Περίπου 6.300 άνθρωποι κράτησαν σήμερα, 9 Αυγούστου, ενός λεπτού σιγή για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας.

Μέσα σε «φορτισμένη» ατμόσφαιρα ο κόσμος παρακολούθησε τη σεμνή τελετή στο Πάρκο της Ειρήνης δίπλα στο «Σημείο Μηδέν». Kρατώντας στα χέρια λουλούδια και φωτογραφίες αγαπημένων τους προσώπων που χάθηκαν πριν από 68 χρόνια, προσευχήθηκαν ελπίζοντας πως η ανθρωπότητα δεν θα βιώσει εκ νέου τέτοιες καταστάσεις. Η καμπάνα ήχησε στις 11.02 το πρωί, τοπική ώρα (04.02 τα ξημερώματα), ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες σε μια χώρα, η οποία συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της πυρηνικής κρίσης στο εργοστάσιο «Fukushima Daiichi».

Στη διάρκεια ομιλίας του ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Tomihisa Taue, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά. Ειδικότερα, άσκησε έντονη κριτική για τη μη υπογραφή κοινής δήλωσης από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Shinzo Abe, σε μια συνάντηση για την πυρηνική συνθήκη μη διάδοσης τον περασμένο Απρίλιο στην Ελβετία.

«Η κυβέρνηση πρόδωσε τις προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας. Η άρνηση να υπογράψει τη συγκεκριμένη δήλωση σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση τους υπό ορισμένες συνθήκες», επεσήμανε.

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 9 Αυγούστου 1945, όταν ο «Χοντρός» (Fat man) εξερράγη πάνω από την πόλη.

Zougla

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.