Ζει ο Μέγας Αλέξανδρος;Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μη γνωρίζει το όνομά του και την ιστορία του. Μέγας Αλέξανδρος, γιός του Δία, διάδοχος του Φίλιππου, βασιλιά της Μακεδονίας, κατακτητής του κόσμου πριν την ηλικία των 33 και ο μεγαλύτερος στρατηλάτης της ιστορίας.

Η ζωή του λίγο-πολύ γνωστή, οι γνώσεις του και οι τακτικές του στη μάχη έχουν αναλυθεί από εκατοντάδες ιστορικούς, η αμφιλεγόμενη σχέση του με τον Ηφαιστίωνα, η διδασκαλία του από τον Αριστοτέλη, η Αλεξάνδρειά του με τη φημισμένη βιβλιοθήκη της, η αγάπη για το άλογό του, τον Βουκεφάλα, όλα έχουν αναλυθεί ανά τα χρόνια και έχουν παρουσιαστεί από διαφορετικούς αναλυτές και με διαφορετικές πτυχές. Μέχρι και το θάνατό του, το όνομά του είχε γίνει ξακουστό, σαν του Αχιλλέα που ήταν το πρότυπό του. Μετά θάνατον όμως, η θεοποίηση του Μέγα Αλέξανδρου και το μυστήριο που καλύπτει το τι απέγινε η σορός του, ξεπέρασε ακόμα και τις πράξεις που έκανε εν ζωή.

Ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η πλουσιοπάροχη κηδεία του Μ. Αλέξανδρου έγινε με βάση τα Αιγυπτιακά πρότυπα. Η σωρός μουμιοποιήθηκε και παρέμεινε στο παλάτι για λαϊκό προσκύνημα. Μετά όμως τα ίχνη της χάνονται. Εκεί κάπου έρχονται οι διαφορετικές πτυχές των ερευνητών. Άλλοι λένε ότι ενταφιάστηκε με τον Ηφαιστίωνα όπως είχε ο ίδιος ζητήσει, άλλοι ότι ο τάφος λεηλατήθηκε και καταστράφηκε, άλλοι ότι χάθηκε ανά τους αιώνες, ότι βρίσκεται θαμμένος στον τάφο του πατέρα του βασιλιά Φίλιππου, ότι θάφτηκε στην όαση της Σίουα όπως είχε ζητήσει και άλλοι υποστηρίζουν ότι με την επικράτηση του Χριστιανισμού στον Παγανισμό, η σορός του, 600 χρόνια μετά το θάνατό του, «καλύφτηκε» ως σωρός του Αγίου Μάρκου για να προστατευτεί από λεηλασίες. Το 390 μ.Χ. οι Χριστιανοί εισβάλουν στο ναό όπου θεωρητικά βρισκόταν ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου και τον καταστρέφουν όπως έκαναν με εκατοντάδες παγανιστικούς ναούς. Εκεί σταματάνε και οι αναφορές στον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου.

Ακριβώς την ίδια εποχή έχουμε τις πρώτες αναφορές για τον τάφο όπου βρισκόταν το σκήνωμα του Αγίου της Χριστιανοσύνης. Αν οι τελευταίοι έχουν δίκιο, τότε η σορός του Μ. Αλεξάνδρου βρίσκεται στη Βενετία όπου βρίσκεται η σορός του Αγίου Μάρκου. Αν στην πραγματικότητα καταστράφηκε τότε η εύρεση του τάφου του μεγαλύτερου κατακτητή της ιστορίας είναι μια ουτοπία.

Από την άλλη όμως οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι παρά το πέρασμα των χρόνων και την ανυπαρξία αναφορών μετά το 390 μ.Χ., ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου υπάρχει και βρίσκεται κάπου εκεί έξω.
Αυτό υποστήριξε το 1984 και η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή. Απόφοιτος της Αρχαιολογικής και Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμο μέλος της Ισπανικής Αιγυπτιολογικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας της Μαδρίτης, μέλος του Ινστιτούτου Ελληνιστικών Σπουδών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, η κυρία Σουβαλτζή, το 1984, με βάση ιστορικών πληροφοριών που είχε συλλέξει οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ο τάφος του Μ. Αλέξανδρου βρίσκεται στην όαση της Σίουα στην Αίγυπτο. Το 1989 της δίνεται άδεια από την Αίγυπτο να ξεκινήσει ανασκαφές για την εύρεση του τάφου. Το ελληνικό κράτος δε συμμετέχει στην αποστολή, ούτε οικονομικά αλλά ούτε και τυπικά. Οι ανασκαφές ξεκινούν και η ομάδα της κυρίας Σουβαλτζή ανακαλύπτει ένα μνημείο που στη συνέχεια αποδεικνύεται τάφος που σύμφωνα με τα ευρήματα δείχνει να είναι Ελληνικός, Μακεδονικής καταγωγής και να ανήκει σε βασιλιά.

