Οι κόποι τους ευοδώθηκαν παρά την δυσκολία των εφετινών θεμάτων

Μπορεί οι πανελλαδικές εξετάσεις να ολοκληρώθηκαν στις αρχές Ιουνίου και τα αποτελέσματα να ανακοινώθηκαν στα τέλη του ίδιου μήνα, το άγχος και η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους δεν σταματά εκεί, αλλά με την ανακοίνωση των βάσεων.

Τι και αν εφέτος οι βάσεις καθυστέρησαν λόγω των εσωτερικών διεργασιών στο υπουργείο Παιδείας, τελικά ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης γεμίζοντας με χαμόγελα τα πρόσωπα των αριστούχων που διέπρεψαν στην ανώτερη εκπαίδευση. Αν και πολλοί χαρακτηρίζουν τα εφετινά θέματα εξέτασης ως τα δυσκολότερα και πιο απαιτητικά των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αξιοσημείωτη πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές, φαίνεται ότι οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο τους.

Γεωργία Τσατσάνη: «Οι εξετάσεις χρειάζονται ηρεμία»

Πρώτη των πρώτων εισήχθη η Γεωργία Τσατσάνη στην Ιατρική ΠατρώνΠρώτη των πρώτων εισήχθη στην Ιατρική Πατρών η Γεωργία Τσατσάνη αν και στην ειδική κατηγορία των πολύτεκνων, συγκεντρώνοντας  18177 μόρια. «Με ενδιέφερε από μικρή ο χώρος της Ιατρικής και της έρευνας, οπότε η εισαγωγή μου στην σχολή των Πατρών ήταν ένα όνειρο ζωής. Ακόμα δηλαδή δεν το έχω πιστέψει, αλλά νομίζω ότι με τον καιρό θα το συνειδητοποιήσω». Μπορεί βέβαια ως πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο να είχε δηλώσει το αντίστοιχο τμήμα των Αθηνών, όμως η Γεωργία δεν θα είναι μόνη της στην Πάτρα. «Ευτυχώς στην Πάτρα σπουδάζει και η αδερφή μου,  η οποία θα με βοηθήσει να εγκλιματισθώ γρήγορα στο νέο περιβάλλον».  Στο ερώτημα για το εάν υπάρχει «μυστικό επιτυχίας» στις εξετάσεις η Γεωργία απαντά πως «εκτός από συστηματικό διάβασμα, οι εξετάσεις χρειάζονται και ξεκούραση, πίστη στις δυνατότητες σου και ηρεμία».

Φώτης Σιούταρης: «Με ενδιέφερε πολύ ο προγραμματισμός»

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τα τελικά αποτελέσματα, θεωρώ ότι η προσπάθεια μου απέδωσε τα μέγιστα» δηλώνει περήφανος στο «Βήμα» ο Φώτης Σιούταρης, ο οποίος αρίστευσε από το 5ο λύκειο Γλυφάδας, συγκεντρώνοντας 19642 μόρια μπαίνοντας 2ος στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Το συγκεκριμένο τμήμα ήταν η πρώτη μου επιλογή. Με ενδιέφερε πολύ ο προγραμματισμός και θεωρώ ότι ακόμα υπάρχει δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης στο συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο». Όπως εξηγεί ο Φώτης, τα εφετινά θέματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και έπρεπε να είσαι αρκετά προετοιμασμένος για να τα λύσεις. «Πριν την ανακοίνωση των βαθμολογιών δεν περίμενα ότι θα πετύχω τον στόχο μου, να μπω δηλαδή στο Πολυτεχνείο, αλλά έπειτα συνειδητοποίησα την επιτυχία μου αυτή» σημειώνει. Όσον αφορά το θέμα της επιλογής συγκεκριμένης πόλης φοίτησης, ο Φώτης Σιούταρης δηλώνει «Το σκεφτόμουν μόνος μου, να δηλώσω σχολές εντός Αθηνών, για να μην επιβαρύνω οικονομικά την οικογένεια μου, όμως οι γονείς μου με προέτρεψαν να δηλώσω σχολή σε όποια πόλη θέλω. Η τελική επιλογή ήταν όμως δική μου».

Τζανακάκης Γιάννης: «Ηξερα ότι έχω γράψει αρκετά καλά»

