ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ

Επιχείρηση κεραυνός κατά φοροφυγάδων - Ολο το σχέδιο του ΣΔΟΕΟ φοροελεγκτικός μηχανισμός του κράτους αρχίζει επιτέλους να κινητοποιείται. Το ΣΔΟΕ, θεωρώντας κορωνίδα της παρανομίας τη φοροδιαφυγή, με επιχείρηση τύπου «Κεραυνός» βάζει τάξη στην ασυδοσία των κυκλωμάτων της νύχτας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο «κεραυνός» του ΣΔΟΕ. Πάνω από 600 άνδρες του Σώματος πραγματοποιούν ελέγχους σε τουριστικές επιχειρήσεις σε όλους τους νομούς της Ελλάδας που «βρέχονται από θάλασσα» όπως χαρακτηριστικά λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Το «Εθνος» παρουσιάζει το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΔΟΕ για τον προγραμματισμό δράσης των υπηρεσιών για την τρέχουσα τουριστική σεζόν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στο οποίο δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τις επιχειρήσεις που θα ελεγχθούν, τον τρόπο επιλογής τους αλλά και τους συνηθέστερους τρόπους φοροδιαφυγής που χρησιμοποιούνται.

Πλέον τα 48ωρα «λουκέτα» αποτελούν καθημερινό φαινόμενο (χθες σφραγίστηκαν δύο κέντρα σε Λούτσα και Κέρκυρα) και όπως προαναγγέλλει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Σ. Στασινόπουλος έχει δοθεί εντολή για 30 «λουκέτα» μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν εντοπιστεί ισάριθμες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.

Μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής με υπουργική απόφαση μπορεί να μπει «λουκέτο» για έναν ή ακόμη και για έξι μήνες

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή από τον γενικό γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη για ελέγχους και από συνεργεία εφοριακών μετά το πέρας της βάρδιας τους στις ΔΟΥ.

Για τη «μάχη» κατά τις φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως οι ελεγκτικές αρχές θα είναι «σκληρές» με τους παραβάτες.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και είμαστε πολύ σκληροί με όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Κλείσαμε ένα μεγάλο εστιατόριο στη Βόρεια Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Ολοι πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες», δήλωσε.

Πιο αναλυτικά στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΔΟΕ δίνονται με λεπτομέρειες οδηγίες για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που ελέγχονται όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα.

«Πρώτη προτεραιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων πρέπει να έχουν πόλεις – περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση» αναφέρεται στο έγγραφο. Επίσης δίνονται οι κατευθύνσεις για στοχευμένους ελέγχους.

Η επιλογή των επιχειρήσεων γίνεται «με βάση στοιχεία που προσδιορίζουν την επικινδυνότητα κυρίως ως προς την εικόνα του Φ.Π.Α (μη απόδοση, μεγάλα ποσά πιστωτικού Φ.Π.Α.), καταγγελίες και προηγούμενο ιστορικό».

Στο έγγραφο του ΣΔΟΕ παρέχονται οδηγίες προς τους ελεγκτές για τους τρόπους φοροδιαφυγής ώστε σε αυτούς να επικεντρωθεί η ελεγκτική διαδικασία:

Μη έκδοση αποδείξεων λιανικής από επιχειρήσεις κατανάλωσης ποτών (καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης) και παροχής φαγητού (ταβέρνες εστιατόρια κ.ά.) καθώς και χρήση αποδείξεων που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν για να καλύψουν κι άλλες συναλλαγές.

Υποτιμολόγηση των εσόδων με τη μέθοδο των «διπλών συμβολαίων» που καταρτίζονται μεταξύ ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών γραφείων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Λήψη εικονικών στοιχείων – πλαστών φορολογικών στοιχείων.

Ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για την παροχή παρεπόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών (π.χ. θαλάσσιο σκι, ομπρέλες, υπηρεσίες σάουνας, κομμωτηρίου κ.λπ.), οι οποίες ενώ εμφανίζονται ότι συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» στην πραγματικότητα εισπράττεται ξεχωριστό τίμημα γι’ αυτές το οποίο αποκρύπτεται.

Εξάλλου χθες το ΣΔΟΕ προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας του κέντρου «Kenzo» (beach bar) στην περιοχή της Αρτέμιδας, για 48 ώρες για μη έκδοση αποδείξεων. Στην Κέρκυρα ανεστάλη η λειτουργία κέντρου διασκέδασης για τον ίδιο λόγο.