Ο Αλέξανδρος σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που είχε συλλέξει η κυρία Σουβαλτζή, είχε ζητήσει να θαφτεί στην όαση της Σίουα. Το τεράστιο μνημείο και τα ευρήματα που βγαίνουν στο φως, οδηγούν, στις 25 Ιανουαρίου του 1995, τις Αιγυπτιακές αρχές να αποκαλύψουν ότι βρέθηκε ο τάφος του μεγάλου στρατηλάτη.

Ξαφνικά, το μέχρι τότε ανύπαρκτο ελληνικό κράτος, δίνει εντολή στις Αιγυπτιακές αρχές να εμποδίσουν την κυρία Σουβαλτζή από το να συνεχίσει τις ανασκαφές. Βρισκόμαστε στο 1996, περίοδο διαπραγμάτευσης του ονόματος της Μακεδονίας των Σκοπίων. Η ομάδα της κυρίας Σουβαλτζή βρίσκεται μπροστά από την είσοδο που οδηγεί στον ταφικό θάλαμο όπου μπορεί να βρίσκεται η σορός του Μ. Αλεξάνδρου. Η κυβέρνηση Σημίτη σταματάει τις ανασκαφές. Υπεύθυνος ο τότε Υπ. Πολιτισμού Βενιζέλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλος δεν παίρνει θέση. Ο τότε Υπ. Εξωτερικών Πάγκαλος, καλεί την κυρία Σουβαλτζή και σύμφωνα με την ίδια της ανακοινώνει ότι, «το θέμα Αλέξανδρος ανεβάζει το φρόνιμα των Ελλήνων, κάτι που πρέπει να παραμείνει χαμηλά». Οι Αιγυπτιακές αρχές «κλείνουν» το χώρο ανασκαφών και δηλώνουν ότι «η Ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει να μην ανανεωθεί η άδεια για τη συνέχιση των ανασκαφών».

Η κυρία Σουβαλτζή όμως δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Συνεχίζει τη μάχη και των αγώνα αλλά μάταια. Με την αλλαγή κυβέρνησης και τον Κων. Καραμανλή στη θέση του πρωθυπουργό, η κυρία Σουβαλτζή προσπαθεί αλλά μάταια να πάρει τα δικαιολογητικά που θα επιτρέψουν στις Αιγυπτιακές αρχές την άρση της μη ανανέωσης της άδειας. Από το 1996 μέχρι και σήμερα, ο τάφος, που μπορεί κάλλιστα να κρύβει στους κόλπους του τη σορό του Μ. Αλεξάνδρου, βρίσκεται εκτεθειμένος, διαβρώνεται, ενώ κινδυνεύει από όλους εκείνους που ίσως προσπαθήσουν να καπηλευτούν τα ευρήματα.

Ίσως η ιστορία να έπαιξε το χειρότερο παιχνίδι τελικά στο μεγαλύτερο στρατηλάτη, βασιλιά και κατακτητή του γνωστού τότε κόσμου. Ίσως μετά θάνατον να λατρεύτηκε σα Θεός και να δοξάστηκε έτσι μέχρι το χαμό του τόπου ανάπαυσής του. Ίσως πραγματικά να χάθηκε ανά τους αιώνες ή να καταστράφηκε στη μετάβαση από τον Παγανισμό στο Χριστιανισμό. Αν όμως το χώμα καλύπτει τη σορό του Μ. Αλεξάνδρου ακόμα, δεν υπάρχει αρχαιολόγος που θα σταματήσει να ψάχνει για να τον βρει, όσο χρόνια και αν περάσουν. Ίσως κάποιος που δεν είναι Έλληνας ή δεν έχει σχέση με το ελληνικό κράτος σταθεί τυχερός, γιατί αν πραγματικά όπως όλα δείχνουν και η κυρία Σουβαλτζή έχει δίκιο και βρίσκεται στην όαση της Σίουα, τα «παιδιά» του Μ. Αλέξανδρου είναι αυτά που προτιμούν να παραμείνει θαμμένος. Ίσως στην πραγματικότητα το ερώτημα δεν είναι αν θέλει ο Μ. Αλέξανδρος να βρεθεί, αλλά γιατί και ποιοι είναι αυτοί που δε θέλουν. Το ότι παραμένει ακόμα «ζωντανός», αυτό είναι η μόνη αλήθεια που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς. Για όλα τα άλλα, ίσως το μέλλον δώσει τις απαντήσεις στα χιλιάδες ερωτήματα που αφορούν τη μετά θάνατον ιστορία του μεγάλου αυτού προσώπου.

Star-fm.gr || Διαβάστε ακόμη: Associated Press: Οι Ελληνες ίσως βρήκαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.