Κριτική από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και από ΝΔ-ΠαΣοΚ

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η αναφορά Τσίπρα σε «βλαχοδήμαρχους»Φωτιές τόσο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο πολιτικό σκηνικό άναψαν οι «βλαχοδήμαρχοι» του Αλέξη Τσίπρα! Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του έστειλε μήνυμα στους «πράσινους» δημάρχους ότι δεν πρόκειται να τους στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «φθαρμένους βλαχοδήμαρχους» που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να τους στηρίξει το κόμμα του, αφήνοντας ανοικτό ενδεχόμενο μόνο για όσους δημάρχους ή δημοτικούς συμβούλους έχουν διαφοροποιηθεί εμφανώς από το ΠΑΣΟΚ.

Ο χαρακτηρισμός «βλαχοδήμαρχοι» ωστόσο προκάλεσε αντιδράσεις.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) Κώστας Ασκούνης με αφορμή την αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «βλαχοδήμαρχων που έχουν εκλεγεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πρέπει να σαρωθούν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του επιλέγει την πλήρη υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημάρχων στο κόμμα και στο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια αυτονομίας και αυτοτέλειας του θεσμού.

Η αναφορά του κ. Τσίπρα, έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις δείχνει την αντίληψη και τη νοοτροπία που έχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το θεσμικό της ρόλο και τους ανθρώπους της αναφέρει.

«Ιδιαίτερα, σε μία περίοδο που όλοι οι Δήμοι δίνουν αγώνα επιβίωσης, που προσπαθούν σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης να αναπληρώσουν την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και να στηρίξουν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, ο κ. Τσίπρας ξαναδιαιρεί τους Δημάρχους ανάλογα με ποια κόμματα τους είχαν υποστηρίξει στις εκλογές, χρησιμοποιώντας όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στο διχασμό των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60» τονίζει ο κ. Ασκούνης.

Για τη φράση του Αλ. Τσίπρα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ο οποίος ανέφερε: Δεν ξέρω ποιο πρότυπο δημάρχου έχει υπόψη του ο κ. Αλ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώντας, όμως, ύβρεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, προσβάλλει, όχι μόνον την πλειοψηφία των δημάρχων, αλλά και τις πλειοψηφίες των πολιτών που τους επέλεξαν.

»Οι χαρακτηρισμοί του, βγαλμένοι μέσα από διχαστικές αντιλήψεις, συνιστούν ύβρι στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αδυνατώντας να πετύχει συσπείρωση, προσπαθεί να προκαλέσει αντισυσπειρώσεις. Προσπαθεί να διασύρει, να πολώσει και να διχάσει βρίζοντας.

»Αποκαλύπτει, ταυτόχρονα, μια προσπάθεια καθυπόταξης της Αυτοδιοίκησης στο κόμμα του. Επιχειρεί να τη μετατρέψει σε όχημα κομματικών σκοπιμοτήτων. Τον καλώ να ανακαλέσει τις ύβρεις και να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν».

Δεν ξέρω ποιο πρότυπο δημάρχου έχει υπόψη του ο κ. Αλ. Τσίπρας, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίζει για να καλύπτει την πολιτική του γύμνια. Σε ύβρεις δεν υπάρχει πια λόγος να απαντάει κανείς» αναφέρει ο κ. Κεδίκογλου.

Tη διαφωνία του με τον προσδιορισμό που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε, ο βουλευτής του κόμματος Δημ. Τσουκαλάς.

«Προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα αυτήν τη λέξη. Οι δήμαρχοι, μ’ αυτό που ασχολούνται αυτήν τη στιγμή, είναι να ακολουθούν τις επιταγές της κυβέρνησης και του «Καλλικράτη» και τίποτε άλλο. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δήμαρχοι πρέπει να αναλάβουν έναν ρόλο, να βάλουν τον κόσμο μπροστά και να διεκδικήσουν. Και σήμερα κάθε άλλο παρά διεκδίκηση βλέπουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει δημάρχους που είχαν στο παρελθόν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι «αν υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις, θα αξιολογηθούν. Μέσα στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής είναι και το θέμα των πλατειών συμμαχιών».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση το ερώτημα «πως αποκαλούν εκεί στη ΝΔ και στην κυβέρνηση γενικότερα τους κκ Παπαγεωργόπουλο, Ψωμιάδη, Λιακόπουλο, Μπαλάσκα, αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της ΝΔ και φίλους του κ. Σαμαρά;» ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό σχετικά με κριτική που δέχεται ο Α. Τσίπρας στα περί «βλαχοδήμαρχων» που ανέφερε στην ΚΕ του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «αυτές είναι μερικές από τις πρόσφατες περιπτώσεις που έλαβαν χώρα και ο κατάλογος των ονομάτων είναι μακρύς από διάφορους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, όπου η διαφθορά, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, οι καταχρήσεις και οι κομπίνες ήταν ο κανόνας για τους αιρετούς και τα κόμματά τους, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν διαχρονικά τη μήτρα της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανατρέχει σε δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2011, όπου υποστήριζε «για τον κατάδικο πλέον για υπεξαίρεση, πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλο τα εξής: Θεωρώ ότι είναι ένας έντιμος άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Ο άλλος «έντιμος» άνθρωπος της περιοχής και υπεύθυνος για τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ στη Μακεδονία και ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή, κ. Ψωμιάδης, καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος και εξέπεσε του αξιώματος του περιφερειάρχη, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζει επίσης ότι δεν έχει περάσει καιρός, επίσης, όταν γνωστό στέλεχος της ΝΔ και αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου συνελήφθη για απόπειρα εκβίασης και δωροδοκίας, καθώς και για τον δήμαρχο Κιλκίς, επίσης στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος χορηγούσε χιλιάδες δελτία αναπηρίας ζημιώνοντας το δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτά, προς το παρόν» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επανέλθει στο θέμα αυτό.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.