Πού επικεντρώνονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ

  • Κέντρα διασκέδασης, ντίσκο, μπαρ
  • Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ
  • Ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.
  • Ενοικίαση ομπρελών
  • Συναυλιακοί χώροι
  • Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών, θαλαμηγών
  • Μαρίνες
  • Πλοία, τουριστικά λεωφορεία
  • Είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, δερμάτινα είδη
  • Μίσθωση πολυτελών εξοχικών μέσω Διαδικτύου
  • Καταστήματα πώλησης θαλάσσιων ειδών και ειδών κάμπινγκ


ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ «FIX SUMMER LIVE»

Λειτουργούσε ανεμπόδιστα χωρίς άδεια από το 2011

Συνεχίζουν να προκαλούν οι ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου «Fix Summer Live» της Χαλκιδικής, παρά τον σάλο που προκάλεσε η επίδειξη νυχτερινού «τσαμπουκά» το περασμένο Σάββατο, με την αποσφράγιση και επαναλειτουργία του καταστήματος που είχε σφραγίσει για 48 ώρες το ΣΔΟΕ.Με δημόσιες δηλώσεις και αναρτήσεις τους στο Διαδίκτυο, επιμένουν να αγνοούν επιδεικτικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να απαξιούν για την εφαρμογή των νόμων, επιχειρώντας να επιβάλουν τον δικό τους, αυτόν της νύχτας.

«Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Πάνο Κιάμο για την υπέροχη συνεργασία και τα δύο υπέροχα βράδια που μας πρόσφερε», αναφέρουν, σαν να μη συνέβη τίποτα, σε κυριακάτικη ανάρτησή τους στη σελίδα της επιχείρησης στο Facebook. Επισυνάπτουν βίντεο από το πρόγραμμα της επίμαχης νύχτας και δηλώνουν πως «εμείς συνεχίζουμε και σας περιμένουμε όλους».

Ο 62χρονος ιδιοκτήτης του κέντρου, Στ. Ατματζίδης, που παρέμεινε και χθες εξαφανισμένος, δήλωσε (newsit) πως ό,τι έγινε είναι… αδικία και πως ο ίδιος είναι… θύμα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους υπαλλήλους του για τη μη έκδοση αποδείξεων, παρά τις σαφείς αντίθετες δικές του εντολές!

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δήμου Κασσανδρείας, το νυχτερινό κέντρο δεν διαθέτει ούτε άδεια λειτουργίας. Για τον λόγο αυτό το είχε σφραγίσει η Δημοτική Αστυνομία το 2011, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον ιδιοκτήτη να συνεχίσει να το λειτουργεί ανεμπόδιστα μέχρι σήμερα. Για τα περαιτέρω, ο δήμος παραπέμπει στο Α.Τ. Κασσάνδρας, που είδε για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια να «ξηλώνεται» η διοίκησή του. Το 2010 ο διοικητής συνελήφθη και δύο χρόνια μετά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών για συμμετοχή στο μεγάλο κύκλωμα των λαθραίων τσιγάρων.

Το αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου επέβαλε χθες ποινή φυλάκισης 15 μηνών με 3ετή αναστολή στην 36χρονη κόρη του, για τη λειτουργία του καταστήματος χωρίς άδεια.

Ο Π. Κιάμος έγινε αποδέκτης αυστηρής κριτικής από τους ίδιους τους θαυμαστές του για την εμφάνισή του στο «Fix Live» της Χαλκιδικής, παρά το σφράγισμα του καταστήματος, αλλά και για τη δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Σ’ αυτήν, που συντάχτηκε προφανώς από δικηγόρο και αναρτήθηκε στο Facebook, ο τραγουδιστής υποστηρίζει πως «ουδόλως ευθύνεται», αφού, όπως λέει, τήρησε «τις απορρέουσες από την έγγραφη συμφωνία μου με την επιχείρηση υποχρεώσεις μου».

«Εκτός από νομική ευθύνη, έχετε ως δημόσιο πρόσωπο και κοινωνική ευθύνη», επισημαίνει ένας διαδικτυακός του «φίλος». Με νεότερη δήλωσή του χθες ο Πάνος Κιάμος αναφέρει ότι επικοινώνησε με τους υπεύθυνους της επιχείρησης το Σάββατο και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το μαγαζί θα λειτουργήσει κανονικά. «Θεώρησα ότι το θέμα διευθετήθηκε για αυτό και εμφανίστηκα, σεβόμενος πάνω από όλα τον κόσμο που ήταν εκεί.», αναφέρει ο τραγουδιστής.

Κ. Τσαχάκης – Ν. Θεοδωρόπουλος – Β. Ιγνατιάδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.