Κατεπείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών – Κίνδυνος κατασχέσεων για όσους δεν ρυθμίσουν τις οφειλές

Εντολή ελέγχου σε 25.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που «ξέχασαν» να πληρώσουν ΦΑΠ 2010Με «όπλο» τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τα στοιχεία του συστήματος TAXIS το υπουργείο Οικονομικών εντόπισε περίπου 25.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που ενώ είναι υπόχρεοι σε πληρωμή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010 μέχρι στιγμής δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ στην εφορία.

Με κατ΄επείγουσα εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κύριου Χάρη Θεοχάρη δόθηκε εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας να ελέγξει, σε συνεργασία με τις κατά τόπους εφορίες, όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενώ έχουν λάβει από το Μάιο του 2013 εκκαθαριστικό σημείωμα ΦΑΠ για την περιουσία που είχαν στην κατοχή τους το 2010 ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε πληρωμή του φόρου.

Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης ζητά να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, που δεν είναι άλλα από τη διενέργεια κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κτλ.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων επισημαίνεται οτι στα πλαίσια διασταυρώσεων που γίνονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010, αποστέλλεται ηλεκτρονικά (από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) αρχείο με τα στοιχεία οφειλετών ανά ΔΟΥ ώστε να ελεγχθούν αυθημερόν αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν υποβάλει ανακλητικές – τροποποιητικές δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2010. Στη συνέχεια η αρμόδια διεύθυνση θα προβεί άμεσα στην καταχώρηση – εκκαθάριση αυτών, ώστε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μετά την καταχώρηση των δηλώσεων, το ηλεκτρονικό αρχείο θα αποσταλεί συμπληρωμένο στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η εισπραξιμότητα για τον ΦΑΠ του 2010 ανέρχεται στο 74%, ενώ υπόχρεοι στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 είναι περίπου 170.000 φορολογούμενοι καθώς την 1η Ιανουαρίου 2010 είχαν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Από το σύνολο των περίπου 170.000 οι 25.000 εμφανίζονται να μην έχουν εξοφλήσει τον φόρο.

 

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.