Από τα αιτήματα αυτά ικανοποιήθηκαν τα 66 το πρώτο εξάμηνο του 2013

Στοιχεία για 141 Έλληνες ζήτησε η αστυνομία από το FacebookΑιτήματα για δεδομένα που αφορούν 141 έλληνες χρήστες έχουν υποβληθεί από τις ελληνικές Αρχές στο Facebook κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013, σύμφωνα με την πρώτη σχετική αναφορά του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σε λίγες περιπτώσεις τα αιτήματα αυτά δεν ήταν ατομικά, αλλά αφορούσαν πάνω από έναν χρήστη. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της αναφοράς, το Facebook ενέκρινε το 54% των 122 αιτημάτων, το οποίο σημαίνει ότι παραχώρησε πληροφορίες για τους λογαριασμούς τουλάχιστον 66 Ελλήνων μέσα σε 6 μήνες. Το σύνολο των χρηστών για τους οποίους ζητήθηκαν στοιχεία από τις Αρχές 74 χωρών προσεγγίζει τους 38.000 παγκοσμίως.

Όπως τονίζουν εκπρόσωποι της εταιρείας οι κυβερνήσεις υποβάλλουν αιτήματα στο Facebook ώστε να λάβουν πληροφορίες για λογαριασμούς στο πλαίσιο επίσημων ερευνών. «Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αιτημάτων αφορά ποινικές υποθέσεις, όπως ληστείες και απαγωγές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κυβερνητικά αιτήματα ζητούν βασικές πληροφορίες για τους συνδρομητές (π.χ. το όνομά τους και το πότε γράφτηκαν στην υπηρεσία). Αλλες φορές, πάλι, μπορεί επίσης να ζητάνε αρχεία καταγραφής διευθύνσεων IP ή περιεχόμενο των λογαριασμών», επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία δεν αποκαλύπτονται στατιστικά στοιχεία για τη φύση των αιτημάτων.

Τα πρωτεία κατέχουν οι ΗΠΑ με 11.000 αιτήματα για περισσότερους από 21.000 λογαριασμούς χρηστών. Από αυτά ικανοποιήθηκε το 79%. Αμέσως μετά ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (1.975 αιτήματα για 2.337 χρήστες) και η Γερμανία (1.886 αιτήματα για 2.068 χρήστες).

«Οπως έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να ανταποκρίνονται με διαφανή τρόπο στο καθήκον τους για προστασία των πολιτών. Η κυβερνητική διαφάνεια και η δημόσια ασφάλεια δεν αλληλοαποκλείονται», δήλωσε ο Κόλιν Στρετς, γενικός νομικός σύμβουλος του facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.