Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αίγυπτος: Σφαγή στο Κάϊρο – Για 200 νεκρούς μιλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

14 Αυγούστου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Συγκρούσεις οπαδών του Μόρσι με την αστυνομία κατά την επέμβαση διάλυσή τους – Οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών

Με δακρυγόνα, τεθωρακισμένα και μπουλντόζες και υπό τον ήχο πυροβολισμών επενέβησαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας στις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο, ξεκινώντας το πρωί της Τετάρτης την προαναγγελθείσα επέμβαση για διάλυσή τους.

Οι αναφορές για νεκρούς ήρθαν από τους αυτόπτες μάρτυρες ήδη τα πρώτα λεπτά μετά την επέμβαση, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους καταλήγουν αργότερα να μιλούν για δεκάδες θανάτους σχεδόν δύο ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων.

Η αιγυπτιακή τηλεοράση αναφέρει από την πλευρά της πως στην επιχείρηση πυροβολήθηκαν θανάσιμα δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ενώ κάνει επίσης λόγο για δεκάδες συλλήψεις.

Στη μεγαλύτερη από τις δύο συγκεντρώσεις, στο τζαμί Ραμπά αλ Ανταουγία, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν ρίχνοντας δακρυγόνα χρησιμοποιώντας και μπουλντόζες. Στις εικόνες που μεταδίδονται, ο καπνός έχει καλύψει τις σκηνές ενώ σε ορισμένα σημεία λάστιχα έχουν πυρποληθεί.

Στη δεύτερη συγκέντρωση, στο Πανεπιστήμιο, τεθωρακισμένα οχήματα μπήκαν στην κατασκήνωση. Οι δυνάμεις ασφαλείας κυριαρχούσαν πλήρως στο σημείο περίπου μίαμιση ώρα μετά την επέμβαση, ερευνώντας τις σκηνές που είχαν μείνει πίσω.

Ελικόπτερα του στρατού πετούσαν πάνω από τα δύο σημεία την ώρα της επέμβασης ενώ ξένοι ανταποκριτές μιλούσαν για συνεχείς ήχους πυροβολισμών. Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, γύρω από το τζαμί συνελήφθησαν 50 άτομα και γύρω από το Πανεπιστήμιο περίπου 150.

Όπως αναφέρει το Reuters, μόλις μία ώρα μετά την επέμβαση οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούσαν για 30 νεκρούς. Ύστερες αναφορές από το κόμμα ανέβαζαν ακόμη υψηλότερα τον αριθμό, ξεπερνώντας ακόμη και τους 100. Στην ιστοσελίδα του το CNN κάνει λόγο για 200 νεκρούς, σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες από την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η επίσημη αιγυπτιακή τηλεόραση αναφέρει, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ότι στους συγκεντρωμένους είχε δοθεί η ευκαιρία να «αποχωρήσουν με ασφάλεια». Διακηρυγμένος στόχος των αρχών ήταν η διάλυση των συγκεντρώσεων να γίνει σταδιακά, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πριν το μεσημέρι, ακινητοποιήθηκαν όλα τα τρένα προς το Κάιρο ώστε να εμποδιστούν νέες συγκεντρώσεις.

Η Αίγυπτος περιδινίζεται βαθύτερα στο διχασμό

Το αίμα στους δρόμους θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα γαλβανίσει ακόμη περισσότερο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι επιμένουν πως όποια λύση θα πρέπει να γίνει στη βάση της «τήρησης της νομιμότητας» -δηλαδή στην αποκατάσταση του Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία.

Κατά τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί τη νύχτα σε άλλα σημεία του Καΐρου, τουλάχιστον ένας υποστηρικτής του Μόρσι πυροβολήθηκε θανάσιμα και άλλοι έντεκα τραυματίστηκαν μετά τις πορείες των ισλαμιστών στους δρόμους της Αιγύπτου, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να κατηγορούν αστυνομικούς με πολιτικά πως άνοιξαν πυρ σε συγκέντρωσή τους.

Οι δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο παρέμεναν μέχρι τώρα στη θέση τους, καθώς οι αρχές δεν είχαν προχωρήσει ακόμη σε επέμβαση παρά τις επανειλημμένες «προειδοποιήσεις».

Οι πυροβολισμοί σε άλλα σημεία στο Κάιρο το βράδυ της Τρίτης επιβεβαιώνουν πάντως, όπως σημειώνει το Reuters, ότι η χώρα παραμένει βαθύτατα διχασμένη παρά την ελάχιστη πρόοδο που φαίνεται να έχει σημειωθεί ώστε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις.

Νωρίτερα την Τρίτη, στο κέντρο του Καΐρου είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιτιθέμενων στον Μόρσι όταν οι πρώτοι έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αντιτιθέμενοι στον Μόρσι που βρίσκονταν στην περιοχή άρχισαν να τους πετούν πέτρες, και οι ισλαμιστές απάντησαν με τον ίδιο τρόπο μέχρι που η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα.

δολ

This entry was posted on Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2013 at 16:39 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply