Κατά 1.800.000 αυξήθηκε ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες το τελευταίο έτος εξαιτίας της σφοδρότητας του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα δύο χρόνια που μαίνονται οι μάχες έχει ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. Πριν από ένα χρόνο ο αριθμός των προσφύγων ήταν στις 230.000, ενώ η επέκταση των συγκρούσεων τους τελευταίους 12 μήνες προκάλεσε αυτήν την εκρηκτική αύξηση.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως “η Συρία έχει μεταβληθεί στη μεγάλη τραγωδία του αιώνα, σε αποτρόπαιη ανθρωπιστική καταστροφή με δεινά και ρυθμούς εξόδου για τον πληθυσμό άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία. Η μόνη παρηγοριά είναι ο ανθρωπισμός και το αίσθημα αδελφοσύνης, που επιδεικνύουν οι γειτονικές χώρες υποδεχόμενες τόσους πρόσφυγες και σώζοντάς τους τη ζωή“.

Από την πλευρά της η διεθνούς φήμης ηθοποιός, Αντζελίνα Τζολί, πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έκανε λόγο για επικίνδυνη ανοχή της κατάστασης στη Συρία που μεγαλώνει την ανθρωιστική καταστροφή. “Ο κόσμος είναι τραγικά κατακερματισμένος ως προς τον τρόπο τερματισμού της συριακής σύρραξης. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαφωνία για την ανάγκη ανακούφισης των δεινών των ανθρώπων, ούτε αμφιβολία για την υποχρέωση της παγκόσμιας κοινότητας να προσπαθήσει περισσότερο. Οφείλουμε να συντρέξουμε τα εκατομμύρια των αθώων ανθρώπων που εκδιώκονται από τις εστίες τους και να αυξήσουμε τις ικανότητες των γειτονικών χωρών να διαχειρισθούν αυτήν την εισροή προσφύγων” τόνισε η ίδια.

Οι βασικότερες χώρες υποδοχής των προσφύγων είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Ιράκ και η Τουρκία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ το 52% των προσφύγων είναι παιδιά κάτω των 17 ετών. Επίσης υπολογίζεται πως πάνω από 4 εκατομμύρια Σύροι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των προσφύγων στα 6 εκατομμύρια κάτι που όπως λένε τα στελέχη του ΟΗΕ δεν έχει προηγούμενο.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.