Δεύτερος σε σειρά κατάταξης μπήκε και ο Τζανακάκης Γιάννης στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Υπολογιστών στα Χανιά. Συγκεντρώνοντας 18.380 μόρια ο μαθητής της τεχνολογικής κατεύθυνσης του 1ο γενικού λυκείου στο Ελληνικό αισθάνεται πλέον ανακουφισμένος από το βάρος των εξετάσεων, παραμένοντας ταυτόχρονα αισιόδοξος για το μέλλον του, όσον αφορά την επαγγελματική του αποκατάσταση. «Πρόκειται για μια σχολή, η οποία καλύπτει μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων, παρέχοντας ταυτόχρονα στους αποφοίτους της ευκαιρίες και διεξόδους» δηλώνει συμπληρώνοντας πως «παρόλο που εφετινές εξετάσεις ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές, ήξερα ότι έχω γράψει αρκετά καλά, άλλα όχι τόσο ώστε να μπω δεύτερος στο τμήμα μου». Βέβαια ο Γιάννης θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι τα Χανιά για να παρακολουθήσει τα μαθήματα, γεγονός που δεν τον προβληματίζει μιας και κατάγεται από εκεί. «Αρχικά είχα δηλώσει το αντίστοιχο τμήμα στην Αθήνα, για να είμαι κοντά στην οικογένεια μου, όμως δεν τα κατάφερα. Βέβαια δεν στεναχωριέμαι γιατί πέρασα στο τμήμα της Κρήτης, εκεί απ’ όπου κατάγομαι. Οπότε θα είμαι και κοντά σε συγγενείς» καταλήγει.

Ζέρβας Ηλίας: «Εβρισκα χρόνο να ασχοληθώ και με τον στίβο»

Από τους πρώτους εισήχθη στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο Ζέρβας Ηλίας με αριθμό μορίων 19235. «Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν παρά τα δύσκολα εφετινά θέματα και πέτυχα την πρώτη μου επιλογή. Πριν την ανακοίνωση των βάσεων είχα εξετάσει και το ενδεχόμενο του να φύγω για σπουδές στην Αμερική, με υποτροφία» δηλώνει συμπληρώνοντας «βέβαια, είχα κερδίσει και υποτροφίες για δύο αμερικανικά πανεπιστήμια, οι οποίες όμως δεν κάλυπταν το 100% των διδάκτρων». Με την ανακοίνωση των βάσεων όμως ο Ηλίας αποφάσισε να επιλέξει το τμήμα του Πολυτεχνείου τελικά. Όσον αφορά το αν τελικά υπάρχει μυστικό επιτυχίας για τις πανελλαδικές ο Ηλίας εξηγεί πως «Δεν αρκεί κανείς να είναι κλεισμένος μέσα στο σπίτι και να διαβάζει συνεχώς, θα πρέπει να ξεκουράζεται και να ανακτά τις δυνάμεις τους ώστε να ανταποκριθεί τελικά στις εξετάσεις». Στάση την οποία υιοθέτησε και ο ίδιος, ο οποίος έβρισκε σχεδόν καθημερινά χρόνο ώστε να μπορεί να ασχολείται με τον στίβο και να εκτονώνει την πίεση και το άγχος στο τερέν του σταδίου.

Πέτρος Ηλιάδης: «Ιδιαίτερα δύσκολη η εφετινή χρονιά»

Την δεκάδα στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ συμπληρώνει ο Πέτρος Ηλιάδης, μαθητής της θετικής κατεύθυνσης στο 5ο λύκειο Γλυφάδας. «Συγκέντρωσα 18408 μόρια και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος. Γιατί κατά την διάρκεια των εξετάσεων αγχώθηκα στα μαθήματα κατεύθυνσης. Είχα προετοιμαστεί πολύ και όταν είδα τα θέματα δεν τα περίμενα» δηλώνει ο Πέτρος, εξηγώντας πως η εφετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με θέματα που δεν άφηναν περιθώριο στους υποψήφιους να συγκεντρωθούν και να λύσουν τα θέματα.

 

Λυδία Πετροπούλου: «Όταν σπουδάζεις στην πόλη σου είναι πολύ πιο εύκολο»

Σε αρκετή καλή θέση βρέθηκε και η Λυδία Πετροπούλου, η οποία εισήχθη 24η στο τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Δούλεψα πάρα πολύ όλη την χρονιά και κατά την διάρκεια της Β’ λυκείου και τελικά τα κατάφερα με πολύ υπομονή, ελπίδα, πίστη και δύναμη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», δηλώνει η Λυδία, «από μικρή με ενδιέφεραν τα πιο θεωρητικά μαθήματα και ήθελά να σπουδάσω στο τμήμα αυτό». Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ύφεσης παρατηρείται μια τάση των υποψηφίων να επιλέγουν σχολές στην πόλη στην οποία μένουν ή σε κοντινές αποστάσεις από το πατρικό τους. Το φαινόμενο αυτό συναντάται περισσότερο σε μαθητές της Αθήνας, όπου και εδρεύουν τα περισσότερα ακαδημαϊκά τμήματα. «Όλες οι επιλογές μου στο μηχανογραφικό ήταν στην Αθήνα, για αυτό κουράστηκα πολύ, ώστε να καταφέρω να “μαζέψω” όσο το δυνατόν περισσότερα μόρια» δηλώνει η Λυδία. «Όταν σπουδάζεις στην πόλη σου είναι πολύ πιο εύκολο, γιατί εξοικονομείς χρήματα, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για προσωπικής σου χρήση, χωρίς να επιβαρύνεις τον οικογενειακό προϋπολογισμό» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.