Το γιγαντιαίο μηχάνημα θα κοστίσει γύρω στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ

Νορβηγοί θα ποντίσουν τον μεγαλύτερο υποθαλάσσιο μηχανισμό άντλησης φυσικού αερίου

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Νορβηγίας, Statoil, αναμένεται να στήσει εντός των επόμενων εβδομάδων τον μεγαλύτερο υποθαλάσσιο μηχανισμό άντλησης φυσικού αερίου στο κόσμο, στον βυθό του Ατλαντικού ωκεανού, 200 χλμ. ανοικτά των ακτών της χώρας.

Θα είναι το πρώτο τέτοιο «μηχάνημα» που θα τοποθετηθεί ακριβώς στον πυθμένα του ωκεανού, αντί για τις γνωστές πλατφόρμες άντλησης που βρίσκονται στην επιφάνεια.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα μπροστά, τεχνολογικά μιλώντας. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το έργο και ταυτόχρονα είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει μια χαρά», σημειώνει η επικεφαλής του έργου, Μάργκαρετ Οβρουμ, προσθέτοντας πως η συνολική αξία του συγκεκριμένου κοιτάσματος φυσικού αερίου που θα αντλήσει ο θηριώδης μηχανισμός ξεπερνάει τα 22 δισ. ευρώ.

Το γιγαντιαίο μηχάνημα θα κοστίσει γύρω στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ – όσο και μια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου – αλλά θα μπορεί να αντλεί περισσότερο φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας 30-50% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με μια πλατφόρμα. Η υποβρύχια λειτουργία του θα γίνεται αποκλειστικά από ρομπότ, με τους μηχανικούς να επισημαίνουν πως η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται κατά πολύ από το πόσο καλά θα παραμείνουν στεγνά τα ηλεκτρικά συστήματα μέσα στον βυθό του Ατλαντικού αμέσως μετά την πόντιση της κατασκευής.

Το μηχάνημα θα τοποθετηθεί στην θέση που βρισκόταν μια μεγάλη πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, μεγέθους ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Η πλατφόρμα καταποντίστηκε και η γιγάντια κατασκευή μεταφέρθηκε στο σημείο του ωκεανού όπου κι αναμένεται να στηθεί σιγά σιγά. Αν η κατασκευή αποδώσει τα δέοντα, οι μηχανικοί της Statoil θεωρούν πως στο μέλλον οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου θα αντικατασταθούν σταδιακά από παρόμοια μηχανήματα για απευθείας εξόρυξη από τον πυθμένα της θάλασσας.

Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι εκ των  σημαντικότερων της νορβηγικής οικονομίας και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, οι συγκεκριμένες επενδύσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 26 δισ. ευρώ για το 2013 – η υψηλότερη εκτίμηση της νορβηγικής Στατιστικής Αρχής από τότε που ξεκίνησε τη μέτρηση στοιχείων της πετρελαϊκής βιομηχανίας της σκανδιναβικής χώρας το 1985.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.