ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΑΝΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Απίστευτο σκάνδαλο: Γράφτηκαν 9,5 εκατ. παραπεμπτικά για εξετάσεις σε ένα μήνα!

Ένα απίστευτο σκάνδαλο που αποκαλύπτει ότι ακόμη και σήμερα γίνεται πάρτι στο χώρο της Υγείας, φέρνουν στο φως τα στοιχεία για τις συνταγογραφήσεις. Το υπουργείο Υγείας βάζει στο μικροσκόπιο συγκεκριμένους γιατρούς και φαρμακοποιούς καθώς σε πολλές περιπτώσεις σημειώνεται «ρεκόρ» παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τον περασμένο Απρίλιο, ουσιαστικά… όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα υγείας και έκαναν από μια διαγνωστική εξέταση, αφού κατεγράφησαν 9,5 εκατ. παραπεμπτικά! Ενας παραπεμπτικό για κάθε ασφαλισμένο δηλαδή.

Ουρολόγοι, ορθοπεδικοί και νευρολόγοι εμφανίζουν τις περισσότερες «ύποπτες» συνταγές.

Την ίδια στιγμή, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ το α΄ εξάμηνο του έτους έτους παρουσιάζει υπέρβαση κατά 125 εκατ. ευρώ.

Ήδη στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμός ενώ όπως δήλωσε στην «Ημερησία» ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης πρόκειται για «καραμπινάτες κλοπές σε βάρος του ΕΟΠΥΥ». Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε στοχευμένους ελέγχους ενώ μέσω του twitter σχολίασε ότι ορισμένοι θα χάσουν τον ύπνο τους. Κατέδειξε μάλιστα ως υπεύθυνους γιατρούς και φαρμακοποιούς, τους οποίους -είπε- θα στείλει στην δικαιοσύνη ενώ θα δημοσιοποιήσει και τα ονόματά τους.

Σύμφωνα πάντως με τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, ο Οργανισμός μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) είναι σε θέση να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών.

Για παράδειγμα μπορεί να ελέγξει ανά γιατρό, ανά ειδικότητα τις συνταγές και ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων να συγκρίνει τον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδίδονται. Ήδη, ο ΕΟΠΥΥ έχει εντοπίσει περιπτώσεις γιατρών που έχουν συνταγογραφήσει αδικαιολόγητο αριθμό παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και έχει ζητήσει εξηγήσεις από τους υπεύθυνους γιατρούς.

Στο «μικροσκόπιο» των ελέγχων μπαίνουν και φαρμακεία, στα οποία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έδειξε ότι εκτελούνται οι περισσότερες «ύποπτες» συνταγές. Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί ενώ οι πρώτες «καμπάνες» αναμένονται στα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν οι κυρώσεις.

Ελένη Πετροπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.