Τι εκτιμά το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC

Πέντε σενάρια για μετά την στρατιωτική επέμβαση στην Συρία

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, σε άρθρο του αναφέρεται στα πέντε πιθανά σενάρια που θα μπορουσαν να ακολουθήσουν την επικείμενη επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία.

Σενάριο Νο1: Η Συρία θα επιχειρήσει να αντιδράσει στρατιωτικά

Η Δαμασκός έχει ήδη προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τη, ειδικά το Ισραήλ, πως σε περίπτωση επέμβασης, θα αντιδρούσε στρατιωτικά. «Αν η Συρία δεχτεί επίθεση, θα εξαπολύσουμε επίθεση εναντιον του Τελ Αβίβ. Όλοι οι γείτονες της Συρίας θα εμπλακούν σε έναν πόλεμο», ειπε, ανώνυμα, στο Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας σύρος ανώτατος αξιωματούχος του στρατού. Ωστόσο, αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ διαθέτει τη στρατιωτική δυνατότητα να εξαπολύσει έναν τέτοιο πόλεμο σε γειτονική του χώρα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τις επαναστατικές δυνάμεις εντός της Συρίας, οπότε κάθε στρατιωτική αντίδραση του καθεστώτος θα είναι μικρής έκτασης και καθαρά συμβολική.

Σενάριο Νο2: Το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ

Οι ιρανοί ηγέτες εχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από το ζήτημα της Συρίας, αλλιώς θα υπάρξουν  αντίποινα εναντίον του Ισραήλ. Ωστόσο, πολλοι αμερικανοί αναλυτές θεωρούν πως αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, τότε οι ΗΠΑ δεν θα συντρέξουν προς βοήθεια του συμμάχου τους, όπως πιθανώς θα περίμεναν πολλοί, αλλά το Ισραήλ θα έπρεπε να τα βγάλει πέρα αποκλειστικά με τις δικές του ένοπλες δυνάμεις. «Όμως, το Ιράν και η Ρωσία θα απαντούσαν σε μια αμερικανική επέμβαση στέλνοντας περισσότερο στρατό στη Συρία και χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη διπλωματική πίεση», συνοψίζει ο Νταν Μπάιμαν από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Σενάριο Νο3: θα γίνει επίθεση από ριζοσπαστικές ομάδες

Ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες όπως η Χεζμπολάχ θα μπορούσαν πιθανώς να επιτεθούν εναντίον αμερικανικών στόχων ή σε συμμάχους των ΗΠΑ. Όμως, όπως επισημαίνει ο Μάικ Ο’ Χάλοραν από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, «δεν νομίζω πως πολλές τέτοιες ομάδες θα ήθελαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή, γιατί θα ήταν σαν να τα βάζουν με έναν κοιμισμένο γίγαντα».

Σενάριο Νο4: οι ΗΠΑ θα κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου

«Οι αντίπαλοι εχουν αρχίσει ήδη να στοιχειοθετούν κατηγόριες εναντίον των ΗΠΑ ότι παρουσίασαν λάθος στοιχεία [προκειμένου οι ΗΠΑ να δικαιολογήσουν μια επέμβαση στη Συρία]», τονίζει ο Αντονι Κόρντεσμαν από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) της Ουάσινγκτον, προσθέτοντας πως «η στρατηγική της Συρίας να κατηγορήσει ευθέως τις ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου [μετά την επέμβαση] είναι απίθανη, καθότι η χώρα θα επικεντρωθεί στις παράπλευρες απώλειες της».

Σενάριο Νο5: καμία απολύτως συνέπεια

«Είναι ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει κανένα άλλο ενδιαφέρον πάνω στη Συρία και πως ο πρόεδρος Ασαντ θα ήταν ανόητος αν έδινε ακόμη έναν λόγο στον αμερικανό πρόεδρο να ασχοληθεί με τη χώρα του», επισημαίνει ο Ο’ Χάλοραν, καταλήγοντας ότι «ο Ομπαμα θα νιώσει πως πέτυχε στην αποστολή του αν η επίθεση αυτή χρησιμεύσει ως «μήνυμα» προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα».

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.