Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών την Δευτέρα 12 Αυγούστου, στην αίθουσα του αναγνωστηρίου της παρουσίασε το βιβλίο του συμπατριώτη μας συγγραφέα και ποιητή Ζήση Κόκκινου «Διασποράς παραμυθένια ιστορήματα».

Ο Ζήσης Κόκκινος γεννήθηκε στο Μεγάλο Σειρήνι Γρεβενών το 1941 και ζει μόνιμα στο Βέλγιο από το 1964.
Στο πάνελ της παρουσίασης συμμετείχαν η Βάνια Μηνασίδου, η Δήμητρα Μπαζούκη και η Μαλβίνα Παπαθεοδώρου, οι οποίες ανέγνωσαν αποσπάσματα του βιβλίου.
Την ηλεκτρονική ένταξη τραγουδιών και ήχων επιμελήθηκε ο Σταύρος Χασπερίδης.

Στην βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης ήταν ο Λάζαρος Μαντζάνας.

Την παρουσίαση έκανε ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης Ζαγκανίκας Σίμος.

«Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών έχοντας βαθιά την συναίσθηση του χρέους έδωσε βήμα παρουσίασης για πέμπτη συνεχή χρονιά του πέμπτου βιβλίου του συμπατριώτη μας συγγραφέα Ζήση Κόκκινου. Πέντε χρόνια, πέντε βιβλία συγγραφικής δημιουργίας, πέντε παρουσιάσεις. Το τελευταίο του βιβλίο αναφέρεται στην μετανάστευση. Ο συγγραφέας σε πρώτο ενικό ιππεύει τον αθέατο Πήγασο και με τα φτερά της φαντασία του μας μεταφέρει στα παρελθόντα μακρινά χρόνια της πρώτης αποδημίας των νεοελλήνων και διαχρονικά μας ξεναγεί σ’ όλες τις εσχατιές του σύγχρονου κόσμου όπου ξεβράστηκε η «πλημμυρίδα» των μεταναστευτικών ρευμάτων από τα στρώματα των φτωχών Ελλήνων.

Ελλάδα, ένας τόπος, όπου ο λαός της βρίσκεται σε συνεχή έξοδο, όπου ο λαός της βρίσκεται συνέχεια στις στράτες του μισεμού, της ξενιτιάς, της αποδημίας της μετανάστευσης.

Όποιος γίνει μια φορά πρόσφυγας παραμένει για πάντα πρόσφυγας.

Ένας τόπος, που στα χωριά του έχει καθίσει, ως οικοδέσποινα, η εγκατάλειψη και η θλίψη, ενώ τα παιδιά του πρόκοψαν και συνέβαλαν δημιουργικά στην ανάπτυξη των χωρών υποδοχής τους.

Ένας τόπος, που είχε όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί και να κρατήσει τα παιδιά του στην αγκαλιά του…

Η αλληλοδιαδοχή λόγου, ανάγνωσης αποσπασμάτων από το βιβλίο, εικόνων, μουσικής και τραγουδιών κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και προκάλεσε τη μνήμη και την συγκίνηση.

Τα τραγούδια που συνόδεψαν την παρουσίαση ήταν :

1). «Τώρα στα ξεχωρίσματα,

έλα γιέ μου να φιληθούμε

γιατί έχουμε ζωή και θάνατο

ποιός ξέρει αν θα ανταμωθούμε…» ερμηνεία Αντώνης Κυρίτσης

2). «Αερόπλανο θα πάρω να ‘ρθω πάλι να σε βρώ» ερμηνεία Η Λευκοθέα Φιλιππίδη και ο Σωτήρης Σοφιάς

3). «Στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές» ερμηνεία Στέλιος Καζαντζίδης

4). « Η φάμπρικα» ερμηνεία Λάκης Χαλκιάς

5). « Στην Αμερική» ερμηνεία Σωκράτης Μάλαμας

6). « Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» ερμηνεία Νίκος Παπαζογλου

Προβλήθηκε τρίλεπτο ρεπορτάζ του Νικόλα Σταμπουλόπουλου με θέμα τα παιδιά της σύγχρονης μετανάστευσης και ο τρόπος αντιμετώπισης τους στις χώρες υποδοχής. Και η παρουσίαση έκλεισε με την ευχή να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο στο χώρο των αναγνωστών και « να βρει η πατρίδα μας τις πολιτικές που θα φράξουν τους δρόμους του μισεμού και της εγκατάλειψης ..»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.