υπαίθρου.

Επειδή η αυτάρκεια της χώρας σε στρατηγικής σημασίας ζωοκομικά προϊόντα, όπως το βόειο και χοίρειο κρέας είναι μόλις στο 8% και 20% αντίστοιχα την τελευταία 10-ετία

Επειδή η Ελλάδα, την τελευταία 10-ετία, δαπανά συνολικά για εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων, κατώτερης ποιότητας των ελληνικών, τεράστια χρηματικά ποσά που αγγίζουν τα 2,2 δις € ετησίως,

Επειδή η οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αυτοχθόνων φυλών θίγεται ευθέως από τη νόθευση στην αγορά μεταξύ προϊόντων διαφορετικών ποιοτήτων, εξαιτίας της ελλείψεως καταλλήλου και δίκαιου θεσμικού πλαισίου,

Επειδή η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας και του ελληνικού κρέατος μπορεί να εκτιναχθεί στα ύψη με την πιστοποίηση και κατοχύρωση των σημαντικών και μοναδικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων των αυτοχθόνων φυλών ζώων, που εκτρέφονται ελεύθερα με τον παραδοσιακό τρόπο εδώ και αιώνες στην πατρίδα μας,

Επειδή η αξιοποίηση της προοπτικής της φέτας στην ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να αυξήσει και να εξασφαλίσει σημαντική παραγωγή ποιοτικού αιγοπρόβειου κρέατος στη χώρα,

Επειδή από την μεγιστοποίηση της αυτάρκειας της χώρας σε ζωοκομικά προϊόντα, η Ελλάδα την κρίσιμη αυτή περίοδο μπορεί με απόλυτη σιγουριά να εξασφαλίσει τουλάχιστον 20 δις €! την επόμενη δεκαετία, όσα χρήματα δηλαδή προσδοκά θεωρητικά να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο τα προσεχή τριάντα χρόνια!!, από την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή του Ιονίου,

Επειδή μέσα από την προοπτική αυτή μπορεί να δημιουργηθούν τουλάχιστον 250 χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και άλλες 30 με 35 χιλιάδες στη μεταποιητική βιομηχανία των ζωοκομικών προϊόντων,

Επειδή τα μεγαλύτερα ποσά από τα δανεικά των μνημονίων, που δεν δαπανώνται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων δανείων της χώρας, επιστρέφουν πάλι στις δανείστριες χώρες, κυρίως Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία για την εισαγωγή κυρίως ζωοκομικών προϊόντων,

Επειδή από την επιδίωξη της αυτάρκειας στα ζωοκομικά προϊόντα, βάσει εθνικού σχεδίου, θα θιγούν τα συμφέροντα μιας ντουζίνας μεγαλοεισαγωγέων ζωοκομικών προϊόντων, που νέμονται την Ελληνική αγορά και περί των 200 και πλέον εκατομμύριων € κερδών ετησίως,

Επειδή την περίοδο της τρομακτικής ανεργίας στη χώρα και της απειλής της επισιτιστικής κρίσης, είναι επιτακτική ανάγκη να ηγηθεί με πίστη και αποφασιστικότητα της εθνικής αυτής προσπάθειας, επίτευξης της αυτάρκειας σε τρόφιμα της χώρας και της προοπτικής της φέτας στην Ε.Ε. ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εν’ όψει μάλιστα και της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας το 1ο εξάμηνο του 2014, σηματοδοτώντας έτσι, το βαρύ εθνικό χρέος, την υψηλή ευθύνη και τις χειροπιαστές υποχρεώσεις των συναρμόδιων υπουργών, αλλά και των ιδίων των παραγωγών,

Επειδή εκτός των οικονομικών ωφελειών, οι αυτόχθονες φυλές ζώων είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής υπαίθρου και του ελληνικού πολιτισμού από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ Κ.Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  1.    Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η χάραξη εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα με κύριο στόχο την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας όλων των συντελεστών παραγωγής (έδαφος, εργασία, κεφάλαιο) των ελληνικών αγροτικών προϊόντων;
  2.    Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η ανάθεση στον Πρωθυπουργό πρωτοβουλίας ανάταξης του πρωτογενούς τομέα της χώρας με πρωταρχικούς στόχους την επίτευξη διατροφικής αυτάρκειας στη χώρα και την αξιοποίηση της προοπτικής της φέτας στην αγορά των χωρών της Ε.Ε.;
  3.   Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η θέσπιση ποιοτικών προδιαγραφών ως κριτήρια για την κατηγοριοποίηση και τυποποίηση του κρέατος και άλλων ζωοκομικών ελληνικών προϊόντων;
  4.   Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η άρση της άγνοιας απλών  αλλά και βασικών επιστημονικών γνώσεων των ελλήνων αγροτών και καταναλωτών, για την παραγωγή και κατανάλωση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, μέσα από την αναβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας των ελληνόπουλων στα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια  του Υπ. Παιδείας και γεωργικών σχολών του Υπ.ΑΑΤ;

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.