Πτώση μαμούθ στα ακίνητα 23,1% - Σε κρίση η αγοράΜεγάλη πτώση σημειώνει η αγορά ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, σε σχέση με το 2012.

Από τις αρχές του προηγούμενου έτους μέχρι σήμερα η αγορά έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 23,1% ενώ από το 2007 έως και το 2011 διολίσθαινε σταθερά σε ποσοστό 11,7%. Η κρίση και οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ακινήτων είναι υπεύθυνες σύμφωνα με τους αρμόδιους για την επιδείνωση αυτή της αγοράς.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που υποβοηθούν την πτώση της αγοράς των ακινήτων. Η χορήγηση στεγαστικών δανείων με το σταγονόμετρο, η υψηλή φορολόγηση και συγκεκριμένα η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αντικειμενικών και των μειωμένων λόγω κρίσης εμπορικών τιμών αποτελούν παράγοντες αναστολής στης κίνησης στη αγορά.

Ανάλογα πτωτική τάση εμφανίζουν και τα ενοίκια, τα οποία ενώ αυξάνονταν έως το 2011 σε ποσοστό άνω του 10%, το 2012 εμφάνισαν πτώση 2% ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013 καταγράφηκε πτώση 4,6% και στο δεύτερο 6,1%, σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank. Η Τράπεζα επίσης επισημαίνει ότι οι λόγοι για την έλλειψη ενδιαφέροντος είναι η αβεβαιότητα για τα έσοδα των ελληνικών νοικοκυριών καθώς και η υπερφορολόγηση.

Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο της πώλησης ακινήτων από αρκετούς ιδιοκτήτες, φαινόμενο όμως που δεν «τονώνει» την αγορά επειδή προσκρούει στον σκόπελο του φόρου μεταβίβασης που υπολογίζεται με βάση τις «υψηλές» αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με το koolnews.gr, κατά τους αναλυτές πρέπει να γίνουν μία σειρά από βήματα που θα επιτρέψουν πάλι στην αγορά μία αύξηση του ενδιαφέροντος όμως οι παρούσες συνθήκες μόνο απαισιοδοξία μπορούν να δημιουργήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.