Σε χιλιάδες Ελληνες αγρότες επενδύει η «Αθηναϊκή Ζυθοποίια»

Mέχρι πρόσφατα, το σύνολο σχεδόν της ελληνικής παραγωγής κριθαριού προοριζόταν για χρήση στην κτηνοτροφία, ως ζωοτροφή.

Η Ελλάδα έχει τις ιδανικές καιρικές και εδαφολογικές συνθήκες για την παραγωγή υψηλής απόδοσης και εξαιρετικής ποιότητας ποικιλιών κριθαριού κατάλληλων για την παραγωγή μπίρας (βυνοποιήσιμων) και κατέχει σημαντική στρατηγική θέση, καθώς βρίσκεται δίπλα σε σημαντικές αναδυόμενες αγορές, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Τις ευκαιρίες αυτές «είδε» πριν από έξι χρόνια, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία, πίστεψε στις δυνατότητες των Ελλήνων παραγωγών και της ελληνικής γης και παρέχοντας κίνητρα, υποστήριξη και τεχνογνωσία στους παραγωγούς ξεκίνησε το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού προς βυνοποίηση, στηρίζοντας το γεωργικό εισόδημα και τον πρωτογενή τομέα.

Από το 2008, μέχρι σήμερα το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των τοπικών παραγωγών. Μέχρι σήμερα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προμηθευτεί 70.000 τόνους εγχώριο κριθάρι, με την αξία της ποσότητας αυτής να ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ. Το 2012 ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά για την εταιρεία, καθώς διπλασίασε τους Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται (σε σχέση με το 2011), οι οποίοι πλέον αριθμούν τους 2.100, μέσω 23 συνεταιρισμών και συνεργατών πανελλαδικά.

Η εταιρεία έχει δεσμευθεί για τα επόμενα χρόνια να αυξήσει την ποσότητα ελληνικού κριθαριού που προμηθεύεται και να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην τοπική αγροτική παραγωγή βυνοποιήσιμου κριθαριού, μέσω της χρήσης νέων, υψηλής απόδοσης ποικιλιών, γεωπονικής υποστήριξης και παραγωγής πιστοποιημένων σπόρων, παρέχοντας έτσι μια σημαντική πηγή εισοδήματος στις τοπικές οικονομίες και ενδυναμώνοντας χιλιάδες εγχώριους παραγωγούς.

Στόχος, της είναι να καλύψει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της εταιρείας αποκλειστικά από ελληνικό κριθάρι έως το 2014, με την προμήθεια 65.000 τόνων ελληνικού κριθαριού, για την παραγωγή της μπίρας Amstel, ΑΛΦΑ και ΒΙΟΣ 5. Παράλληλα, από φέτος η εταιρεία καθιέρωσε έναν νέο θεσμό, την «Ημέρα Θερισμού Ελληνικής Γης», στις 16 Ιουνίου, μια ημέρα κάθε χρόνο στην οποία φιλοδοξεί να γιορτάζει μαζί με τους παραγωγούς που έδωσαν το κριθάρι τους, τα αποτελέσματα των κόπων μιας ολόκληρης της χρονιάς, πίνοντας όλοι μαζί «τη δική τους μπίρα». Ο Μηνάς Μαυρικάκης, διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων δηλώνει σχετικά: «Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η στήριξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα όλων μας και είμαστε περήφανοι που τα προϊόντα μας ακολουθούν μια ελληνική διαδρομή για την παραγωγή τους».

50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της ανήκουν μερικές από τις πιο διάσημες μπίρες: Amstel, Amstel Premium Pils, Amstel Bock, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, Buckler, BIOΣ 5.

Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και αποτελεί μέλος του ομίλου Heineken N.V., και σήμερα διατηρεί τρία ζυθοποιεία, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, μία μονάδα εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία και τα δύο μοναδικά βυνοποιεία της χώρας, απασχολώντας συνολικά 1.000 εργαζομένους.

Δεν έχει κάνει καμία μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων της, ενώ μέσα στο 2013 πραγματοποίησε 145 προσλήψεις, από τις οποίες οι 52 αποτελούν νέες θέσεις εργασίας, με απολαβές μεγαλύτερες του μέσου όρου της αγοράς. Το 95% των προμηθευτών της είναι ελληνικές εταιρείες (4.350), ενώ το 90% του κόστους παραγωγής και των δαπανών μένουν στην Ελλάδα. Σε 28.000 υπολογίζονται οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα που προκύπτουν άμεσα και έμμεσα από τις δραστηριότητές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και αντιστοιχούν στο 0,7% της συνολικής απασχόλησης. (Έρευνα Οικονομικού Αντίκτυπου 2013).

Για το 2013 υλοποιεί επενδύσεις επιπλέον 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις της συνολικά τα τελευταία 15 χρόνια αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ. Παράλληλα, στοχεύει στην επέκταση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές (σήμερα εξάγει σε ένδεκα χώρες και στις πέντε ηπείρους) και στην αύξηση των εξαγωγών της, οι οποίες εκτιμάται ότι το 2013 θα αυξηθούν στο 20%, ποσοστό διπλάσιο από το 2012.

Η συνεισφορά της στον κρατικό προϋπολογισμό το διάστημα 2007 – 2012 ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ σε φόρους, τέλη και εισφορές. Επιπλέον, το διάστημα 2010 – 2012 η εταιρεία έχει προσφέρει πάνω από 480.000 ευρώ σε κοινωφελείς σκοπούς. Από τις αρχές του 2012, έχει απορροφήσει όλες τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορές, ώστε να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές, ενώ πραγματοποιεί εκτεταμένες προσφορές οι οποίες έφεραν μείωση τιμών περίπου 5%. Το 2012, οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε 341,03 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους σε 24,2 εκατ. ευρώ.

Μένει και στηρίζει Ελλάδα
Συμπληρώνοντας φέτος 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις της για υπεύθυνη ανάπτυξη και να δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία, διασφαλίζοντας το θετικό αντίκτυπο της δραστηριότητάς της στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ο κύριος Ζωούλλης Μηνά, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι ξεκάθαρος: «Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι μια εταιρεία με ιστορία, που βασίστηκε όλα αυτά τα χρόνια στην αφοσίωση των εργαζομένων της, στις συνεργασίες στην πρωτοπορία, στην υπευθυνότητα, στην καινοτομία, στο πάθος για την ποιότητα, και βέβαια, στην αγάπη των χιλιάδων καταναλωτών μας. Θα συνεχίσουμε να «Είμαστε εδώ» με κάθε δυνατό τρόπο και να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Όραμά μας είναι να είμαστε μια εταιρεία περήφανη, που δημιουργεί μοναδικές εμπειρίες για τους καταναλωτές, που δίνει προτεραιότητα στο πάθος για την ποιότητα και επιδιώκει πάντα την πρωτοπορία στην αγορά της μπίρας.».

  • Με 2.100 Ελληνες παραγωγούς συνεργάζεται η Αθηναϊκή μέσα από 22 αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  • Να συλλέξει 40.000 τόνους ελληνικού κριθαριού ο στόχος της Αθηναϊκής για το 2013.
  • Μέσα στο 2013, πραγματοποίησε 145 προσλήψεις, από τις οποίες οι 52 αποτελούν νέες θέσεις εργασίας.
  • Το 95% των προμηθευτών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι ελληνικές εταιρείες (4.350).

Γιώργος Μανέττας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.