Καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όχι απλά συνεχίζονται αλλά και κορυφώνονται στη Βουλγαρία, εδώ και περίπου δύο μήνες μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος, καθώς αποδεικνύει ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Συγκεκριμένα, μόλις το 25% των Βουλγάρων, ηλικίας 31-45 ετών, δηλώνει ότι δεν το έχει επηρεάσει αρνητικά η οικονομική κρίση. Την ίδια θέση διατυπώνει και το 1/3 του συνόλου των πολιτών της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Open Society, που διεξήχθη το διάστημα 5-15 Ιουλίου.

Το μέσο οικογενειακό εισόδημα -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- διαμορφώνεται στα 425 λέβα/μήνα (περίπου 212,5 ευρώ), με το 19,3% των νοικοκυριών να κινείται κάτω από το όριο της φτώχειας, που έχει οριστεί στα 210 λέβα.

Οπως αναφέρει σχετικά στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, το 33% των πολιτών που ανήκει στην κατηγορία των «φτωχών» ζει στα χωριά και το 10% στις πόλεις.

Εξαιτίας της κρίσης πάνω από το 1/5 των Βουλγάρων (ποσοστό 20,6%) έχει υποστεί μείωση μισθού, το 18% έχει χάσει τη δουλειά του, ενώ το 12% δηλώνει ότι έχουν μειωθεί τα εισοδήματά του από τις ίδιες επιχειρήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Open Society, το 37% εκφράζει φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, με το ποσοστό των απαισιόδοξων να έχει αυξηθεί κατά 10% το τελευταίο 12μηνο.

Τρεις τομείς βρίσκονται στο επίκεντρο της επιθυμίας των πολιτών για μεταρρυθμίσεις την τελευταία τετραετία και συγκεκριμένα οι τομείς της υγείας, της αγοράς εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτή την τριάδα προστέθηκαν το 2013 η κοινωνική πολιτική και η εκπαίδευση.

Βάσει της δημοσκόπησης, μόλις ένας στους τέσσερις Βουλγάρους σε ηλικία ψήφου αναμένει ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι θα επιτύχει καλά αποτελέσματα στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής (ποσοστό 23%) και της υγείας (22%).

Επίσης, μόνο το 16% εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς και της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ διπλάσιο ποσοστό δήλωσε ότι αναμένει μεταρρυθμίσεις.

Μαρία Παναγιώτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.